Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Van otthon önöknél tükör?” – Győr polgármestere leprovokátorozta a rádióban a gyár miatt aggódó civilt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Dézsi Csaba, Győr polgármestere a GyőrPlusz rádió élő adásában provokátorozott le egy betelefonáló civilt – írta meg az Ugytudjuk alapján a 444. A férfi azt szerette volna megérdeklődni a polgármestertől, hogy az miért nem folytat párbeszédet a győrszentiváni civilekkel a falu határában épülő veszélyes ipari beruházással kapcsolatban. Dézsi érdemi válaszra se méltatta, hanem visszakézből le provokátorozta a betelefonálót.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a helyiek nyáron tudták meg, hogy egy idei kormányrendelet értelmében (amelyet maga a miniszterelnök jegyez) nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásként 350-400 hektárral fog nőni a Győrszentiván közvetlen közelében működő ipari park alapterülete – azaz a jelenlegi méretének kétszeresére. Azt még nem tudni pontosan, hogy melyik cég fog építkezni területen, de várhatóan egy akkumulátorgyárat létesítenek.

A bővítés által érintett területek a rendelet szerint  ún. GIPZ besorolásba kerülnek, ami „különösen veszélyes (pl. tűz, robbanás, fertőzőveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges létesítmények” elhelyezését teszi lehetővé.

A kormányrendelet végrehajtása ellen a helyiek petíciót indítottak, tüntetést szerveztek, illetve lakossági fórumot is rendeztek melyről Bogatin Bence kollégánk készített részletes riportot. A győrszentivániak azonban hiába hívták meg a rendeletet jegyző Orbán Viktor miniszterelnököt, a megye főispánját, a helyi országgyűlési képviselőt és a győri polgármestert, egyikük sem volt hajlandó részt venni a tanácskozáson.

A polgármester korábban már többször is kiállt a Győrszentiván határában épülő ipari komplexum mellett. Az akkumulátorgyár környezetre és lakosságra veszélyes hatásait azzal próbálta meg relativizálni, hogy szerinte egy német gyár kevésbé káros, mint egy kínai, vagy koreai, de kétségbe vonta a civilek petíciójának hitelességét is.  A győri rádióban adott interjújában pedig csak tovább folytatta a civilek elleni hangulatkeltést.

„Van egy csoport, amely magát környezetvédőnek eladva próbál, jelen pillanatban sikeresen feszültséget és félelmet kelteni a szentiváni lakókban”

– fogalmazott a polgármester. A szentiváni civilek vezetőire pedig azt mondta, provokátorok, akik „ebből élnek meg, azért kapják a fizetésüket, hogy izgassák a lakosságot”. Dézsi szerint az akkumulátor gyár elleni tüntetést is DK-s és MSZP-s politikusok szervezték.

A rádióműsorban egy aggódó édesapaként bemutatkozó férfi azt szerette volna megtudni a polgármestertől, hogy miért a sajtóban pocskondiázza a szentiváni civileket, és miért nem ment el inkább a fórumra, hogy a nyílt városháza jegyében válaszoljon a kérdésekre. A polgármester erre csak ennyit felelt:

„No, kedves Takács úr, föltettek egy olyan kérdést SMS-ben, hogy kik ezek a provokátorok – nos ha ön is megkérdezné, akkor egy dolgot szeretnék mondani. Van otthon önöknél tükör? Mert akkor szerintem álljon elé, nézzen bele, és akkor látni fog egyet.[…] Ön az egyik olyan ember, aki meghiúsítja, hogy egy normális párbeszéd kialakuljon a szentivániakkal, provokálja a lakosságot, ijesztegeti az embereket. Ha már ezen gondolkozunk, hogy ki lehet ez, akkor köszönöm, hogy betelefonált, mert ön az egyik!”