Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megkezdték az akkumulátorgyári dolgozók védelmének a megszervezését

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az egyre bővülő akkumulátorgyárak magyarországi terjeszkedése miatt a VDSZ az IndustriALL Global segítségével érdekvédelmi központot hozott létre a magyarországi akkumulátor gyárakban dolgozók számára – közölte a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége közleményében.

Mint írják, a komáromi SK cégeknél már sikereket értek el, de várják más cégeknél dolgozók jelentkezését is. A szakszervezet célja, hogy munkavédelmet biztosítsanak a szektorban dolgozóknak, legyen szó munkajogi, munkavédelmi vagy egészségügyi problémáról.

A VDSZ az [email protected] e-mail címen, valamint a szakszervezet valamennyi elérhetőségén várja a jelentkezéseket, és ezen a címen jelenthetnek be a munkahelyükön felmerülő problémákat is a dolgozók.

Magyarországon az utóbbi években egyre jelentősebbé vált az akkumulátorgyártó-ipar. A legnagyobb gyártók, a gödi Samsung, a komáromi és iváncsai SK több ezer embert foglalkoztat. A most, kormányzati támogatással épülő debreceni CATL-ben a tervek szerint kilencezer embert foglalkoztatnak majd.

Szijjártó Péter külügyminiszter a fejlesztések kapcsán úgy fogalmazott:

„Ezen a téren eddig sikeresek az erőfeszítések, Magyarország a folyamat egyik globális éllovasává vált, amit jól mutat, hogy hazánk a világ harmadik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezik, míg ezek exportjában a globális ranglista ötödik helyén áll”

Korábban többször is beszámoltunk munkahelyi balesetekről ezekben az üzemekben. A gödi gyárban 2019-ben eltűnt egy külföldi munkás, akit a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat egy 80×30 centiméteres, 6 méter mély aknába szorulva, fejjel lefelé találtak meg. 2021 végén egy 30 év körüli férfit szállítottak kórházba ellátást követően súlyos sérülésekkel, de stabil állapotban Gödön.

Idén januárban veszélyes anyag szivároghatott a komáromi akkumulátorgyárban, amelynek következtében 14 embert vittek kórházba. 2021 augusztus végén a gödi Samsung-gyárban szivárgott elektrolit.

Idén júniusban pedig arról írtunk, hogy tízmillió forintos bírságot szabott ki a Samsung gödi akkumulátorgyárára a munkafelügyelet dolgozói súlyos veszélyeztetése miatt. A hatóság szerint a cég „23 fő munkavállalójának egészségét, testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztette.”

Ezeknél, a gyakran következmények nélkül maradt eseteknél – és a számtalan többi, nyilvánosságot nem kapóknál – valószínűleg nem is kell jobb magyarázat, hogy miért van szükség arra, hogy a dolgozók megszervezzék magukat ebben a rohamosan terjeszkedő szektorban.