Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

TGM: „Föllázadunk ellenetek, szegény hatalmasok, de nem gondolunk rátok”

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az egyik kérdés a mai Magyarországon ez: miért gyűlölnek ennyire benneteket? Miért kellett megszüntetni ezt az adónemet, ami a tüntetők meg rengeteg szakmai szervezet – közöttük a nem bohémságról, romantikáról és forradalmiságról nevezetes ügyvédi és könyvelői kamara – szerint mérhetetlen ostobaság?

Azért gyűlölnek benneteket ezek, mert nem bírják elviselni, hogy valakinek nincs bürokrata főnöke, hogy nem (vagy nem mindig) parancsszóra dolgozik, nem kell időre bemennie az irodába, kevesebb arroganciát kell tűrnie, mint másnak.

A mindenféle szabadúszók, hiába gürcölnek többet, mint a titkosszolgálatok dolgozói, robotolnak látástól vakulásig, de kiküzdöttek némi – valóságos és látszólagos – függetlenséget. Akárhogyan is, de sokan közülük szabadok belül.

Képesek tréfálkozni. Rajongani valakiért. Maguk nevelik a gyereküket, ha lehet, nem a bölcsi, nem az ovi, nem a suli, nem a vezérezredesi rangra megérett rendőrminiszter bácsi. Némelyek vegánok. Urambocsá, antifasiszták (bár valaki mintha cigányozott volna, pfuj). Migránssimogatók. Nem nézik le a nőket. Kevés a pénzük, de vigaszuk van: pia, könyvek, kiállítások, zenék, szerelmek. Nem örülnek neki, hogy a legnagyobb ellenzéki pártot képviselő polgármester néni brutális kilakoltatással és a testvériséget hirdető naiv szabadúszók bántalmaztatásával ünnepli a demokráciát.

Az ilyen naiv embereket meg kell fojtani egy kanál vízben. A katás szabadúszók is benne vannak abban, amit a máig legnagyobb szociológus százharminc éve vasketrecnek nevezett. De néha feszegetik a rácsot, kidugják a fejüket, és tiltakoznak, de nem azért, mert azt gondolnák, hogy hű, de fontos és hatalmas a kormány.

Nem fontos. Teljességgel jelentéktelen.

Föllázadunk ellenetek, szegény hatalmasok, de nem gondolunk rátok. Csúnya dolog, hogy megszavazzátok meg aláírjátok, de ne izguljatok: fikarcnyit se törődünk veletek. Egymással törődünk meg a megalázottakkal és megszomorítottakkal, a kizsákmányoltakkal, az elnyomottakkal, az üldözöttekkel, a nyomorgókkal, a hazugsággal megmérgezettekkel. Ti meg, miniszter bácsik, elnök nénik, nem vagytok túl fontosak. Ti csak gyűlölködjetek. Nem gyűlölünk vissza benneteket. Még akkor se, ha mindent tönkretesztek. Hiszen csak bábui vagytok egy rendszernek, amelyet nem értetek, bár élvezitek.

Mi meg az életet élvezzük, bár miattatok van ilyen meleg, nem hiába rágalmazzátok a környezetvédőket negyven éve már. Méreg, kánikula, aszály, drágaság, háború: ehhöz képest a kata megszüntetése nem nagy dolog, de van akkora, hogy megmutassa: a rendszer dögletes, és még a szerény képességű parlamenti ellenzék se tudná megmenteni.

Noha szeretné.

Föl a fejjel. Szeressétek egymást!

A szöveg az Orbán-kormány megszorító intézkedései ellen, a Kétfarkú Kutya Párt által 2022. július 22-én szervezett tüntetésen hangzott el, TGM távollétében.

Címlapkép: Fotó: B. Molnár Béla