Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Borítékolható a rengeteg betegállomány” – a 18 fokos szabályozás újragondolását kérik a vasutasok

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Vonja vissza, de legalább alaposan értékelje át a kormány az állami intézményekben kötelezően bevezetett 18 fokos hőmérsékletről szóló rendeletét” – követeli Orbán Viktornak írt levelében az első hűvösebb őszi napok tapasztalatai alapján a Vasutasok Szakszervezete. Közleményükben megjegyzik, hogy a MÁV munkahelyek nagy részén már a szabályozás betartása is képtelenség, hiszen a kisebb állomásokon és megállóhelyeken a szolgálati helyiségeket még mindig kályhával vagy különféle egyszerű hősugárzókkal fűtik.

A technikai problémák mellett az alacsony hőmérséklet egészségre gyakorolt ártalmas hatása sokkal nagyobb gondot jelent – írja a szakszervezet.

Embertelen és egészségtelen, ráadásul a munkahelyek hőmérsékletére vonatkozó rendelettel is ellenkezik ilyen alacsonyra korlátozni a hőfokot ott – is –, ahol például a nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának a munkavállalók, de kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a megbetegedéssel. És gondoljunk azokra a vasutasokra is – folytatja az elnök – , akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz

– sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos aggályokat a VSZ közleményében Meleg János elnök, aki hangsúlyozza azt is, az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen” közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül”.

Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz.

A szakszervezeti vezető szerint a 18 fokos munkahelyi hőmérséklet nem felel meg a jogszabályi rendelkezésnek, miszerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését.

A Vasutasok mellett a Volánbusz központjából is hasonló aggodalmakat jeleztek a dogozók, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) Facebook-oldalán közétette bejegyzésében a cég központi irodájában dolgozó alkalmazott úgy fogalmazott:

„Ma reggel (09.26) vastag esőben és 19 fokban érkeztünk be dolgozni, több kollégám már sálban és három réteg pulóverben. Hoztunk be már plédet is, hogy a derekunk köré tekerjük. Úgy gondolom, hogy egy teljesen üvegfelülettel ellátott épületben nonszensz a hideg őszi időben a fűtetlen iroda.”

Dobi István a SZAKSZ elnöke a bejegyzésben jelezte, hogy elektronikus levélben megkereste az elnök-vezérigazgatót, hogy biztosítson megfelelő munkafeltételeket az irodaházban, azért is, hogy a munkavállalók nagy számban ne vonuljanak betegállományba.

Amint arról beszámoltunk, a kormány szeptember elején jelentette be, hogy a hogy a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázfogyasztás-csökkentést ír elő az összes állami intézménynek és állami gazdasági társaságnak.

Ennek keretében rendelték el azt is, hogy az állami intézményekben 18 fokban maximálják a hőmérsékletet a fűtési szezonban.

Az iskolákban pedig ott, ahol 14 éven aluliakat oktatnak, 20 fokban, a 14 évesnél idősebbeknél pedig szintén 18 fokban húzták meg a fűtési felső határt.

A vasutasok nyílt levele a miniszterelnökhöz:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A 353/2022 sz. Kormányrendelet felülírta a munkahelyek minimális munkavédelmi követelményeiről szóló 3/2002 sz. SzCsM-EüM együttes rendelet munkahelyek hőmérsékletére vonatkozó szabályait. Ezek az intézkedések negatívan befolyásolhatják az állami intézmények által foglalkoztatott munkavállalók egészségét, egészségügyi állapotát.

Jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. Véleményünk szerint a 18 Co-ra korlátozott munkahelyi hőmérséklet fenti szabályoknak nem felel meg.

Az alacsony munkahelyi klimatikus környezet, mint fizikai kóroki tényező a munkavállalók szervezetére jelentős megterhelést gyakorol. A megfelelő klímaparamétereknek azért van nagy jelentőségük, mert a munkavállalók komfortérzetét nagymértékben befolyásolja a munkahelyi klíma. Ennek függvényében romolhat a teljesítményük, ráadásul a nem megfelelő hőérzet fáradsághoz, koncentrációcsökkenéshez, egészségügyi panaszokhoz, megbetegedésekhez vezethet

Külön felhívjuk szíves figyelmét, hogy a szociális helyiségek (egészségügyi, pihenő, étkező, tisztálkodó, öltöző) helyiségek vonatkozásában az ilyen alacsony hőmérsékleti értékek további kockázatokat jelentenek. Ugyanakkor a szabadtéri munkahelyek kapcsán megszűnik a munkáltatók védőital ellátási kötelezettsége.

Szakszervezetünk az energiaválságot illetően megérti a kormányzat törekvéseit, de véleményünk szerint a megoldást nem a korábbi gyakorlatban már jól bevált és alkalmazott hőmérsékleti értékek csökkentése jelenti.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A munkavállalók egészségének védelme érdekében kérjük a már meghozott intézkedéseik felülvizsgálatát, más megoldások számbavételével (pl. távmunkavégzés, home office, 4 napos munkahét). Javasoljuk továbbá, hogy a helyzet mielőbbi rendezésére, szociális párbeszéd keretei között keressünk közösen megoldást.

Reméljük, hogy észrevételeinkkel hozzájárulhatunk a Kormány áldozatos munkájához, és bízunk benne, hogy javaslatainkat megfontolásra alkalmasnak találják.

Budapest, 2022. 09. 15.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán