Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Jobbik súlyos válsághelyzetben lévő nőkkel hallgattatná meg a magzat szívhangját

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Üdvözöljük, hogy a kormány a hosszú évek óta tartó ellenállása után az élet pártjára állt”-írja a Jobbik. A párt a magzati élet mellett a családok lelke is fontos című közleményében úgy fogalmaz, a Jobbik korábbi javaslataihoz hűen támogatja, hogy „a nem kívánt gyermekek utolsó szó jogán szívhangjukkal szólhassanak a szülőkhöz”, így számos esetben megakadályozva azt, hogy életük véget érjen, mielőtt valóban elkezdődhetett volna.

Megjegyzik azt is, a vita pártján álló konzervatívokként azonban elfogadhatatlannak tartják, hogy míg sok egyéb, az emberek életét és személyes terét kevésbé érintő kérdésekről parlamenti vita folyik, addig egy ilyen horderejű kérdést társadalmi egyeztetés nélkül, egyszemélyi döntéshozatal révén, rendeleti úton szabályozzon a hatalom.

„A vita lehetőséget adott volna pártunk számára is arra, hogy kifejtsük, miért csak a terhesség megszakításáról szóló törvény 6. § d pontjában foglaltak esetén támogatnánk egy ilyen javaslatot, és a családok lelki egészségére tekintettel, miért nem tartanánk indokoltnak azt az anya életét veszélyeztető, a bűncselekményből eredő, valamint a gyermek súlyos, élettel összeegyeztethetetlen betegségének kimutatásával járó terhesség esetén”

– írják közleményében a a Jobbik, hozzátéve, elvárják azt is, hogy a kormány minden vágyott gyermek megszületéséhez és felneveléséhez érdemi támogatást biztosítson.

A jelenleg hatályos törvény szerint négy fő esetben szakítható meg a 12. hétig, ezek (a törvény szövegének sorrendjében:

a) azt az állapotos nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok indokolja;

b) a magzat orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban vagy egyéb károsodásban szenved;

c) a terhesség bűncselekmény következménye, valamint

d) az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén.

A Jobbik ez utóbbi esetében támogatná a kormány által bevezetett szigorítást.

Párbeszéd közleménye szerint a párt számára elfogadhatatlan a „magzati élet védelméről” szóló törvény rendeletmódosítása, amely szerint a terhességmegszakítás előtt az állapotos nőnek be kell mutatnia a magzati életfunkciók működésére – a szívhangra – utaló bizonyítékot. Pintér Sándor belügyminisztert levélben szólítják fel a rendelet visszavonására, továbbá az ombudsmanhoz fordulunk az alaptörvény-ellenes módosítás miatt, kérve az Alkotmánybíróság állásfoglalását.


Momentum a Facebook-oldalán úgy fogalmaz:

„Mi kiállunk a nők jogaiért, szabadságáért. Meggyőződésünk, hogy minden embert megilleti a jog, hogy saját maga dönthessen az életéről és a testéről. Ezért a leghatározottabban elutasítjuk a magyar abortusztörvény most életbe lépett szigorítását.”

Kunhalmi Ágnes az MSZP társelnöke Facebook-posztjában úgy fogalmaz:

„El tudja valaki képzelni, micsoda fájdalmas, lélektépő belső küzdelem vezet egy nőt ahhoz, hogy az abortusz mellett döntsön? Minden abortusz mögött valódi tragédia áll. Követelem a belügyminisztertől és a Fidesztől, hogy vonja vissza a mai döntését! Ettől nem a születések száma lesz nagyobb, hanem az emberi tragédiáké!”

A Magyar Helsinki Bizottság is a Facebook-oldalán reagált a törvényre, ők úgy fogalmaztak:

„Így nem lehet jogszabályt alkotni, így nem lehet emberek sorsával játszadozni, így nem lehet alapkérdésekről intézkedni. Senki, a krízishelyzetbe sodródott nő sem a kormány alattvalója, aki következmények nélkül megalázható.”

A jogvédő szervezet a szakemberek és a civilek kritikái mellett jogalkotási aggályokat is megfogalmazott Pintér Sándor tegnap megjelent és már holnap életbe lépő rendeletével kapcsolatban:

  1. Megint nem volt társadalmi egyeztetés egy törvény által védett csoport, a nők jogait érintő kérdésben. Társadalmi vita nélkül ez egy állami parancs, nem pedig tiszteletreméltó jogszabály.
  2. Megint nem volt idejük felkészülni az érintetteknek, a nőknek és az egészségügynek a változásra, amely új kötelezettséget ró rájuk. Három kurta napot kaptak csak.
  3. Megint bizonytalanul hagyja a rendelet szövege az érintetteket alapkérdéseket illetően. Vajon mi történjen például azzal a nővel, aki már a magzat hathetes kora előtt elindítja a terhességmegszakítás procedúráját? Neki be kell várni, míg a szívcső kialakul, és hallhatóvá válik a rendelet előírta „tényező”? Az sem világos, hogy a magzati szívhang meghallgatása annak a nőnek is kötelező-e, aki bűncselekmény következtében lett terhes. (Ha így volna, az már mindenen túlmenne. )
  4. És az sem vall jogállamra, hogy egy ilyen súlyú előírást a rendelet egyik mellékletének módosításaként, egy kérőlapmintán elbújtatva vezet be a miniszter.  A lényeges, az alapjogokkal és az emberi méltósággal kapcsolatos előírásokat parlamentben megvitatott és elfogadott törvényben kell szabályozni, nem egy miniszteri rendelet űrlapmintájában eldugva.

A Helsinki szerint úgy alkották meg ezt a nőkre és egészségügyi intézményekre kötelező normát is, hogy mellőzték a demokratikus és átlátható jogalkotási formát.

Amint arról beszámoltunk, nem verte nagydobra terveit a kormány, előzetes társadalmi egyeztetés nélkül, a Magyar Közlönyből értesülhetett tegnap reggel az ország az abortusztörvény szigorításáról.

A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett rendelet értelmében szeptember 15-től csak akkor végezhető terhesség-megszakítás, ha a nő rendelkezik olyan orvosi lelettel, amely rögzíti, hogy „egyértelműen azonosítható módon” megmutatták neki „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” – vagyis meghallgattatták vele a szívhangját.

A Magyar Orvosi Kamara egyetért a döntéssel, de több szülész és nőgyógyász is indulatosan reagált a rendeletre.

A jelenlegi szabályozás eddig is tett róla, hogy az abortusz a nőket lehetőleg meghurcoló és megalázó procedúra legyen, hiszen a nőknek a beavatkozás előtt két kötelező konzultáción kell megjelenniük a Családvédelmi Szolgálatnál, amelyből az elsőnek a törvény által előírt célja, hogy a nő mégis megtartsa a magzatot. A Patent Egyesület 2014-es kutatásának eredménye szerint ezeken a kötelező konzultációkon a nők gyakran találkoztak jogsértő, hibáztató magatartással, amik még traumatizálóbbá tették ezt az amúgy is kiszolgáltatott helyzetet. Az új szabályozás csak ezt súlyosbítja tovább.

Az abortusz – társadalmi egyeztetés nélküli – szigorítása több nőjogi szervezetnél is kiverte a biztosítékot. A Patent Egyesület szeptember 28-ára, a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés napjára tüntetést szervez.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor