Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Feketébe öltözve tiltakoztak az engedetlen tanárok, diákok és szülők a tankerületek fenyegetése ellen az iskolák előtt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hétfőn reggel feketébe öltözött tanárok, diákok és szülők vették körbe az iskolákat, hogy így tiltakozzanak a tankerületek névre szóló levelei ellen, amelyben az engedetlenkedő tanárokat elbocsátással fenyegették meg.

A miskolci Herman Ottó Gimnáziumból már menesztették is az engedetlen igazgatóhelyettest, Dezsőfi Györgyöt.

A fenntartó tankerület azért bocsátotta el az intézmény igazgatóhelyettesét, mert múlt héten a Tanítanék Mozgalom javaslatára elindult „gördülő polgári engedetlenség” élére állt.

A polgári engedetlenség keretében egy-két órára a tanárok nem veszik a fel munkát, hogy így tiltakozzanak sztrájkhoz való jogukért, mivel a törvényes sztrájkot a kormány törvényi úton ellehetetlenítette. A gördülő polgári engedetlenség azt jelenti, az akcióban napról napra más iskolák vesznek részt.

A tankerület álláspontja, hogy a polgári engedetlenség nem definiálható fogalom, a munkabeszüntetés pedig sérti a tanulók érdekeit. Az érintett diákok és szülők, valamint az igazgatóhelyettes kollégái másképp gondolják, ők fekete ruhában vették körbe az iskolát, hogy szolidaritásukat fejezzék ki az igazgatóhelyettessel. A demonstráció után a tiltakozók a tankerülethez mentek átadni egy petíciót, melyben az elbocsátás visszavonását követelik.

Már 2016-ban is a miskolci Herman Ottó Gimnázium volt a tanári engedetlenség egyik gócpontja, a gimnázium egyik tanára, Pilz Olivér a Tanítanék egyik alapítója.

A tanév első hetében az engedetlenkedő tanárok névre szóló leveleket kaptak a tankerületektől, amelyben elbocsátással fenyegették meg őket. Több más iskolában is csatlakoztak a tiltakozáshoz a fenyegetések ellenére. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) élő adásban számolt Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium előtt zajló demonstrációról. Tiltakoztak továbbá a Rákóczi téri Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium, a szombathelyi  Zrínyi Ilona Általános Iskola, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium és a budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskola előtt is.

A tanárok polgári engedetlenségi mozgalma azután indult idén tavasszal, hogy a kormány törvényi úton gyakorlatilag ellehetetlenítette a pedagógussztrájkot a sztrájk alatti „elégséges szolgáltatás” megemelésével. A szakszervezetek azt ígérték, hétfőtől megkezdik a gördülő sztrájk szervezését. A PSZ és a PDSZ A” hétre heti három napos, „B” hétre heti két napos, egy-két órás reggeli munkabeszüntetést javasol.

Frissítés, 11:07 – Miskolcon tüntetéssé nőtte ki magát a demonstráció. A tankerület elé vonuló Herman Ottó Gimnázium tanárai és diákjai mellé csatlakoztak más iskolák is. „Gyertek ki”, skandálták a tüntetők az épület előtt.