Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elviszi az infláció a volános sofőrök bérét, a szakszervezet demonstrációt hirdet

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nemcsak a mozdonyvezetők, de a buszsofőrök is elégedetlenek fizetésükkel, így a közösségi közlekedésért felelős állami MÁV-Volán csoport újabb követelésekkel néz szembe.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) október 10-re tüntetést szervez a MÁV-Volán székház elé bérköveteléseik hangsúlyozása céljából

– írja a Világgazdaság. A szakszervezetnél egyelőre a tüntetési hajlandóság felmérése zajlik, a rendezvényt legalább 300 résztvevő esetén tartják meg. Szakszervezeti hovatartozástól függetlenül várnak mindenkit, ami azért is hangsúlyos, mert a területileg erősen tagolt struktúrában nagyjából kéttucatnyi szakszervezet képviseli a munkások érdekeit. Mint írják, „szakszervezeti hovatartozástól függetlenül várunk mindenkit, aki tenni is akar azért, hogy a Volánbusznál kedvezően változzon a foglalkoztatás jelenlegi gyakorlata, a munkahelyi légkör, és nem utolsósorban a bér és jövedelmi viszonyok.”

Amint a szakszervezet felhívásából kiderül,

„A SZIB értékelte a munkavállalók körében, a telephelyeken kialakult feszültséget, ami minden munkakörben a magas létszámhiányból adódó leterhelés, többletmunka és a drasztikus élelmiszerárak, rezsiköltségek növekedéséből adódó anyagi terhek miatt, már ebben az évben elkerülhetetlen a bérkorrekció végrehajtása!”

A SZAKSZ reprezentatív szakszervezetként működik a Volánnál, miután a társaság mintegy 18 ezer dolgozójának több, mint tíz százaléka, nagyjából 2 000 a tagjuk. Mindazonáltal a legnagyobb szakszervezet, a 6 000 körüli tagot számláló Közúti Közlekedési Szakszervezet egyelőre nem csatlakozott a demonstrációhoz, a részvételt tagjai egyéni döntésére bízta. Ennek jegyében a SZAKSZ külön felhívást intézett a KKSZ tagjaihoz.

Emellett a Dobi István SZAKSZ-elnök szignójával ellátott felhívásban megemlítik, hogy várják valamennyi szakszervezet vezető tisztviselőit, külön kiemelve Baranyai Zoltán KKSZ-elnököt. A KKSZ eközben egyelőre a további tárgyalásokban bízik.

A SZAKSZ augusztus 23-án egyeztetett legutóbb a munkáltatóval, ennek alkalmával azonban nem jutottak egyezségre. Mint írják, nem tartják elegendőnek a 2023-ra előirányzott 5 százalékos béremelést, és azt is megemlítik, hogy a KKSZ-szel ellentétben nem írták alá a tavalyi évben a három évre megkötött bérmegállapodást.

A szakszervezet az idei évre az eddigi tíz százalékon felül év elejéig visszamenőlegesen újabb tíz, a jövő évben esedékes öt százalék fölött pedig további tizenöt százalékos béremelést követel.

A MÁV-Volán vezetősége egyelőre nem tűnik hajlandónak a szakszervezet követeléseinek teljesítésére, hovatovább csoportszintű érdekegyeztetést (csét) sem hívott össze, holott a KKSZ már augusztus 19-én kezdeményezte, úgyszintén a hároméves bérmegállapodás felülvizsgálata céljából.

„Pafféri Zoltán elnök-vezérigazgató úr, aki a Volánbusz Zrt. felett gyakorolja a tulajdonosi jogokat, 10 nap után sem tartotta fontosnak, hogy a CSÉT ülés összehívásának időpontját kijelölje és erről a szakszervezetek képviselőit tájékoztassa”

– írja közleményében a szakszervezet.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás