Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem baj, hanem katasztrófa” – a „lex megdöglesz” ellen szervezett tüntetést az LMP

Ez a cikk több mint 1 éves.

A kormány egy salátatörvénybe rejtve vonulna ki az állami szociális felelősségvállalás mögül. A Semjén Zsolt által október 18-án benyújtott törvényjavaslat kijelenti, hogy

az ember szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, utána a családja, majd az önkormányzat, és csak ezt követően az állam.

A törvénymodósítás a civilek szerint „jogszabályba foglalná az éhenhaláshoz való jogot”, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) elnöke szerint „visszatérés a középkorba”.  A budapesti szociális intézmények szerint alaptörvényt és nemzetközi egyezményt is sért az átalakítás.

A „lex megdöglesz” parlamenti vitáját az ellenzék 22 órán keresztül húzta, hogy tiltakozzanak a törvénymódosítás ellen, de a kormánypárt képviselői 22 óra alatt sem állítottak semmit arról, hogy tulajdonképpen mi a céljuk a változtatással.

Ma estére a Lehet Más a Politika (LMP) tüntetést hirdetett meg a Kossuth térre.

„Nem hagyhatja a szegényeket, rászorulókat magára a kormány, ezért követeljük, hogy az országgyűlés kedden ne szavazza meg a tervezett módosítást!”  írják.

A tüntetésen beszédet mondott Ungár Péter, az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese, szociálpolitikus és Jámbor András, a Szikra országgyűlési képviselője.

Kanász-Nagy Máté:  Semmilyen szakmai egyeztetésen nem esett át ez a javaslat

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese rövid beszédében rámutatott: a törvényjavaslat beleillik az állami ellátórendszerek leépítésének eddigi politikájába. Kanász szerint az összes szakértő, civil szervezet ellenzi a törvénymódosítást, semmilyen szakmai egyeztetésen nem esett át a javaslat.

Kanász-Nagy azt is kiemelte: a jelenlévők (~pár tucat fő) nem csak valami ellen, hanem valamiért is kiálltak ma. Azért a gondolatért, hogy a szociális ellátás az állam felelőssége.

Tüntetők a Kossuth téren // fotó: Dián Ákos

Jámbor András: Amit a kormány csinál az nem baj, hanem katasztrófa

„Furcsa újra az LMP zászlói előtt állni, az élet néha újra összehozza a dolgokat” – kezdte a beszédét Jámbor András, a Szikra országgyűlési képviselője, a Párbeszéd-frakció tagja.

Jámbor András szerint a törvénymódosítással bajbajutottsági versenyt rendez a kormány, de ezen a versenyen nyilvánvaló előnnyel indulnak egyesek.

Jámbor rámutatott: a törvénymódosítás kéz a kézben jár a kormány további terveivel, például a Munka törvénykönyvének tervezett módosításával. A módosítás megkönnyíti a betegek végkielégítés nélküli kirúgását –„önkéntes” felmondását – és a szabadnapok feletti rendelkezést is átadná a munkáltatónak. Ezekkel az intézkedéssekkel is a külföldi tőkét csábítaná Magyarországra a kormány Jámbor szerint, kiárusítva a magyar dolgozók életét.

De ide tartozik az is, hogy a kórházak helyett szociális ellátórendszerre bízná a belügyminiszter az elfekvő betegeket. „Fizetsz vagy az utcára kerülsz” – értelmezte Pintér Sándor törvényjavaslatát a Szikra országgyűlési képviselője. 

Jámbor szerint mindezekről nem beszélünk eleget, a magyar nyilvánosságban másodrendű témának számítanak, pedig elsőrendűnek kéne lennie, hogy hogyan élünk ebben az országban. A közös élet szempontjából amit a kormánypárt csinálni tervez az nem baj, hanem katasztrófa”.

Jámbor András és a szikra mozgalmárai a mai tüntetésen // fotó: Dián Ákos

Ungár Péter: Nem lehet 8-10 ember gondoskodási terhét egy emberre nyomni

Ungár Péter, az LMP társelnöke egyetértve Jámbor Andrással rámutatott, hogy még sok munka van abban, hogy megélhetési kérdések kerüljenek az ellenzéki politizálás homlokterébe.

Pintér Sándor törvényjavaslatáról elmondta, hogy szerinte az Orbán-kormány olyan világot próbál visszahozni, amely sose volt. Egykeresős családmodellt képzelnek el, amelyben az idősgondozás és a háztartás vezetése de a gyereknevelés is az anya feladata. Ez a családmodell sosem volt jellemző a magyar társadalomban – mutatott rá az LMP társelnöke.

Nem lehet 8-10 ember gondoskodási terhét egy emberre nyomni.

Ungár szerint a tervezett változtatások, amelyeken ellen ma felszólalnak, nem költségvetési szükségszerűségek következményei, hanem világos értékválasztások a kormány részéről. Azzal a megállapítással zárta a beszédét, hogy szerinte ezek a törvények történeti, civilizatórikus léptékben negatív megítélés alá fognak esni.

A beszédek után a rendezvény véget ért.

Címlapkép: fotó: Dián Ákos