Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népszavazás helyett „más formában” szeretné megkérdezni a főváros a budapestieket a Diákvárosról

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Demokratikus Koalíció (DK) úgy véli, nem a Fudan Egyetemmel kellene foglalkoznia az ellenzéknek, mert arra úgysem lesz pénze a kormánynak – reagált a párt sajtóközleményben arra a Népszavában kedden megjelent állításra, hogy a DK támogatásának hiánya miatt hátrálhatott ki a főváros a Diákváros kérdésében esetlegesen kezdeményezendő budapesti helyi népszavazás mögül. 

A Népszava írása a Fudan Egyetem tervezett helye kapcsán érintett Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert idézi, aki saját elmondása szerint továbbra is kitart a referendum kezdeményezése mellett, ám úgy véli, a főváros álláspontja Karácsony Gergely korábbi mondatai ellenére már nem ilyen szilárd, és a hozzá eljutott információk alapján „a Fővárosi Közgyűlésen sem menne át a kezdeményezés, mivel a Demokratikus Koalíció nem támogatná”. Hozzátette, Ferencváros ettől függetlenül kész megtartani a referendumot. Erről a polgármester júniusban is beszélt az ATV egyik műsorában, ahol azt is mondta, hogy a fővárossal egy napon tartanának helyi népszavazást Budapesten és Ferencvárosban, amelyen a kínai egyetem építése mellett más kényes kérdésekről, például a dugódíjról is megkérdeznék az embereket.

A DK reakciója így szól teljes hosszában:

„Azzal nem tudunk mit kezdeni, hogy az elmúlt hónapok kommunikációja alapján Baranyi Krisztinának mindenről a DK jut eszébe. Azt javasoljuk a polgármester asszonynak, hogy nézzen körbe az országban, Budapesten és a kerületében: a kormánynak arra sincs pénze, hogy befűtse az iskolákat, nemhogy Fudan Egyetemet építsen. Nem lesz Fudan Egyetem, ez az ügy csak arra jó, hogy feszültséget szítson az ellenzéken belül. Lesznek viszont megszorítások, lesz hétszeres gázár és lesz orbáni infláció. Ezekkel kellene foglalkozni. Biztosak vagyunk abban, hogy a IX. kerületben élőket is jobban érdeklik a megélhetési gondok, mint a polgármester asszony véleménye a DK-ról.”

A helyi népszavazás gondolata azt követően merült fel, hogy a Fudan Egyetemről szóló országos népszavazási kérdést májusban elkaszálta az Alkotmánybíróság. A kínai egyetem alapítványának történő vagyonjuttatásról szóló törvény hatályon kívül helyezéséről az a Karácsony Gergely kezdeményezte a referendumot tavaly ősszel, aki 2021 áprilisában főpolgármesterként felszólalt az egyetem helyére eredetileg tervezett Diákváros melletti tüntetésen. Később a választást megelőzően a DK-t is a soraiban tudó ellenzék mozgosító kampányának egyik fő témája volt az álláskeresési járadék meghosszabbításával együtt beterjeszetett kérdés, és az ezekhez kapcsolódó aláírásgyűjtés.

Budapest, 2022. január 21.
Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a Fudan Egyetemrõl és az álláskeresési járadékról szóló ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez összegyûlt aláírásgyûjtõ ívek leadása elõtt az Országház elõtti Kossuth Lajos téren 2022. január 21-én.
MTI/Balogh Zoltán

Amikor a szükséges mennyiségű aláírás összegyűltének ellenére az Alkotmánybíróság döntése meghiúsította a népszavazást, Karácsony Gergely úgy fogalmazott, „nekünk most az a dolgunk, hogy megtaláljuk annak a módját, hogy legalább a budapestiek elmondhassák a véleményüket ezekben a kérdésekben”. 

Emlékezetes, hogy a DK Budapest 6-os körzetben induló egyéni jelöltje az előválasztást megelőzően a későbbi győztes Jámbor Andrással együtt kampányolt a Fudan megépítése ellen.  A Mérce előválasztási videósorozatában pedig arról beszélt Manhalter, hogy Ferencváros mennyivel jobban járna a Diákvárossal, mint a Fudan-campusszal:


A DK aztán már a 2022-es választások után deklarálta egy parlamenti vitában, hogy a választási kampányban folytatott aláírásgyűjtés után az Orbán-rendszerben már nem kíván egyetlen referendumot sem támogatni. Sebián-Petrovszki László képviselő akkor azt mondta: „Amíg az Orbán-rendszerben élünk, addig a magyar nép soha, semmilyen kérdésben sem dönthet majd népszavazáson! Mi éppen ezért nem leszünk a színjáték része, és a továbbiakban nem fogunk népszavazást kezdeményezni vagy népszavazási kezdeményezést támogatni!”

Budapest, 2020. szeptember 22.
Sebián-Petrovszki László DK-s képviselõ napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. szeptember 22-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

Érdekesség, hogy a fideszes kétharmad ezt követően, júliusban úgy változtatta meg a választási törvényt, hogy a népszavazásokat támogató aláírások gyűjtését csak akkor lehessen megkezdeni, ha a kérdésekre az Alkotmánybíróság már előzetesen rábólintott. Az indoklás szerint azért, mert nem szabad a népszavazás keretében kitenni a választópolgárokat annak, hogy csak utólag, az aláírásgyűjtés befejezése után derüljön ki, hogy a népszavazási kérdést nem a törvény által megkövetelt módon fogalmazták meg, vagy más okból nem lehet megtartani a népszavazást.

A kormányközeli Magyar Nemzetben már a választási törvény módosítása előtt több olyan cikk is megjelent amelyek arra tartalmaztak utalásokat, hogy „a Fudan Egyetem kérdése meghaladja a helyi önkormányzat feladat- és hatáskörét, így a Helyi Választási Iroda hatáskörén túlterjeszkedve járna el fő szabályként, ha a tárgyban helyi népszavazást írna ki”.

Frissítés: (16:50)

A főváros álláspontja kedden még tisztázásra várt az ügyben. A Népszava kérdésére úgy fogalmaztak, „a főváros továbbra sem szeretné, hogy Budapesten kínai kémegyetem létesüljön. Az erről szóló népszavazást is a főpolgármester kezdeményezte, és az aláírások össze is gyűltek. Az viszont egyértelmű, hogy a kormányzat nem akarja, hogy ebben a kérdésben az emberek döntsenek”.

Írásban megkérdeztük Karácsony Gergely hivatalát, hogy álláspontjuk megfelel-e a Népszavában írtaknak, és hogy igaz-e, hogy a DK miatt nem kezdeményez budapesti népszavaztást a városvezetés. Kedden délután kaptunk választ a városházáról, miszerint népszavazás helyett „más formában” kérik majd ki a budapestiek véleményét a beruházásról, de részleteket nem árultak el.

„Az Alkotmánybíróság döntése után mindenki számára világossá vált, hogy Magyarországon csak arról lehet népszavazást tartani, amit a Fidesz megenged. Éppen ezért a főváros vezetése, korábbi ígéretéhez híven, más formában fogja kikérni a budapestiek véleményét a Fudan beruházásról”

– írták.

Mint ismert, 2021 áprilisában derült ki a Direkt36 oknyomozó cikkének köszönhetően, hogy a korábban Diákvárosként elhíresült, a Ferencváros Rákóczi-hídtól délre eső duna-parti rozsdaövezetébe tervezett új városnegyed helyére a kormány 540 milliárd forintos, a kínai államtól kapott hitelből egy kínai állami egyetem, a Fudan számára tervez kampuszt építeni, a kerület és a főváros tudta nélkül megkezdett tárgyalások alapján. A terv részleteinek napvilágra kerülésével egyre világosabbá vált, hogy a Fudan a rozsdaövezet jelentős területét kapja majd meg közel 10 ezer diák befogadása, az őket kiszolgáló infrastruktúrát, irodákat, lakóparkot és üzleteket magában foglaló Diákváros kárára. A Diákváros eredeti terveiben szereplő terület 70%-án épülne meg a kínai egyetem, míg az eredeti tervekben szereplő funkciókra csak annak 30%-a maradna.