Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két kérdéssel kezdeményez IX. kerületi népszavazást a Diákvárosról Baranyi Krisztina

Ez a cikk több mint 1 éves.

Benyújtotta a Diákvárosról szóló ferencvárosi népszavazás kérdéseit a helyi választási bizottsághoz Baranyi Krisztina, a IX. került polgármestere – írta meg a HVG. 

Baranyi helyi népszavazással akadályozná meg, hogy a kínai Fudan Egyetem magyarországi campusát a Ferencvárosi Duna-partra építsék, pont oda, ahová eredetileg a 2019-es kormány-főváros-Ferencváros hármas megállapodás értelmében a Diákváros névre hallgató, a hazai egytemek hallagatóinak kollégiumi férőhelyeket biztosító városnegyedet építették volna.

A Fudan-ügy röviden:

2021. április elején kiderült, a korábban Diákvárosként elhíresült, a Ferencváros Rákóczi-hídtól délre eső duna-parti rozsdaövezetébe tervezett új városnegyed helyére a kormány 540 milliárd forintos, a kínai államtól kapott hitelből egy kínai állami egyetem, a Fudan számára tervez kampuszt építeni, a kerület és a főváros tudta nélkül megkezdett tárgyalások alapján.

A terv részleteinek napvilágra kerülésével egyre világosabbá vált, hogy a Fudan a rozsdaövezet jelentős területét kapja majd meg közel 10 ezer diák befogadása, az őket kiszolgáló infrastruktúrát, irodákat, lakóparkot és üzleteket magában foglaló Diákváros kárára. A Diákváros eredeti terveiben szereplő terület 70%-án épülne meg a kínai egyetem, míg az eredeti tervekben szereplő funkciókra csak annak 30%-a maradna.

A ferencvárosi kereületvezetés azt követően döntött kerületi referendum kezdeményezése mellett, hogy az Alkotmánybíróság májusban elkaszálta az ezt célzó országos referendumot, később pedig a fővárosi szintű népszavazás mögül kihátrált a Demokratikus Koalíció és a budapesti városvezetés is.

A két kérdésta  következőképpen fogalmazta meg a kezdeményezést benyújtó ferencvárosi önkormányzat:

 

  • Egyetért azzal, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) Korm. határozat szerint kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázaton nyertes Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Mestertervtől (Diákváros) eltérő módon és funkcióval nem valósulhat meg fejlesztés a jelenlegi önkormányzati rendelet – 20/2010 (VI.04.) Nagyvásártelep KSZT – hatálya alá eső területen?
  • Egyetért azzal, hogy Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a 2021. évi LXXXI. Tv. (Fudan tv.) 3. §-ában meghatározott cél megvalósulásához az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat se tulajdonba, se használatba ne adja át a Magyar Államnak, illetve a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak?

Az első népszavazási kérdés azt célozza, hogy az eredeti terveknek megfelelően – amelyeket korábban a kormány, a kerület és a főváros egyetértésével alakítottak ki – csak és kizárólag a Diákváros projekt valósulhasson meg. Eszerint mintegy 8000 kollégiumi férőhely épült volna, kiszolgáló infrastruktúrával, bolttal, zöldfelületekkel, sport- és kulturális funkciókkal, az egésznek pedig a központja közösségi térként az ipari műemléknek számító Nagyvásártelep lett volna.

A második kérdés pedig arra irányul, hogy önkormányzati tulajdonú terület ne kerüljön se az állam, se az egyelőre még nem is létező Fudan Egyetem fenntartására létrehozott és érdemi munkát nem végző, a közpénzt viszont nyelő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány tulajdonába vagy használatába.

Baranyi Krisztina a HVG-nek elmondta, a törvényben előírt minimumnál – ez a helyi önkormányzati képviselők legalább negyede, ami Ferencváros esetében 5 fő – jóval több, 12 aláírást mellékeltek a kezdeményezéshez, most várják, hogy a helyi választási bizottság jóváhagyja a kérdéseket.

A ferencvárosi polgármester szerint habár az energiaválság és a megszorítások miatt most kevésbé van napirenden a Fudan-projekt, a campus megépítésének valós lehet  valós a veszélye akkor, ha a kormány Kínához folyamodna hitellehetőségért, cserébe pedig az adott esetben az egyetem felhúzását ajánlaná. 

Az elmaradó országos és fővárosi szintű Fudan-referendumról a polgármester úgy vélekedett: „Sajnálom, hogy nem lesz se országos, se budapesti népszavazás a beruházás megakadályozására, de mi legalább itt Ferencvárosban mindent megteszünk, hogy útját álljuk.” Baranyi azt is elmondta, helyi változtatási tilalommal és új építési szabályzattal is igyekeznek gátolni a Fudan megépítését, ezek előkészítése  folyamatban van.

Mint korábban írtuk, az ellenzék Fudanról szóló népszavazási kérdését azért nem hitelesítette az Alkotmánybíróság, mert érvelésük szerint nemzetközi szerződés miatt nem lehet azokról szavazni. A 2022. áprilisi  választást megelőzően az ellenzék mozgosító kampányának egyik fő témája volt az álláskeresési járadék meghosszabbításával együtt beterjeszetett kérdés, és az ezekhez kapcsolódó aláírásgyűjtés. 2021 nyarán a lezárásokat követő első nagyobb budapesti tünteési is ebben a témában volt, Jámbor András későbbi győztes ferencvárosi országgyűlési képviselőjelölt (a Mérce alapítő főszerkesztője – a szerk.) szervezésében.

A népszavazási krédéseket Karácsony Gergely főpolgármester nyújtotta be  még miniszterelnökjelölt-aspiránsként, ám a témában feltett kérdésünkre a főpolgármesteri hivatal idén augusztusban már úgy válaszolt: „Az Alkotmánybíróság döntése után mindenki számára világossá vált, hogy Magyarországon csak arról lehet népszavazást tartani, amit a Fidesz megenged. Éppen ezért a főváros vezetése, korábbi ígéretéhez híven, más formában fogja kikérni a budapestiek véleményét a Fudan beruházásról.” Hogy milyen más módon tervezik megkérdezni erről a fővárosiakat, arról azóta nem kommunikált a városháza.

A korábban az országos népszavazási aláírásgyűjtés ugyancsak résztvevő Demokratikus Koalíció augusztusban azt írta Baranyi tervéről: „Azt javasoljuk a polgármester asszonynak, hogy nézzen körbe az országban, Budapesten és a kerületében: a kormánynak arra sincs pénze, hogy befűtse az iskolákat, nemhogy Fudan Egyetemet építsen. Nem lesz Fudan Egyetem, ez az ügy csak arra jó, hogy feszültséget szítson az ellenzéken belül. Lesznek viszont megszorítások, lesz hétszeres gázár és lesz orbáni infláció. Ezekkel kellene foglalkozni. Biztosak vagyunk abban, hogy a IX. kerületben élőket is jobban érdeklik a megélhetési gondok, mint a polgármester asszony véleménye a DK-ról.”

A Fudan-projektről a kormány 2021 nyarán törvényt is hozott, amelynek értelmében a Fudan Egyetem budapesti campusához, valamint a Diákváros megépítéséhez szükséges ingatlanokat adták át a beruházásokért felelős szerveknek. Az elfogadott törvény szerint a Diákváros megépítését nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánították. Májusban az ötödik Orbán-kormány megalakulásakor a Fudan Egyetem magyarországi intézménye eddigi felelősétől, Palkovics Lászlótól átkerült Csák János felsőoktatást felügyelő miniszterhez. Az egyetem fenntartására létrehozott alapítvány élén idén szeptemberben vezetőcsere történt: Szabó Lászlót, a a kormányközeli Mediaworks kiadó korábbi első emberét nevezték ki főigazgatónak.

Frissítés (14:28): Jámbor András, Ferencváros egyik országgyűlési Párbeszéd-frakcióban ülő képviselője Facebook-oldalán jelezte, hogy a másik, szint a IX. kerülethez tartozó OEVK képviselőjével, az LMP-s Csárdi Antallal együtt egyeztettek Baranyi Krisztinával a népszavazásról, és támogatják az önkormányzat kezdeményezését.