Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az újabb kétharmad után gyorsan megkapta a környezetvédelmi engedélyt az aligai nagyberuházás

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Kész, vége, kasza, teljes megsemmisülés. Elveszik a tópartot a balatonaligaiaktól, ugyanúgy, mint a Rákosi-rendszerben tették, csak most visszafordíthatatlanul, hiszen nem az állam teszi, hanem magántulajdonba kerül!”

– foglalta össze a helyzetet Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület (AFE) elnökhelyettese, miután a Somogy Megyei Kormányhivatal megadta a környezetvédelmi engedélyt a Pro-Mot Hungária Kft. és a Hellnarik Hospitality Kft. balatonaligai nagyberuházásához – írja a Népszava.

A környezetvédelmi engedély volt a helyiek utolsó mentsvára – ugyanis ők továbbra sem kérnek a beruházásból. Korábban, január 24-én épp a tervezett üdülőkomplexum környezetvédelmi hatásvizsgálata ügyében tartott  közmeghallgatást a Somogy megyei kormányhivatal, ott világosan kiderült, miért kifogásolják a helyiek a beruházás környezeti terhelését (is). Az eseményről részletesen beszámoltunk.

A meghallgatáson hiába ecsetelte a Pro-Mot Kft. a környezetvédelmi biztosítékokat, nem sikerült meggyőzni az egybegyűlteket a beruházásról. A kritikák közül a legélesebbek az aligai löszfalon végzendő munkálatokkal kapcsolatosak voltak, az Aligai Fürdőegyesület és a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) is attól tartottak, hogy az ikonikus löszfal is áldozatul eshet a NER-es tőke hódítási vágyának. A mostani, a választások után nem sokkal meghozott döntés után az AFE úgy nyilatkozott a Facebookon:

„Minden tiltakozásunk ellenére az aligai löszfal egyetlen eredeti szépségében fennmaradt szakaszának rézsüvé bontását engedélyezte a hatóság.”

A löszfal megbolygatására a beruházó beszámolója szerint azért van szükség, mert az épületsor felépítéséhez és üzemeltetéséhez meg kell erősíteni, ez pedig a különleges természetes struktúrába való komoly beavatkozással jár. A beruházó többet között azzal érvelt az azóta engedélyt is kapó tervei mellett, hogy korábbi, szerencsére meg nem valósuló elképzelései szerint a löszfalat gyakorlatilag teljesen elpusztította volna.

Most minden ellenvetés ellenére – a civilek a hatásvizsgálatra szakmai anyagokat is összeállítottak, de minden felvetésüket lesöpörték – megkapta a környezetvédelmi engedélyt a beruházó. Így nem maradt komoly akadály az előtt, hogy egy nagyszabású építkezés keretében korlátozzák a helyieket saját tereik használatában, mindezt jelentős környezeti pusztítás, a Balaton-part építészeti örökségének lebontása és a város látképének átalakítása árán – vélik a helyi civilek.

Az egykori Club Aliga területén zajló NER-es beruházásokról, szálloda- és üdülőkomplexum-fejlesztésekről, valamint az ezt övező társadalmi ellenállásról számos korábbi cikkünkben is beszámoltunk, melyek itt érhetők el.

Címlapkép: Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce