Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormányzati nyomás részeként súlyos bérlevonással büntetnék a sztrájkoló tanárokat

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Népszava szerdán reggel ismertetett egy levelet, amelyben Külső-Pesti Tankerületi Központ tájékoztatja az intézményvezetőket, hogyan kell eljárniuk, ha az iskolában sztrájkra vagy polgári engedetlenségből fakadó munkabeszüntetésre kerül sor. A levélből kiderül, hogy sztrájk esetén a a szülőket arról kell tájékoztatni, hogy a tanítás „zökkenőmentesen folyik”, az aznap hiányzó diákok igazolását pedig néhány napon belül be kell kérnie az iskolának.

A levélben foglaltak szerint a polgári engedetlenségben nem vehetnek részt sem az iskolaigazgatók, sem pedig a helyetteseik.

A tiltakozó pedagógusok pedig nemhogy fizetést nem kaphatnak a munkabeszüntetés idejére, de még bérlevonásra is számíthatnak: minden „elmulasztott” óra után másfél órányi bért kell levonni tőlük.

A kitétel,miszerint az iskola vezetői nem vehetnek részt a sztrájkban, összefüggésben állhat Dezsőfi Györgynek, a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesének menesztésével. Dezsőfit szeptember elején bocsátotta el a tankerület, miután részt vett a Tanítanék Mozgalom javaslatára elindult „gördülő polgári engedetlenségi akciósorozatban”. A volt iskolaigazgató ügyében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) indított munkaügyi pert, mely szerint bármelyik pedagógusnak, így egy vezetőnek is joga van polgári engedetlenséggel tiltakozni és véleményét vállalni, ha nem marad más eszköz a kezében.

A Külső-Pesti Tankerületi Központ által írt levél kapcsán a Népszava megszólaltatta Nagy Erzsébetet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivőjét. Nagy szerint jogellenes a sztrájk miatt a kiesett munkaidőnél arányosan nagyobb bért levonni, ráadásul ez nem is „mulasztásnak” számít munkajogi szempontból.

A PDSZ – a hónapok óta tartó pedagógussztrájk részeként –október 5-re, az Oktatók Világnapjára országos sztrájkot hirdetett. A sztrájk napján a PDSZ a másik nagy ágazati szakszervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével összefogásban nyújtanak be panaszokat az alapvető jogok biztosának több nagyvárosban is.

Ugyanazon a napon a Tanítanék Mozgalom a NoÁr Mozgalommal együtt szolidaritási koncertet és tüntetést szervez, a tiltakozó diákokat pedig hídfoglalást terveznek.

(Népszava, Mérce)