Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szeptember 5-től sztrájkot hirdetett a Mozdonyvezetők Szakszervezete

Ez a cikk több mint 1 éves.

Szeptember 5-től határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a Mozdonyvezetők Szakszervezete a reálkeresetek kompenzálásának elmaradása, vagyis amiatt, hogy míg a megélhetés az elmúlt években jelentősen drágult, fizetésük nem követte a változásokat.

„A Mozdonyvezetők Szakszervezete augusztus 24-i küldöttközgyűlésén olyan határozatot hozott, hogy szeptember 5-én 0 órától a személyszállításra és az árufuvarozásra vonatkozóan, határozatlan idejű sztrájkot hirdet a 2021. évi keresetveszteség kompenzálására”

írja honlapján a szakszervezet.

Beadványában a szakszervezet emlékeztet arra, hogy a 2021-es, nulla százalékos bérfejlesztés magas inflációval társult, emiatt 2021.11.25-én kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a munkáltatóval, ami nem vezetett eredményre. Noha 2022 elején bejelentették hogy sztrájkba lépnek, ezt az ukrajnai háború miatt elhalasztották.

A mozdonyvezetők emlékeztetnek, hogy a március 10-re meghirdetett sztrájkjukat a bíróság jogszerűnek találta.

Látván hogy azóta sem történt előrelépés a reálkereset kompenzálása terén elérkezettnek látják az időt, hogy sztrájk útján juttassák érvényre követeléseiket, emiatt kezdeményezik, hogy haladéktalanul az egyeztető tárgyalások haladéktalan megkezdését.

Erre azért van szükség, hogy meghatározhassák a személyszállításban a még elégséges szolgáltatás szintjét. Mivel a vasúti személyszállítás közszolgáltatásnak minősül, ezen a téren meg kell állapodnia a szakszervezetnek a kormány képviselőivel – ami, mint a tanárok példáján láthattuk, nem egyszerű feladat ha a kormányon múlik.

Már év elején is érezni lehetett, hogy a bérek jelentősen elmaradnak az inflációtól. Amint arról korábban beszámoltunk, a Mozdonyvezetők Szakszervezete akkori álláspontja szerint a 2021. évi 0%-os béremelést és az elszabadult infláció okozta reálkereset veszteséget a munkáltatónak kompenzálnia kell – bruttó 546 ezer forintos vagy nettó 363 ezer forintos béren kívüli juttatás formájában.

A Telex beszámolója szerint a vasúttársaság továbbra sem tartja jogosnak a mozdonyvezetők követeléseit.

A vasúttársaság közleményében azt írta:

„A MÁV és a MÁV-START a szakszervezetekkel kötött megállapodások minden egyes pontját maradéktalanul betartotta és betartja, ezért a vasúttársaság a bírósághoz fordul, és kezdeményezi a sztrájk jogellenességének megállapítását.”

A vasúttársaság közleményében azt is írta, hogy a mozdonyvezetők keresete 2016 óta 60 százalékkal növekedett. Az idei év elején pedig tízszázalékos volt a béremelés, így a mozdonyvezetők átlagkeresete meghaladja a 800 ezer forintot. Hozzáteszik, hogy júliusban előrehozott, egyszeri, egyösszegű kifizetésben részesült a vállalatcsoport minden munkavállalója, köztük a mozdonyvezetők is.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán