Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Széles körű műveleti programot hajt végre Ukrajnában az Egyesült Államok – állítják CIA-s források

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kiterjedt titkos titkosszolgálati műveletek zajlanak Ukrajnában az Egyesült Államok részéről – ezt erősítette meg az Intercept amerikai oknyomozó portálnak számos, névtelenül nyilatkozó volt és jelenlegi CIA-s alkalmazott.

A titkosszolgálati akciókat Biden jóváhagyásával végzik a megkérdezett források szerint. Mint elmondták, az elnök „értesítette a kongresszus egyes tagjait arról, hogy széles körű titkos műveleti programot hajtanak végre az országon belül”.

Biden a források szerint a műveleti programot egy Obama által korábban jóvahagyott, a „rosszindulatú külföldi befolyásolási tevékenységek ellen” irányuló utasítás enyhe módosításával magyarázta az érintett kongresszusi bizottságoknak. Ez egy, a lapnak nyilatkozó volt CIA-s szerint feszültséget keltett a szervezeten belül, többek szerint ugyanis teljesen ellentétes az eredeti rendelkezés szellemiségével az ukrajnai konfliktusban való amerikai részvétel.

Az Intercept arról is ír a forrásokra hivatkozva, hogy mivel az invázió kezdetekor az USA még gyors orosz győzelmet, és az ukrán vezetés pár héten belüli kapitulációját jósolta, rövid időn belül több fontos amerikai hírszerzési eszközt  kivontak Ukrajnából, köztük korábbi titkosszolgálati akciók résztvevőit. A CIA-s források által egy haditengerészeti tiszt is megerősítette a lapnak, aki rálátott ezekre a mozgásokra.

Amikor az ügynökség előrejelzései tévesnek bizonyultak, a Biden-adminisztráció megkezdte a kivont infrastruktúra visszatelepítését – számolt be róla több katonai és hírszerzési tisztviselő a lapnak.

A CIA szóvivője nem kívánt nyilatkozni arról, hogy zajlanak-e titkosszolgálati akciók Ukrajnában elnöki utasításra. Az Intercept nem írt arról, hogy a források által megnevezett programon belül pontosan milyen tevékenységet folytatnak.

Arról azonban beszéltek a megkérdezettek, hogy az Egyesült Államok titkosszolgálata olyannyira elszámolta az orosz hadsereg képességeit és az ukrán ellenállás mértékét, hogy februárban a CIA már azt tervezte, hogyan nyújtson fedett támogatást egy esetlegesen kitörő fegyveres felkelésnek az orosz csapatok ellen, miután Kijev kapitulált.

A CIA részéről később nyilvánosan is elismerték, hogy rosszul mérték fel az erőviszonyokat. Egyesek szerint az ügynökség túl nagy hangsúlyt fektetett a technikai megfigyelésre, vagyis az orosz hadsereg létszámára és harcászati eszközeire, miközben nem volt elegendő, első kézből származó információjuk a fegyveres erőkön belüli viszonyokról, a hadiipar működéséről.

A Mércénél igyekszünk beszámolni a háború legfontosabb fejleményeiről, és olyan aspektusairól, amelyek segítik a konfliktus és a körülötte kibontakozó válság mélyebb megértését. Emellett platformot adunk olyan, egymással esetenként vitában is álló véleménycikkeknek, megközelítéseknek, amelyek a szomszéd népekkel való szolidaritás talaján állnak, az imperialista agresszióval szemben.

Címlapkép: NATO/Flickr