Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb toborzóirodákat gyújtottak fel Oroszországban, miközben megkezdődtek a „népszavazások” Kelet-Ukrajnában

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, Oroszország-szerte tüntetéssorozat vette kezdetét, és számos toborzóirodát, és a mozgósításhoz szükséges infrastruktúrát érték szabotázsakciók.

Oroszországi jelentések szerint a tüntetések során már több mint 1500 embert letartóztattak, többeket elmondásuk szerint megvertek, és egyéb módokon bántalmaztak az orosz hatóságok.

A Meduza orosz lap pénteki híradása szerint újabb toborzóirodákat gyújtottak fel többek között Habarovszkban, Szvobodnijban, Szentpétervárott, Moszkvában, és más településeken. Ezek mellett Molotov-koktélt dobtak az önkormányzat épületébe Togliattiban és Kamisinban is.

Habarovszk:

Kamisin:

Togliatti:

Értesülés érkezett továbbá arról is, orosz aktivisták több vonatot is kisiklattak, amik esetekben órákra akadályozták a teherforgalmat az érintett vonalakon, a Vlagyimiri- és a Murmanszki területen.

Eközben a Moscow Times tudósítása szerinte a megszállt Kelet-Ukrajnai régiókban, Herszonban és Zaporizzsjában, illetve a Moszkva jelentős befolyásolása alatt működő Donyecki- és Luhasznki Népköztársaságok területén megkezdődtek az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló „népszavazások”.

A korábbi híreknek megfelelően a szavazóbiztosok fegyveres katonák jelenlétében kopogtatnak be a lakosokhoz, hogy szavazzanak.

Erről egy videót is megosztott cikkében az orosz lap:

Az annexióhoz felhasznált „népszavazásokat” szeptember 23 és 27 között tartják meg. Azt, hogy a legtöbb szavazót személyesen az otthonában keresik fel „biztonsági okokból” a megszálló hatóságok, az orosz állami RIA Novosti hírügynökség is megerősítette.

A területek Oroszországhoz csatolását amellett, hogy Putyin eredményként tudja felmutatni a harkivi sikeres ukrán ellentámadás után, arra is felhasználhatja az orosz vezetés, hogy a jövőben további eszközöket vessen be és szélesebb mozgósítást rendeljen el, arra hivatkozva, hogy már Oroszország területét éri támadás.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és védelmi minisztere szerda reggel jelentették be, hogy részleges mozgósítást rendelnek el Oroszországban, mintegy 300 ezer fős nagyságrendben, és támogatják a „népszavazásokat” Kelet-Ukrajnában az Oroszországhoz való csatlakozásról. Putyin arról is beszélt, hogy „ha fenyegetés éri az ország területi integritását”, minden bizonnyal használni fogja „az összes rendelkezésre álló erőforrást.” „Ez nem blöff”, tette hozzá az elnök.