Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint 700 ember halt meg tavaly az amerikai-mexikói határon, idén még több haláleset is lehet

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Reuters közölt nagyképes cikket hétfőn az amerikai-mexikói határon átjutni próbáló bevándorlók körében bekövetkezett halálesetekről. Az írás kiemeli, hogy a 2021-es év volt mindeddig a leghalálosabb az USA déli határszakaszán, az ENSZ által regisztrált esetek száma elérte a 728-at.

Szintén az ENSZ számolt be róla, hogy idén ez a szám már is 340, tehát elég valószínű, hogy hasonló, vagy a tavalyit meghaladó adattal kell számolnunk az idei év végén is.

Arizonában a helyi orvosszakértők által gyűjtött adatok alapján a tavalyi halálozások száma négy évtizede a legmagasabb volt. San Diego térségében a Scripps Mercy Kórházban nagyjából ötszörösére ugrott a fallal kapcsolatos sérülések miatti felvételek száma, miután Trump megépítette a magasabb határfalat – derül ki a Reuters-szel megosztott adatokból.

A rekordszámú, több mint 1,7 millió határátlépést ebben a pénzügyi évben júniusig részben a republikánus Trump által bevezetett kiutasítási politika táplálta, amelyet a demokrata Biden elnök nem tudott megszüntetni. Ez elvágja a menedékkérés lehetőségeit, és arra készteti a bevándorlókat, hogy többször is megpróbáljanak belépni az egyre kockázatosabb, titkos útvonalakon. A republikánusok szerint Biden ígérete, miszerint „humánusabb” megközelítést alkalmaz a határon, arra ösztönözte a migránsokat, hogy egyre nagyobb számban induljanak el a veszélyes útra az Egyesült Államokba.

A déli határszakasz egyes részein a Trump-korszakban egy háromemeletes ház magasságáig növelték a határfalakat.

A Mérce is beszámolt róla múlt hónap végén, hogy bevándorlók tucatjai haltak meg egy embercsempész-kamionban, amelyre San Antonio mellett bukkantak rá.  A helyszínről 16 túlélőt szállítottak kórházba, hőguta és kimerültség miatt, köztük négy gyermeket. A lap beszámolója szerint a nyergesvontatóra egy városi dolgozó talált rá, miután segélykiáltásokat halott.

A két ország közti határon a kilencvenes évek óta történnek hasonló esetek, mióta szigorítani kezdték az Egyesült Államokba való belépést a déli szomszédja felől. A 2001-es terrortámadásokat követően vált igazán kritikussá az illegális határátlépők helyzete, azóta egyre veszélyesebb útvonalakon és módszerekkel igyekeznek a jobb élet reményében északra jutni.

Donald Trump volt elnök adminisztrációjának az ún.„zéró toleranciára” építő, mélyen menekültellenes politikája nemcsak azt eredményezte, hogy az amerikai–mexikói határon 5.000 gyermeket szakítottak el a szüleitől – ez pusztán csak a jéghegy csúcsa volt.

Ugyanis a belbiztonsági ügynökségek 2016 és 2018 között 4.600 állapotos nőt is őrizetbe vettek: közülük többen is később arra panaszkodtak, hogy „tolakodó” és megalázó orvosi eljárásoknak vetették alá őket, s nem egyszer az is megtörtént, hogy az őrizetbe vétel idején, a megpróbáltatások terhe alatt, elvetéltek.

Joe Biden a választási kampánya során humánusabb menekültpolitikát ígért, de hatalomra lépése után hónapokkal is még „időt kért” a Trump által évek alatt szétvert menekült- és határellenőrzési rendszerek helyrehozatalára.

Ennek ellenére az elmúlt háromnegyed évben így is rekordszámú, 2 millió embert vettek őrizetbe a határnál. Csak májusban 240 ezret.

(Reuters)
Címlapkép: Ndla.no