Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány tegnap már „jelentős” béremeléssel kecsegtette a tanárokat

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az eddig ígértnél gyorsabb béremeléssel próbálta tompítani a pedagógusok dühét a mai sztrájk előtt. A miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt: az uniós források folyósításáról szóló tárgyalások része az is, hogy „jelentős” pedagógusbér-emelés valósuljon meg.

Hozzátette „végig egyetértés volt” a Bizottság és Magyarország között abban, hogy a pedagógusbérek emelésre szorulnak, és szerinte amennyiben megszületik a megállapodás – az első utalást év végén, jövő év elején kaphatjuk meg – már január elsejétől 20 százalékos emelés léphet életbe a tervezett 10 százalékos helyett.

Érdemes hozzátenni: a pedagógusok bérének értéke a szakszervezetek szerint az inflációnak köszönhetően legalább 20%-kal romlott mára, így kérdéses, mekkora segítséget jelenthet a – többek közt – súlyos megélhetési problémákkal küzdő, több állásban dolgozó tanároknak a 20%-os emelés több mint két hónap múlva.

A miniszter azt is kifejtette a pedagógusok tiltakozásával kapcsolatban:

„Ha valaki nem megy be a munkahelyére, az nem tartja be a rá vonatkozó jogszabályokat.”

Gulyás – teljesen kiforgatva a pedagógusok követeléseit – azt is mondta, hogy  a polgári engedetlenség szerinte nem szolgálhat anyagi célokat, csak magasabb, morális, erkölcsi célokat.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi