Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kövér László a tanároknak: Majdnem mindenki elmondhatja, hogy rosszul keres

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt a Hír TV Napi aktuális című műsorának tegnap esti vendége, ahol többek között a pedagógussztrájkról, a tanárok bérezéséről és a polgári engedetlenségi mozgalomban való részvételük miatt elbocsátott oktatókról is kérdezték. A kormánypárti politikus elmondta, ő maga is tett olyan nyilatkozatokat, amikben elismeri, hogy az ágazatban szükség van béremelésre. Ma is fenntartja, hogy a pedagógusok bére ahhoz a munkához, ahhoz a felelősséghez képest, ami őket terheli, illetve kötelei, ahhoz képest nem méltányos.

„Miután a gyermekeink jövője múlik az oktatás rendszer színvonalán, ezért hosszútávú stratégiai kérdésként kell szem előtt tartanunk, hogy hogyan lehet végre egyszer és mindenkorra az iskola rendszert is és a pedagógus béreket is olyan állapotba hozni, hogy ne legyen okunk az aggodalomra”

-fogalmazott Kövér, aki szerint „mindenki tudja” hogy a bérezés az oktatás színvonalával rövidtávon semmiképpen nem függ össze mert a „többségben lévő”

„tisztességes pedagógusok azok amikor becsukják maguk mögött a tanterem ajtaját, akkor nem attól teszik függővé a teljesítményüket, hogy mennyi pénzt kapnak.”

A házelnök elmondta, a Fidesz KDNP 2010 után az elsők között emelte meg a pedagógusok bérét, szerinte azonban „más kérdés” hogy közben egyfajta bérverseny alakult ki a piaci szereplők és az állam között. Más ágazatok jövedelmét is javítani igyekezett a kormányzat, ami miatt a pedagógusok bére megint tarthatatlan mértékben maradt le az átlagtól. „Ezt senki épeszű ember nem vitatja”. Kövér szerint vita abban van, hogy hogyan, miképpen, milyen feltételekkel és milyen ütemezéssel tudnak ezen a helyzeten mindenki számára megnyugtató módon változtatni.

„Az biztos, hogy ezen semmilyen sztrájk ne fog segíteni. Az pedig, hogy valaki ügy gondolja, hogy a fennálló jogszabályokat félreteheti és polgári engedetlenségi akciót indít, a gyerekeink rovására, akkor ez a gyerekekről szól-e vagy pedig arról a politikai háttérről szól, akik a választási kampányban már megpróbálták így befolyásolni az erőviszonyok alakulását”

– mondta el az egyik legfőbb közjogi méltóság. Azzal kapcsolatban, hogy akkor milyen megnyugtató választ tudnak adni Kövér azzal válaszolt, hogy legkevesebb 32 éves problémáról van szó, de szerinte a szocializmus volt az ami „tönkretette a hagyományokon alapuló bérviszonyokat”. Hozzátette, rövidtávú megoldást senki nem várhat, azt várhatja, hogy a lehetőségeikhez mérten „tűzoltó jelleggel” orvosolni fogják az ilyen mértékű bérlemaradásból származó anomáliákat”.

„Hosszútávon az oldaná meg a problémát, ha sikerülne újra egy olyan programmal ami arról szól, hogy hogyan tudunk ilyen bérarányokat újra előidézni egy olyan helyzetet létrehozni, amiben nem csak az aktuális abszolút értelemben vett bérszínvonal elfogadható, mert a megélhetésre lehetőséget ad, hanem azt nézi ki-ki a maga helyén, hogy egy másik szakma, másik hivatás dolgozói, szereplői mennyit keresnek, azt méltányosnak tartja a magáéhoz képest.

Mert most nem csak arról van szó, hogy alacsonyak bérek, mert ezt mindenki vagy majdnem mindenki elmondhatja, hanem arról is, hogy másokhoz képest azt méltánytalanul alacsonynak tartja”

– mondta el a fideszes politikus, akinek pártja egyébként a választások után nem sokkal jelentősen megemelte a parlamenti képviselők bérezését és megduplázta a miniszterelnök honoráriumát.

A Fidesz épp tegnap szavazta le, hogy tárgyalja a tanárok fizetését

A kormánypárt tegnap a költségvetési bizottságban leszavazta a tanárok béremelésének parlamenti tárgyalását, derült ki Jámbor András országgyűlési képviselő videójából. Jámbor a bizottsági hozzászólásában kiemelte, hogy az elmúlt időszakban közüggyé vált a pedagógusok helyzete, így az Országgyűlésnek kutya kötelessége, hogy tárgyalja azt.

A kérdése az volt, hogy megadja-e a kormány azt a részt, ami az EU-s forrásokon felül szükséges a tanárok bérének emelésére, mivel az Európai Bizottság nem a teljes tanári béremelés fedezésére, csak annak egy kisebb részére tett ígéretet. Megjegyezte, hogy a 10%-os béremelés több a semminél, de már most látszik, hogy az jóval az infláció alatt lesz, az élelmiszer áremelkedéseket tekintve pedig „bőven elmarad attól”.

A költségvetési bizottságban helyet foglaló képviselők a központi költségvetésből szükséges források átcsoportosításával meg akarják várni az EU-s pénzek beérkezését, derült ki a videóból. Velük szemben azonban azt javasolta Jámbor, hogy ezt a részt már most elkülöníthetnék, és egy kisebb béremelést akár végre is hajthatnának, a uniós pénzek kiutalásáig.

A bizottság végül a tanár béremelések Országgyűlés előtti vitáját, tehát az EU-s pénzek beérkezéséig való fizetésemelést a fideszes képviselők többségével elutasította.

Az elmúlt 10 év egyik legizgalmasabb dolgozói küzdelméről szól A contisok című francia film, amelyet október 8-án, a Szikra Mozgalom és a Mérce szervezésében vetítünk le a Francia Intézetben. A film után a rendezővel és az egykori események egyik résztvevőjével beszélgetünk majd a makói contisok társaságában arról, mi lehet a közös a harcaikban, céljaikban és eszközeikben.

Szinte sosem fordul elő, hogy egy multinacionális óriás egymással versenyeztetett dolgozói betekinthetnek egymás sorsába! Tartsatok velünk ezen a ritka alkalmon szombat délután!

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba