Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiabálásba fulladt a partmenti sétány megmentése helyett a balatonvilágosi önkormányzat ülése

Ez a cikk több mint 1 éves.

A balatonvilágosi önkormányzat rendkívüli ülésén napirendre sem vette a Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület (AFE) alelnöke, egyszersmind önkormányzati képviselő által beterjesztett napirendi pontokat, melyek a Club Aliga területén található partmenti sétány közhasználatát, és a lakosok parthoz való hozzáférését védte volna meg.

A többször is kiabálásig fajuló testületi ülésen a képviselők kölcsönösen inkompetenciával és a falu érdekeinek elárulásával vádolták egymást.

Az önkormányzat üléséről készült felvétel az alább nézhető vissza.

Az AFE a következő napirendi pontokat szerette volna a közgyűlés elé vinni:

  1. A Földhivatalnak küldjünk egy levelet, amelyben kérjük, hogy a Balatonvilágos 294/9-13 telkekre széljegyzésben bejegyzett tulajdonos változást törölni szíveskedjenek.
  2. Az Önkormányzat kérje a Kormánytól, hogy élve elővásárlási jogával vegye meg az öt darab telket. A telkek előtti parti sétányt helyezze önálló hrsz-ra, azzal, hogy maradjon állami tulajdonban. A fennmaradó telkeket értékesítse.
  3. Az Önkormányzat kérje a Kormánytól a kiemelt Kormányrendelet visszavonását azon telkek esetében ahol nem turisztikai fejlesztésre kerül sor.
  4. Az Önkormányzat hívjon össze Falugyűlést november 12-ére (szombat 14 óra), kérjük ki a lakosság véleményét.
  5. Véleményezzük a Fejlesztő által benyújtott koncepciót. Mivel a koncepció zárt villa és lakóparkot tartalmaz, a turisztikai szempontok teljesülését végleg ellehetetleníti, a helyi igényekkel ellentétes, javaslom annak elutasítását, egyben kérjük új a társadalmi igényeket is kielégítő fejlesztési koncepció elkészítését.

„Légyszíves most már mondj le!”

– hangzott az ülés során többször is Takács Károly polgármesternek címezve, aki az AFE és az egyesület céljait támogató képviselők szerint nem képviseli megfelelően Balatonvilágos és a lakosok érdekeit, mikor nem ragad meg minden jogszerű lehetőséget, hogy közösségi tulajdonban maradjon a Balaton-part.

A jelenlegi helyzet szerint ugyanis a balatonaligai egykori pártüdülő Aliga/2 részén, vagyis a keleti szakaszon a Bayer Properties – az elmúlt években a sokadik befektető – luxusvillákat építésére alkalmas telkekként értékesítené. A tiltakozók legfontosabb problémája ezzel kapcsolatban, hogy a parcellák egész a partig tartanának, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy a tulajdonosokon kívül ezen a szakaszon csak az férhetne a parthoz, akiket beengednek a kertjükbe.

Erről azonban alig esett szó, ehelyett javarészt ügyrendi és jogi szempontból igyekeztek megérvelni a beruházás elleni határozott fellépést sürgető, valamint azt elutasító blokkok tagjai, hogy miért is kellene a fenti kérdést tárgyalni, illetve miért nem. Ennek során többször személyeskedésig és egymás kompetenciáinak, illetve jószándékának markáns megkérdőjelezéséig fajult a vita.

Holott szorít az idő, hisz az államnak és az önkormányzatnak november 21-ig van elővásárlási joga – amit utóbbi költségvetési okokból értelemszerűen nem tud érvényesíteni. Ezzel szemben az államnak lenne lehetősége leválasztani az érintett telkekről a parti sétányt, és intézkedni arról hogy köztulajdonban maradhassanak, és továbbra is lehessen őket szabadon használni – ami jóval nehezebben megvalósítható, amennyiben a telkek jogilag is új tulajdonosaikhoz kerülnek, ne adj’ isten lezajlanak a tervezett építkezések is.

A fentieknek megfelelően a szűk másfélórás vitán a képviselői csoportok leegyszerűsítve a következő álláspontok mentén vágták egymás fejéhez érveiket:

  • Bukovszki és tömbje (3 fő): a polgármester és társai a beruházók érdekeit védik, holott lenne lehetőség a kormány beavatkozását kérni, kiváltképp hogy az építésügyi szabályozás rendezésével hangsúlyosabb lesz a helyi közösségek, természeti kincsek védelme a beruházók érdekeivel. Hovatovább abszurd, hogy nemzetgazdaságilag kiemelt státuszúak a magánvilla-fejlesztések, melyek nem turisztikai célt szolgálnak – ezek fényében pedig a képviselő-testületnek kutya kötelessége felszólítani a kormányt, hogy akadályozza meg a part magánosítását. A polgármester pedig a beruházók érdekeit szolgálja.
  • Takács polgármester és a képviselők másik csoportja (4 fő): a településnek nincs lehetősége belefolyni a folyamatban lévő fejlesztésekbe, és pénze sincs se elővásárlásra, se másra. A beruházó igyekszik a lakosok érdekeivel összhangban fejleszteni a Club Aligát. Egyébként az AFE mindenféle felhatalmazás nélkül próbál tárgyalni, és kétséges hogy valóban a lakosok érdekeit képviseli.

A fenti érvek többször, cizelláltabb és kevésbé cizellált formákban hangoztak el, de száz szónak is egy a vége: az önkormányzat az elmúlt években megszokott 4:3-as arányban leszavazta a partmenti sétány megmentését.

Az ügynek különös színezetet ad, hogy az önkormányzatok – miképp Lázár János beruházásügyi miniszter is többször pedzegette már a témát – valóban nagyobb befolyással bírhatnának a területükön zajló beruházásokra. Ugyanakkor, noha a miniszter eredetileg igen biztató módosítást ígért arról hogy felülvizsgálják a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokat, ehhez képest már visszavett korábbi vehemenciájából. Hovatovább sehol sincs az ezirányú módosító javaslata azóta se.

Ugyanakkor azt is megtudhattuk Lázár egy korábbi parlamenti felszólalásából, hogy a kormány nem fog átnyúlni a képviselő-testületek feje fölött.

Vagyis a balatonvilágosi önkormányzatnak – amihez Aliga is tartozik – magának kellene döntést hoznia. És persze a siker még akkor sem lenne biztos, ha kérné a kormányt, hogy vonja vissza a villasor kiemelt beruházási státuszát, éljen elővásárlási jogával, hagyja köztulajdonban a parti sétányt. Így viszont még kisebb a valószínűsége annak, hogy nem zárják el örökre – vagy legalábbis beláthatatlan ideig – az aligai part egy jelentős részét a lakóktól, és úgy általában a nagyközönségtől.

Noha a polgármester és támogatói azzal érvelnek, hogy az AFE és Bukovszki nem rendelkeznek felhatalmazással, hogy a nép akarataként állítsák be a beruházás leállítását, de legalább a partmenti sáv megtartását, a legutóbbi közgyűlésen, vagy a számos demonstráción, közmeghallgatásokon nem ez derült ki.

Noha a korábbi tervekhez képest – a környezetvédelmi engedély visszavonása miatt – a tervezett beruházás kevésbé környezetromboló, jelenleg is számos probléma fennáll. Ezek közül pedig csak egy a parti sétány lezárása. Gyökerük ugyanis az, hogy az egykori pártüdülő egymást váltó privát tulajdonosai olyan fejlesztéseket hajtanak végre, amik miatt félő, hogy a lakosok és a társadalom széles rétegei így vagy úgy, de idővel kiszorulnak az egyik legjobb adottságokkal rendelkező balatoni partszakaszról.

A balatonaligai egykori Club Aliga pártüdülő területén zajló beruházásokkal és az emiatti társadalmi elégedetlenséggel évek óta foglalkozunk a Mércén. Az előzmények megismeréséhez ajánljuk cikkeinket, melyek itt érhetők el.

Címlapkép: Mérce