Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszavonták a balatonaligai üdülőberuházás környezetvédelmi engedélyét, reménykedhetnek a helyiek a magaspart megmenekülésében

Ez a cikk több mint 1 éves.

A mai napon visszavonta a Somogy Megyei Kormányhivatal a nagy lakossági felháborodást kiváltó balatonaligai üdülőberuházás környezetvédelmi engedélyét – szúrta ki az Aligai Fürdőegyesület. Az indoklás szerint maga a beruházó Pro-Mot Kft. kérte ezt, ugyanis újragondolná a Balaton-parti fejlesztést: megvalósíthatósági és fenntarthatósági kritériumok miatt „a környezeti hatásvizsgálati eljárásban vizsgáltakhoz, értékeltekhez képest jelentősen eltérő műszaki tartalommal, moderált beépítési mértékkel, és egyes létesítmények célterületen belüli átpozícionálásával” valósítaná meg azt, ezért a tervekre kiadott engedéllyel nem kíván élni.

A most visszavont engedélyhez szükséges környezetvédelmi hatástanulmányt még áprilisban ismertette a kormányhivatal a lakossággal egy online közmeghallgatáson, ahol az egykori Club Aliga átalakulásának módja és léptéke ellen kitartóan harcoló Aligai Fürdőegyesület tagjai is felszólaltak, arra kérve a környezetvédelmi hatóságot, hogy ne adjon engedélyt a beruházásnak.

Annak részeként ugyanis az aligai látkép ikonikus elemét jelentő páratlan természeti képződmény, a magaspart aljából kivájnának egy darabot több száz méter hosszan, hogy az ott kialakított magántulajdonú telkek könnyebben beépíthetők legyenek.

A hatóság a helyiek tiltakozása ellenére nem sokkal később kiadta a számukra utolsó mentsvárat jelentő környezetvédelmi engedélyt.

Fotó: Mérce

Az egyesület most Facebook-oldalán megköszönte a fejlesztőnek, hogy a beruházás átdolgozása mellett döntött. A civilek bíznak benne, hogy az új fejlesztési programot megismerhetik, véleményezhetik, valamint remélik, „hogy az új tervekben a közfunkciók is megvalósításra kerülnek.”

Az eddig ismert tervek másik problematikus pontja ugyanis, hogy hivatalosan nem közelíthető meg közterületen az aligai Balaton-part, így csakis a terület tulajdonosának jóindulatán múlik, hogy a helyiek hozzáférhetnek a vízparthoz. A jóindulat azonban múlandó lehet, tulajdonosok pedig bármikor jöhetnek-mehetnek (például Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója, Szivek Norbert is felbukkant már a tulajdonosi körben), akiknek esetleg egész más elképzelésük lehet a Balaton szabad hozzáférhetőségéről.

Demonstráció Aligán 2020. szeptember 6-án. Fotó: Aligai Fürdőegyesület

Emellett ráadásul – amíg a partra vezető utak közterületté nyilvánítását az illetékesek egymásra mutogatása lehetetlenítette el, és több, korábban szintén közterületnek ígért telek és parti sétány beépítése került a tervekbe – újabb súlyos akadály gördült a civilek elé, miután a kormány 2020-ban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította egy rendelettel a beruházást, amely – egészen abszurd módon – megtiltja a korábban az önkormányzatnak ígért parti területek és utak közterületté minősítését. Ennek fényében tényleg csak a tulajdonos kegyeitől függ az aligaiak sorsa – és persze a kormány kegyeitől, amely előszeretettel gyorsítja a számára kedves beruházásokat nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánításukkal.

A helyiek egyelőre csak abban reménykedhetnek, hogy az új tervek megkímélik majd a település látképét meghatározó magaspartot; az annak tetejére és aljába tervezett magántulajdonú szálloda, illetve apartmanház-beruházás pedig kisebb léptékű lesz.

Címlapkép: MTI/MTI Fotószerkesztõség/Varga György