Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az elzárt Karmelita kolostor elől szólítottak újabb tüntetésre a diákszervezetek

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Egységes Diákfront tüntetői fogadták csütörtökön reggel a Karmelita kolostor előtt a munkába érkező minisztereket, hogy felhívják a figyelmet az „oktatás válságára” és a péntekre meghirdetett tüntetésükre. A Várnegyed kordonokkal lezárt részén gyülekező tucatnyi tüntető azt skandálta, hogy: „Nincs hatalmad felettem!”, s hogy: „Szabad ország, szabad oktatás.”

A ma reggeli villámcsődület itt tekinthető meg.

A diáktüntetők november 18-ra hirdettek felvonulással egybekötött tüntetést Elég a lenézésből – Tüntetés az oktatásért címmel a budapesti Március 15. térre. Nemcsak azt sérelmezik, hogy a lassan egy éve tartó pedagógustüntetések után továbbra sem történt változás az oktatásügy terén, a november 7-i újabb sztrájktárgyalás pedig nem hozott eredményt, hanem azt is, hogy a közmédia – ahogy fogalmaznak a tüntetés Facebook-oldalán – „hallgat az országban zajló demonstrációkról, és nem tájékoztat az oktatás valódi állapotáról”.

Az Egységes Diákfront akciója a Karmelita kolostornál 2022. november 17-én. Fotó: Fazekas Lázár Benjamin / Mérce

Nem csupán a diákszervezetek tüntetnek a héten. Szerdáig legalább 70 iskolából csatlakoztak pedagógusok a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai által november 14-18. közé meghirdetett, több napos munkabeszüntetéshez – emlékeztet a Népszava, mely arról ír, hogy egyes iskolák sztrájkolnak, mások polgári engedetlenség keretében tagadták meg a munkavégzést. A lap megjegyzi, hogy például a Budapest II. kerületi Rákóczi Ferenc Gimnázium 44 tanára is munkabeszüntetést tart. Ezzel a lépésükkel szeretnék kifejezni, hogy az oktatásirányítás nem reagált megfelelően az elmúlt időszak tiltakozó akcióira.

A tüntető pedagógusok a problémák között említették az alacsony béreket, de az elégedetlenség messze nem merül ki ebben. Ugyanolyan súlyos gond a tanárok, diákok túlterheltsége, a korszerűtlen tananyag, valamint a pedagógushiány is. A tanárok egyben nehezményezték, hogy a tankönyvválasztásban nem élveznek szabadságot.

A pedagógustüntetéseken nem pusztán a tanárok és a diákok vesznek részt, hanem sok helyütt a szülők is. Így lehet, hogy szerda este pestszentlőrinci szülők szerveztek szolidaritási demonstrációt a Karinthy és más iskolák pedagógusai mellett. Csütörtökön délután öt órakor pedig összehangolt fáklyás felvonulások lesznek Pécsen, Szegeden, Győrben, Miskolcon, Zalaegerszegen, Veszprémben, Egerben, Kaposváron, Szekszárdon, Kecskeméten, Szentesen és Hódmezővásárhelyen. Míg az előbbi eseményen több százan vettek részt, a mai felvonuláson a várakozások szerint ezrek fognak megjelenni.

A pedagógus szakszervezetek november 18-ára hirdettek újabb egységes sztrájknapot. Ez országos élőlánccal fog indulni: péntek reggel háromnegyed nyolctól diákok, tanárok, szülők és civilek alkotnak majd élőláncot Budapesten és az ország számos pontján. Délután öt órakor pedig az Egységes Diákfront felvonulására kerül sor.

Magyarországon lassan egy éve tart a pedagógusok tiltakozása, amelyhez a diákság jelentős része és a szülők is csatlakoztak. A szakszervezetek, civil szervezetek és diákszervezetek által szervezett tüntetéseken, sztrájkokon, felvonulások több tízezer ember vett részt. A pedagógusok a kirívóan alacsony bérek, a magas munkaterhelés, a rossz munkakörülmények miatt tüntetnek, valamint sérelmezik a sztrájklehetőségük megcsorbítását.

A kormányzat azt állítja, hogy az Európai Bizottsággal kötendő, az uniós helyreállítási alapra vonatkozó megállapodás értelmében a pedagógusbérek 2026-ig elérik a diplomás átlagbér 80 százalékát. Eszerint jövőre 20,8 százalékos, 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben 29-30 százalékos fizetésemelésre számíthatnak a tanárok.

(Közlemény, Népszava, Mérce)
Címlapkép: Fazekas Lázár Benjamin / Mérce