Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyar kormány szerint közvetett felelőssége van Oroszországnak a lengyelországi rakétabecsapódásban

Ez a cikk több mint 1 éves.

A kedd esti lengyelországi rakétabecsapódás másnapján kormányinfót hirdetett meg Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely a Karmelita kolostorba. A tájékoztatót megelőzően szerdai ülésén a kormány értékelte az orosz-ukrán háború legújabb fejleményeit.


A miniszterelnökséget vezető miniszter expozéjában elmondta:

Ideiglenes volt a Barátság kőoalajvezeték leállása, ma délutántól – ha alacsonyabb nyomással is, de – újra jön kőolaj Magyarországra a vezetéken keresztül.

A kormány  tegnap késő délután kapott arról információt a MOL-tól, hogy leállt a kőolajvezeték egy áramellátó meghibásodása miatt. A leállás ideiglenes volt, de egyébként is van tartaléka az országnak a százhalombattai finomítóban. 

Mint ismert, a lengyelországi hírek miatt összehívta miniszterelnök a védelmi tanácsot, a honvédelmi miniszter pedig beszélt a lengyel kollégákkal és a NATO főtitkárával. A teljeskörű lengyel vizsgálat eredményét még meg kell várni, de mostanra biztos, hogy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelországba.

Az eset viszont mutatja, hogy minél hamarabb tűzszünetre lenne szükség Gulyás Gergely szerint.

Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy felgyorsítják a haderőfejlesztést és a katonák fizetése is növekedni fog.

Gulyás nem találkozott a szakszervezetek kritikájával

A munka törvénykönyve módosításáról, ami könnyebbé teszi a beteg dolgozók kirúgását és megtagadhatóvá teszi a korábban szabadon felhasználható szabadnapok időpontját, a miniszter azt mondta, „ha ilyen kritikák vannak, akkor egyeztetni kell”.

Saját elmondása szerint nem is találkozott még a szakszervezeti felhívással Gulyás Gergely, utalva a Magyar Szakszervezeti Szövetség által közzétett kritikákra.

A szakszervezetek egyébként jelezték korábban, hogy a kormány kevés időt hagyott a felülvizsgálatra és a lehető legminimálisabb mértékben vette figyelembe a véleményüket. 

Mint korábban írtuk, a szakszervezetek szerint a kormány igyekezett olyan minimális mértékben  figyelembe venni a véleményüket, amennyire csak lehet – az egyeztető tárgyalásokon a szakszervezeteknek mindössze azt sikerült kiharcolniuk, hogy a törvényjavaslat vonatkozzon tizenhárom olyan szakma jogállására is, amelyekre egyébként nem vonatkozott volna a módosítás, mivel ezekben a jogállásokban nem háttérjogszabály a munka törvénykönyve. A visszajelzésre adott idő sem volt elegendő. Kordás László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, egykori szakszervezeti elnök parlamenti felszólalásban ítélte el, hogy miután az uniós irányelv átültetésének két éves határideje lejárt augusztus 2-án, a kormány csupán egy napnyi időt hagyott a szakszervezeteknek, hogy véleményezzék a 258 paragrafusból álló törvényjavaslatot.”

Turisztikai akciótervet fogadott el a kormány

Turisztikai akciótervet fogadott el a kormány, tekintettel arra, hogy Magyarországnak nagyon fontos bevételi forrása a turizmus. Gulyás szerint minden nehézség ellenére „jó évet fogunk zárni”, de kormánytámogatásra van szükség az iparág megsegítésére. Míg az összes vendégéjszaka 26 százaléka köthető Budapesthez, a külföldi turizmus elsődleges célpontja a főváros.

A turizmus-fejlesztési hozzájárulás befizetését felfüggesztik március végéig, a már befizetett hozzájárulásokat visszatérítik. A turisztikai ágazat adminisztratív terhein is több intézkedéssel csökkent a kormány.

Oroszország a felelős a háborúért, de Zelenszkij is felelőtlen Gulyás szerint

A háborúért csak Oroszország felelős, jelentette ki Gulyás az ATV kérdésére, és még azt is hozzátette, hogy Oroszország közvetett felelőssége mindenképp fennáll a Lengyelország területén becsapódott, valószínűsíthetően ukrán légvédelmi rakéta ügyében, hiszen előbbi megtámadott egy szuverén országot, és ezért történnek ezek. Az ukrán elnököt felelőtlennek nevezte Gulyás, mivel a kiélezett helyzetben azonnal egy hamis információt kezdett el terjeszteni.

Mint ismert, Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint „az incidenst valószínűleg egy ukrán légvédelmi rakéta okozta, amelyet azért lőttek ki, hogy megvédje Ukrajna területét az orosz cirkálórakéta-támadásoktól”.
Nincs arra utaló jel, hogy Oroszország bármely NATO-tagállam megtámadását tervezné. A főtitkár azt is hozzátette, hogy az esetért nem hibáztatható Ukrajna:

„Hadd tegyem világossá, ez nem Ukrajna hibája. A végső felelősség Oroszországot terheli, mivel folytatja illegális háborúját Ukrajna ellen” – fogalmazott Stoltenberg.

Lesz elég burgonya és tojás a kormány szerint; az új ügyeleti rendszer egyelőre nem terjed ki Budapestre

Kérdésre válaszolva Gulyás arról beszélt, hogy a legújabb fogyasztási ársapkák országosan és általánosságban nem fognak tojás- vagy burgonyahiányt okozni év végére.

Az ATV a benyújtott egészségügyi törvényjavaslatról kérdezte Gulyás Gergelyt. A televízió újságírója felidézte, hogy a törvénymódosítást a Magyar Orvosi Kamara nem támogatja, amiért több mint száz helyen megszűntetné az ügyeleti rendszert, átvezényelhetővé tenné az egészségügyi dolgozókat, így a betegellátást is veszélyeztetve.

Gulyás Gergely szerint nem igaz, hogy a javaslat veszélyezteti az ügyeleti rendszert. Az új rendszer drágább lesz, mint az előző, és annak hatékonyságát bizonyítja, hogy ki lett próbálva Hajdú-Bihar megyében korábban. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint jobb minőségű ügyeleti rendszert hoznak létre. A szakmai kritikáról azt mondta, az Orvosi Kamara sokáig egyetértett a módosítással, sokáig egyeztettek velük, egyes szakmai kérdésekben lehet nem értenek egyet, de a javaslattal az ellátás javulni fog.

Arról, hogy miért került be a törvénymódosításba a plusz negyven, illet mínusz húsz százalékos béremelés, illetve bércsökkentés lehetősége teljesítménytől függően, Gulyás Gergely azt mondta, szükséges, hogy objektív kritériumok alapján eltérés lehessen a fizetésekben, és többet kapjon az, aki többet dolgozik. A miniszter hozzátette: egyelőre nem született olyan döntés, hogy a fővárosra is kiterjed majd ez a javaslat

Készenléti helyzet van, de még nem vonulunk fel az ukrán határon

Gulyás szerint készenléti helyzetben van a magyar haderő, amely bármikor fel tud vonulni szerinte az ukrán határon, de egyelőre a kormány szerint erre nincs szükség. Másik kérdésre válaszolva elmondta, Magyarország rakétavédelmi képességei nyilván nem tartoznak a világelsők közé, de közvetlen határvédelmi feladatokra kész a Magyar Honvédség. Amióta a háború tart, folyamatosan van egy bizonyos katonai készültség, ez a helyzet változásával növelhető.

Nehéz lesz kivezetni az árstopot

Az RTL az egyéves benzinárstop utólagos értékelését kérte Gulyás Gergelytől. A miniszter szerint a magyar családok az elmúlt egy évben a legolcsóbban tankolhattak Európában. Kivezetni az árstopot nehéz lesz, de a cégek esetében ezt megtették, amikor szükségessé vált. Az árstop marad, amíg az energiaválság marad -mondta Gulyás.

Palkovics László lemondásának okával kapcsolatban Gulyás azt mondta: strukturális változásra volt szükség a kormányban, amiért önálló energiatárcára volt szükség, ez pedig a Technológiai és Innovációs Minisztérium  hatásköreinek csökkenésével járt volna, amelyet a távozó miniszter nem szeretett volna vállalni.

Dolgoznak az Adria kapacitásbővítésén, folyik a Vodafone átvilágítása

A Napi.hu újságírója rákérdezett, hogy hogy áll az Adria-kőolajvezeték kapacitásbővítése. A válaszban elhangzott, hogy „dolgozunk rajta”, a kormány bízik abban, hogy a horvát kormány is támogatni fogja a kapacitásbővítést. Arra a kérdésre, hogy támogatja-e ezt a horvát kormány, Gulyás Gergely azt mondta, hogy lehetne támogatóbb is. 

Folyamatban van a cégnek az átvilágítása – mondta Gulyás a Vodafone felvásárlási folyamatának állásáról. Nem változott a kormány véleménye az utóbbi időben veszteséges Vodafone felvásárlásával kapcsolatban.

Az Európai Uniós tárgyalásokkal kapcsolatban arról beszélt a miniszter, hogy Magyarország minden kért adatot és dokumentumot megküldött. Szerinte december elején indulhat meg a kondicionalitási eljárás, ha egyáltalán elindul. Jogilag vagy megalapozottan nem vehetnek el egyetlen fillért sem Magyarországtól Gulyás szerint, aki nem tartja valószínűtlennek az uniós pénzek elvonásának forgatókönyvét.

„Szabadabbnak” és „sokszínűbbnek” tartja Gulyás Gergely a magyar sajtót a nyugatinál

A miniszter a Telex kérdésére – amely felidézte, hogy nemrég egy kormányközeli think tank  a sajtó állapotáról tartott konferenciát – Gulyás nem kívánta tovább kommentálni a magyar médiaviszonyokat, de megjegyezte, hogy túl durvának tartja, ezért nem teljesen elégedett az állapotával. 

Josep Borrell, az EU biztonságpolitikai felelőse szerint sose állították, hogy a szankció képes megállítani a háborút, idézte fel a Pesti Srácok újságírója. Gulyás Gergely szerint a kormánynak mást mondtak erről.

Nem spéci rezsicsökkentés formájában támogatja a szállodákat a kormány

A HVG kérdésére, miszerint felmerült-e az energiaintenzív kkv-khoz hasonló rezsitámogatási modell a kormányban a turizmus megsegítésére Gulyás úgy reagált, hogy szerinte egy konkrét összegben támogatva jobban járnak az iparág szereplői, szóval egyelőre ezzel a tervvel megy tovább a kormány.

Az egészségügyi törvényjavaslatra is kitért még egyszer Gulyás Gergely a HVG kérdésére. A miniszter szerint nincs szó olyan változtatásról, hogy egy megyében ne lenne majd több ügyeleti ellátás és nem következik a törvényből olyan, hogy városi kórházban nem lesz ügyeleti ellátás. A pluszjuttatásokról és a húsz százalékos bérmegvonás lehetőségéről a miniszter azt mondta, hogy a kórházigazgatók, akikkel egyeztettek, pozitív visszajelzéseket adtak, szerintük nem fogja növelni a dolgozói elvándorlást az egészségügyből, épp ellenkezőleg.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos