Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyermekek is utaztak a 46 halálos áldozatot követelő mexikói embercsempész kamionon

Ez a cikk több mint 1 éves.

Legalább 46 holttestet találtak a texasi San Antonio mellett egy kamionban – írja a The Guardian. A helyszínről 16 túlélőt szállítottak kórházba, hőguta és kimerültség miatt, köztük négy gyermeket. A lap beszámolója szerint a nyergesvontatóra egy városi dolgozó talált rá, miután segélykiáltásokat halott.

A város rendőr főkapitánya, William McManus elmondta, három embert őrizetbe vettek az ügyben. A mentésben segítő városi tűzoltóság vezetője jelentése szerint a járműben sem víz, sem légkondicionálás nem volt.

A kamion „utasai” minden bizonnyal illegálisan szerettek volna átkelni a mexikói-amerikai határon, az ügyben az Egyesült Államok Belbiztonsága folytat nyomozást, szövetségi szinten, a helyi rendőri erőkkel és a határőrséggel együttműködésben. A túlélők között két guatemalai állampolgár volt.

A san antonioi mexikói konzul, Marcelo Ebrard elmondta, minden segítséget megadnak országuk érintett álllampolgárainak, a főkonzul is a helyszínre tart. A város polgármestere, Ron Nirenberg úgy nyilatkozott, az országba jobb élet reményében érkező családokról lehet szó, így egy valódi emberi tragédiának lehetünk tanúi.

A két ország közti határon a kilencvenes évek óta történnek hasonló esetek, mióta szigorítani kezdték az Egyesült Államokba való belépést a déli szomszédja felől. A 2001-es terror támadásokat követően vált igazán kritikussá az illegális határátlépők helyzete, azóta egyre veszélyesebb útvonalakon és módszerekkel igyekeznek a jobb élet reményében északra jutni.

Donald Trump volt elnök adminisztrációjának az ún.„zéró toleranciára” építő, mélyen menekültellenes politikája nemcsak azt eredményezte, hogy az amerikai–mexikói határon 5.000 gyermeket szakítottak el a szüleitől – ez pusztán csak a jéghegy csúcsa volt.

Ugyanis a belbiztonsági ügynökségek 2016 és 2018 között 4.600 állapotos nőt is őrizetbe vettek: közülük többen is később arra panaszkodtak, hogy „tolakodó” és megalázó orvosi eljárásoknak vetették alá őket, s nem egyszer az is megtörtént, hogy az őrizetbe vétel idején, a megpróbáltatások terhe alatt, elvetéltek.

Joe Biden a választási kampánya során humánusabb menekültpolitikát ígért, de hatalomra lépése után hónapokkal is még „időt kért” a Trump által évek alatt szétvert menekült- és határellenőrzési rendszerek helyrehozatalára.

De az elmúlt 8 hónapban így is rekordszámú, 2 millió embert vettek őrizetbe a határnál. Csak májusban 240 ezret.

Magyarország 2015-ben lehetett szemtanúja egy 71 ember halálát okozó hasonló esetnek, amikor az osztrák Pándorf mellett találtak rá egy embercsempész kamionra. A menekültválság csúcsán Magyarországon keresztül nyugatra 100 ezer euróért cserébe vitték volna a közel-keleti háborúk elől menekülőket. Az ügyben 14 embert ítéltek el itthon, a bandavezért embercsempészés bűntette és emberölés bűntette miatt életfogytiglani fegyházbüntetést kapott.

Képünk illusztráció.

(TheGuardian)

Címlapkép: Wikimedia Commons