Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három szakszervezeti szövetség is mozgósít a pedagógusok világnapjára meghirdetett tüntetésre

Ez a cikk több mint 1 éves.

Szolidaritását fejezi ki a tankerületek által megfenyegetett, engedetlenkedő pedagógusokkal a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT). A három szövetség szolidaritásra buzdítja tagszervezeteit is, és azt kérik, tagszervezeteik egyúttal mozgósítsanak is a pedagógus szakszervezetek október 5-re meghirdetett, Alapvető Jogok Biztosának területi hivatalai elé szervezett demonstrációira. Ugyanezen a napon a diákok hídfoglaló akciót fognak tartani a Margit-hídon.

A szövetségek szerint a kormány”színjátéknak” tekinti a  pedagógus szakszervezetekkel (PSZ és PDSZ) folytatott tárgyalásait:

„Az oktatási kormányzat a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete esetében méltánytalan, a tárgyalási folyamatot pusztán színjátéknak tekintő eljárást folytatott eddig és folytat jelenleg is” – fogalmaz a szövetségek közös közleménye.

A tanév első hetében az engedetlenkedő tanárok névre szóló leveleket kaptak a tankerületektől, amelyben elbocsátással fenyegették meg őket. Már van olyan iskola, ahol a tankerület valóra is váltotta fenyegetését: a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, Dezsőfi Györgyöt elbocsátották, amiért a polgári engedetlenség élére állt. Elbocsátása ellen a gimnázium tanárai és diákjai tüntetéssel és a tankerületnek átadott petícióval tiltakoztak múlt héten.

Maruzsa Zoltán államtitkár az engedetlenségi hullámra úgy reagált, a polgári engedetlenséggel rossz példát mutatnak diákjainak a „kérdéses erkölcsi alapokon álló” pedagógusok.

A tankerületek fenyegetését és az államtitkár szavait a három szövetség  elítéli, majd emlékeztet, miért voltak kénytelenek a pedagógusok a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlni:

„A jelen nyilatkozatot megfogalmazó szakszervezeti szövetségek vezetői emlékeztetik a magyar politikai élet szereplőit és a társadalom egészét arra, hogy a pedagógusok sztrájkjogát előbb adminisztratív eszközökkel korlátozták, majd ezeket a korlátozásokat, a kétharmados parlamenti többség birtokában, a pedagógusokkal történő egyeztetés nélkül, jogszabályba emelték! Ennek az lett a következménye, hogy a tiltakozó akciókat a polgári engedetlenség irányába tolta el a kormány. Ez álláspontunk szerint tisztességtelen munkáltatói magatartás” – fogalmazott a SZEF, a MASZSZ és az ÉSZT.

A tavalyi tanévben a kormány előbb oly mértékben növelte a sztrájk alatti „még elégséges szolgáltatás” mértékét, hogy az szinte láthatatlanná tette a sztrájkot, majd – amint erre a szövetségek is emlékeztettek – ezt a lépést a kormány jogszabályban is rögzítette. A sztrájkjogért való kiállás indította útjára a polgári engedetlenséget, amely a sztrájkhoz hasonlóan tudatos munkabeszüntetés. Az idei tanév első hetében feketébe öltözve tiltakoztak a tankerületek fenyegetése ellen az engedetlen tanárok, és a velük szolidáris diákok és szülők.