Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

363 ezer forintos béren kívüli juttatást követelnek a mozdonyvezetők az infláció kompenzálására

Ez a cikk több mint 2 éves.

Közleményt adott ki a Mozdonyvezetők Szakszervezete, mely szerint a 2021. évi 0%-os béremelést és az elszabadult infláció okozta reálkereset veszteséget a munkáltatónak kompenzálnia kell, és ennek érdekében a szakszervezet január 20-ig felméri tagjai közt a sztrájkhajlandóságot is. A sztrájk időpontjáról és időtartamáról február 2-án döntenek, a MOSZ azonban továbbra is nyitott arra, hogy követelését tárgyalálos úton rendezze a MÁV-START Zrt.-vel.

A szakszervezet bruttó 546 ezer forintos vagy nettó 363 ezer forintos béren kívüli juttatást követel az infláció kompenzálására.

Barsi Balázs, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének (MOSZ) elnöke kérdésünkre elmondta, hogy 2021 nyarán a a szakszervezetek kötöttek egy bérmegállapodást, amelyben a 2021-es évre 0%, a 2022-esre 10%, 2023-ra pedig 5%-os béremelés szerepelt. A MOSZ javasolta, hogy tegyenek feltételeket a megállapodásba, hogy ha az infláció és ha a minimálbéremelés magas lesz, akkor a vasúti dolgozók bére is lekövesse ezeket a változásokat. A munkáltató ezt nem fogadta el, ezért a MOSZ nem írta alá a bérmegállapodást.

A közlemény szerint a Kollektív Munkaügyi Vita október 25-én kezdődött, amely négyfordulós intenzív egyeztetések során sem vezettek eredményre. Így további lehetőségek nyíltak meg az érdekérvényesítésre.

Mivel 7-8%-os inflációnövekedés volt 2021-ben,  legalább (bruttó) 550 ezerrel forinttal ér kevesebbet a mozdonyvezetők bére a szakszervezet számításai szerint. „Ekkora összeg kellene ahhoz, hogy ne legyen reálkereset veszteségünk, a nullán legyünk” – jelentette ki Barsi Balázs.

Szintén januári hír, hogy az év eleji minimálbéremelés bértorlódáshoz vezetett a MÁV-nál és a Volánnál, ezért a szakszervezetek béremelést kértek a kormánytól a bérfeszültség rendezésére. A MÁV-Volán szakszervezetei szerint a bértorlódás a munkaerő elvándorlásához vezethet, ezért a tömegközlekedés összeomlásával fenyeget, ha a helyzet nem oldódik meg.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán