Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vuhan egy részét ismét lezárják a kínai hatóságok, 800 ezer ember kerül vesztegzár alá

Ez a cikk több mint 1 éves.

Azok a kínai városok, amelyek a közép-kínai Vuhan és az észak-nyugaton található, kétmilliós lakosságú Hszining közt fekszenek, megkétszerezik a Covid-19 járványra vonatkozó korlátozó intézkedéseket. Ez annyit tesz a szigorú kínai járványügyi rendelkezések értelmében, hogy ismét teljes kerületeket fognak vesztegzár alá vonni Kínában, írja a Guardian.

Kína immár a harmadik egymást követő napon jelentette, hogy a fertőzésszám 1000 fölé emelkedett, s félő, hogy járványgócok alakulnak ki.

Ez a szám szerénynek tekinthető, ha összevetjük azzal, hogy az év elején Sanghajban naponta tízezer beteget is azonosítottak, ami a város teljes lezárásához vezetett, de elég ahhoz, hogy országszerte további korlátozások lépjenek életbe.

Vuhan város, amelyből a koronavírus-járvány 2019 végén szétterjedt a világ minden részére, három év alatt harmadszorra kerül lezárás alá.

Bár a városban az elmúlt 14 napban mindössze 240 esetet regisztráltak, a helyi hatóságok az egyik kerületben több mint 800 ezer embernek rendelték el, hogy október 30-ig maradjon otthon.

A közösségi médiában közzétett képek és bejegyzések szerint a város egyes részein felfüggesztették a sertéshús árusítását is, miután a hatóságok úgy találták, hogy az egyik azonosított fertőzött a város sertéshússal való ellátásában kulcsszerepet játszik.

A 15 milliós lakosságú Kantonban, Kína negyedik legnagyobb gazdasági teljesítményű városában szintúgy utcákat és városrészeket zártak le, az embereket pedig hazaparancsolták, mivel a hatóságok szerint a negyedik hete tartó járványhullám során újabb és újabb városrészekben ütötte fel a fejét a megbetegedés. Hasonló hírek érkeztek a Csinghaj tartományban található Hsziningből, Datongból és Kína fővárosából, Pekingből is.

Hsziningben az újabb lezárások nyomban élelmiszerhiányhoz és az alapvető élelmiszerek árának emelkedéséhez vezettek.

Ahogyan a tavaszi járványhullám, úgy a mostani is óriási károkat okoz a kínai gazdaságnak.

A Guardian arról számol be, hogy Csengcsouban egy olyan gyárban tört ki a járvány, amely mintegy 300 ezer embert foglalkoztat, és amely a világ legnagyobb iPhone-gyártójaként ismert. A létesítményt üzemeltető Foxconn Technology Group szerdán elismerte a járvány kitörését, de azt mondta, hogy „a működés és a termelés… aránylag biztosított”.

Kína váltig esküszik arra, hogy a járvány megfékezése csakis az ún. „zéró tolerancia” elvének alkalmazásával sikerülhet. Ugyanakkor az idei évben már az látszott, hogy Kína lakossága roppant nehezen fogadja el az újabb és újabb korlátozásokat. Tavasszal a lezárt Sanghajban éhséglázadás tört ki, az emberek pedig elsősorban már nem is a járványtól tartottak, hanem a karanténközpontoktól (fangcang), amelyek a legalapvetőbb tisztasági előírásoknak sem felelnek meg.

Képünk illusztráció.

(BBC, Guardian, Al Jazeera)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán