Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy győri tanár levele a tankerületnek: „Ne küldjenek el tanárt csak azért, mert a mostani helyzetet teljesen kilátástalannak tartja”

Ez a cikk több mint 1 éves.

Győr Opris Tamás, a Győri Tulipános Általános Iskola pedagógusa nyílt levélben fordult a tankerületéhez, miután sok más tanár mellett őt is kirúgással fenyegették meg egy lakcímére kiküldött levélben.

A pedagógus szerint már a levél kézbesítésének módja is erősen aggályos, hiszen nem személyesen neki adták át a levelet, ami így már felbontva várta otthon, vagyis kiadták bizalmas adatait egy harmadik félnek.

„Ennyi leszolgált év után úgy érzem, ezt az apróságot megérdemlem”

– jegyzi meg.

Opris emellett tájékoztatja a tankerületet, hogy nem a munkából maradt távol, amikor polgári engedetlenséghez folyamodott, mivel oktató-nevelő munkát nem végzett abban a két órában, viszont adminisztrációs feladatokat, osztályfőnöki munkákat igen. Az órák esetleges elmaradása pedig nem merült fel, az intézményvezetőt és helyettesét is tájékoztatta. A tanórákat előkészítette előző nap, illetve aznap is, a tanulók joga nem sérült.

„Legfeljebb le kellett mondaniuk csodálatos személyiségem tanórára gyakorolt pozitív hatásairól. Nehezen, de kibírták.”

A pedagógus ezután tájékoztatást kér a tankerülettől többek közt arról, hogy hány elmaradt órája volt szabadság, betegség miatt vagy egyéb okból, hány túlórát vállalt, és ezek milyen arányban vannak az engedetlensége miatt elmaradt tanóráival.

„Amennyiben ez a két óra jelentős mértéknek számít, akkor kérem ismerje el, hogy én jelentős mértékű túlmunkát vállaltam eddig az intézményben. Felhívom figyelmét, hogy az ezért járó éves bónuszra és pecsétes oklevélre, valamint kiváló dolgozó jelvényre is igényt tartok”

– írja.

Arra is felhívja a tankerület figyelmét, hogy számára önmagában a kiüresített tankötelezettség teljesítése „a mai formában csak gyermekmegőrzés”, ami elégtelen szolgáltatás.
„Az (is) számít, hogy hogyan, milyen módon érik el ezt a diákjaim. Ezért szeretném megkérni, hogy a jövőben a burkolt fenyegetést mellőzze”

– teszi hozzá.

Helyette teremtsék meg a megfelelő feltételeket, korszerű eszközöket, a nyugodt légkört és személyi feltételeket az iskolában, valamint azt, hogy a pedagógusok oktató-nevelő munkáját a legjobb tudásukhoz mérten elvégezhessék, és ehhez a munkájuk megbecsüléséért járó tisztességes bért megkapják.
„Ne küldjenek el tanárt csak azért, mert a mostani helyzetet teljesen kilátástalannak tartja és az oktatás jövőjéért emeli fel a szavát. Ha mégis, akkor kinek lesz rosszabb? Elveszthetjük az egzisztenciánkat? HAHA, a mit? A bruttó 263 900 forintos alapilletmény mellé nem jár. Tegyenek meg mindent azért, hogy a diákok a legjobb feltételek mellett, korszerű eszközökkel és megfelelő környezetben, sokkal kevesebb kötelező óraszám mellett járhassanak be tanulni az iskolába”
– zárja levelét a pedagógus.