Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szülői engedetlenségi mozgalom szerveződik az engedetlen tanárokért

Ez a cikk több mint 1 éves.

Dunakeszi Dunakeszin tartózkodó kollégánk a tiltakozás két résztvevőjével is interjút készített.

Falus Dóra, a tüntetés egyik szervezője lapunknak elmondta, hogy múlt héten már szerveztek egy élőláncot az iskola elé, ahol meglepődve tapasztalták, milyen sokan jelentek meg. Ekkor keresték meg őket más iskolákból, hogy közös tiltakozást kellene szervezni.

Dunakeszin egy iskola kivételével az összes iskola szülői közössége csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, sőt Fótról és Gödről is érkeztek a mai tiltakozásra.

A pedagógusok ma nem hagyhatták el az iskola épületét a sztrájktörvény miatt, de tudomása szerint ők is szívesen csatlakoztak volna a mai demonstrációhoz.

Nincsen kapcsolatuk szakszervezetekkel, sem a Tanítanék mozgalommal, önerőből szervezték meg magukat.

Egy Facebook-csoportban szerveződnek, amelynek már több mint 1300 tagja van. A tanárok nagyon meghatódtak attól, hogy mennyi szülő melléjük állt.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehetne megoldani a szülői felügyeletet egy oktatási sztrájk alatt, az édesanya azt válaszolta, a szülők már elkezdtek összebeszélni annak érdekében, hogy egymást közt oldják meg a gyermekfelügyeletet, ha valaki munkájából adódóan ezt nem tudja megoldani.

Sőt, már szülői engedetlenségi mozgalom is szerveződik. Bár a sztrájk csak az első két órára vonatkozik, a mai napon sok szülő a többi órára sem engedte iskolába a gyermekét.

A Telex információi szerint a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban 771 diákból csak 88 ment iskolába a mai napon.

Nemes Katalin, a Radnóti Gimnázium egyik diákja lapunknak elmondta, hogy azért vett részt a tüntetésen, mert egyetért a tanárai követelésével és a sztrájkhoz való jogukkal.

Lekorlátozva érzik magukat, a mindennapokra is ráül „a letargikus életérzés, ami kerülgeti az országot”.

Becslése szerint az iskolájából száz-kétszázan vettek részt a demonstráción. Korábban nem tapasztalt olyat, hogy az iskolák együttműködésben lépnek fel, és reméli, hogy ez az összefogás folytatódni fog.

Címlapkép: Mérce