Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kamara támogatja, a szülészek nem értik Pintér holnap életbe lépő abortusz „reformját”

Ez a cikk több mint 1 éves.

Eddig is része volt a terhesség megállapítására az ultrahang vizsgálat, ezért is érthetetlen a tegnap megjelent abortusz rendelet – nyilatkozta a Népszavának a Pusztai Erzsébet orvos, az első Orbán-kormány államtitkára. A lap által megkérdezett nőgyógyászok közül többen indulatusan reagáltak a terhesség megszakításához szükséges kérőlap módosításra, meglepte és némileg össze is zavarta őket.

Elmondták, a gyakorlatban több módja is lehet a Pintér Sándor jegyezte rendeletben előírtaknak, vagyis annak, hogy a terhességet megállapító szakorvos „igazolható módon” megmutatta a magzati életfunkciók működését az érintett nőnek. Az egyik a vizsgálat közben készülő ultrahang, amin 5.-6. hetétől látható a magzat, a másik a szívhang, ami a 8. héttől hallható. Ezzel kapcsolatban Pusztai Erzsébet úgy fogalmazott a lapnak:

„Meg kell-e várni a szívhang megjelenését, ha a korai vizsgálatnál még csak a magzat jelenlétét lehet detektálni? Csak egyértelmű életfunkciókat mutató magzat esetén lehet megszakítást végezni? Ha nem fejlődik normálisan és nem jelennek meg az életfunkciók, akkor nem?”

– tette fel szakmai kérdéseit a lapnak Pusztai Erzsébet. A Népszava megkereste a Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottságának elnökét, Böszörményi-Nagy Gézát is, aki elmondta, ők

mind a beteg érdekében, mind etikai szempontból támogatják ezt a változást.

Hozzátette, „az orvoslás egyik alapelve az élet védelme.”

„Az élet az etikai kódexünkben megfogalmazottak szerint a fogantatástól kezdődik. Tehát a magzati élet már élet, amit nekünk, orvosoknak védenünk kell. Így mi mindenképpen amellett vagyunk, hogy az orvosnak kötelessége a terhesség megtartása érdekében érvelni. Ez eddig is gyakran megtörtént, csak nem volt kötelező. Az, hogy élő magzatról van szó, az a mindig elvégzett ultrahangvizsgálat során is látható.”

De kérdésre elmondta azt is, az orvosnak semmiképpen sem szabad nyomást gyakorolnia az egyébként is krízishelyzetben lévő páciensre, viszont el kell látnia minden olyan információval, amely segíthet a döntésében. Tehát az információátadásnak az orvos részéről ilyen mértékűnek és minőségűnek kell lennie – tette hozzá.

A témában megszólaló Zelei Judit, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza szerint

az abortusztörvény végrehajtási rendeletének kedden bejelentett módosítása nem más, mint egy káros látszatintézkedés, ami csak arra alkalmas, hogy egyébként is nehéz helyzetben lévő nőket megalázzon.

Kiemelte azt is, a homályos szabályozás alááshatja az orvos-beteg bizalmi viszonyt, és megalázó helyzetbe hozhatja a terhességmegszakítást kérő nőket.

Amint arról beszámoltunk, nem verte nagydobra terveit a kormány, előzetes társadalmi egyeztetés nélkül, a Magyar Közlönyből értesülhetett tegnap reggel az ország az abortusztörvény szigorításáról.

A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett rendelet értelmében szeptember 15-től csak akkor végezhető terhesség-megszakítás, ha a nő rendelkezik olyan orvosi lelettel, amely rögzíti, hogy „egyértelműen azonosítható módon” megmutatták neki „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” – vagyis meghallgattatták vele a szívhangját.

A jelenlegi szabályozás eddig is tett róla, hogy az abortusz a nőket lehetőleg meghurcoló és megalázó procedúra legyen, hiszen a nőknek a beavatkozás előtt két kötelező konzultáción kell megjelenniük a Családvédelmi Szolgálatnál, amelyből az elsőnek a törvény által előírt célja, hogy a nő mégis megtartsa a magzatot. A Patent Egyesület 2014-es kutatásának eredménye szerint ezeken a kötelező konzultációkon a nők gyakran találkoztak jogsértő, hibáztató magatartással, amik még traumatizálóbbá tették ezt az amúgy is kiszolgáltatott helyzetet. Az új szabályozás csak ezt súlyosbítja tovább.

Az abortusz – társadalmi egyeztetés nélküli – szigorítása több nőjogi szervezetnél is kiverte a biztosítékot. A Patent Egyesület szeptember 28-ára, a biztonságos abortuszhoz való hozzáférés napjára tüntetést szervez.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher