Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Erzsébet híd lezárásával tiltakozik a megszorítások ellen a Kutyapárt, TGM, Puzsér és Iványi Gábor is felszólalnak

Ez a cikk több mint 1 éves.

Novák Katalin köztársasági elnök nemrég aláírta azt a törvényt, amely radikális változásokat hozott a kisadózó vállalkozások tételes adójának rendszerében, munkavállalók százezreit zárva ki  ezzel a kedvezményes adónemből, de a lassan már két hete tartó tiltakozási hullám továbbra sem csillapodik

A mai, rég nem látott forróságot hozó napon a múlt héten több tüntetést is szervező Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) szervezett tiltakozást „ Kata aláírta” fantázianéven.

Folytatván az elmúlt napok hagyományait, a „kutyák” fél hét magasságában újból elfoglalták az Erzsébet-hidat, melyet – hasonlóan a Margit-hídhoz – már többször is blokád alá vontak a  tüntetők, így próbálván meg nyomást gyakorolni a döntéshozókra.

A Kétfarkú Kutya Párt tüntetése az Erzsébet hídon 2022. július 22-én. Forrás: Mérce/ Juhász Vanessza

Az MKKP eseményén nem pusztán felszólalásokkal egybekötött hídfoglalalás van terítéken, de a résztvevők adózási szaktanácsadáson, spontán újságszerkesztésben, a Hongkongban zajló polgári engedetlenségi akciók tapasztalataival kapcsolatos előadáson vagy éppen a A Város mindenkié és az Utcáról Lakásba Egyesület társadalomszervező szociális műhelyén is részt vehetnek.

A tervek szerint egészen éjfélig tartó tüntetésen több mint egy tucat felszólaló fog beszédet mondani, a teljes lista alább olvasható:

–  Bobafett zenész
– Bolba Márta, a Mandák Ház lelkésze
– Czédly Mariann, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmányának tagja
– Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője
– Kanicsár Ádám újságíró, LMBTQ aktivista
– Kenyeres Márta könyvelő
– Kovács Vera, az Utcáról Lakásba Egyesület egyik alapítója
– Ginger, a Tilos Rádió Be Water műsorkészítője
– Lányi András író, filozófus, a Védegylet egyik alapítója
– Para-Kovács Imre író, műsorvezető
– Puzsér Róbert kritikus
– Rácz Györgyi (Kulcs a Városhoz, Kulcs a Közélethez Egyesület)
– Simkó Edit pedagógus
– Tamás Gáspár Miklós filozófus
– A Futárok a KATA-ért egy képviselője
– Juhász Veronika, Nagy Dávid MKKP, (MKKP)

Mérce újságírói és fotósai a helyszínen követik az eseményeket.

A Kétfarkú Kutya Párt tüntetése az Erzsébet hídon 2022. július 22-én. Forrás: Mérce

Miközben a mai tiltakozás alapvetően a kata-törvény ellen szerveződő demonstrációk sorába illeszkedik, de a felszólalok más megszorító intézkedések ellen is szót emelték, mint a rezsicsökkentés rendszerének átalakítása. Az első felszólaló, Lakatosné Jutka, a Város Mindenkié aktivistája a nemrég újrainduló kilakoltatások ellen emelt szót. Kifejtette, hogy miközben egyre több embert ér el a lakhatási válság, a kormányzat nem hajlandó leállítani az embertelen kilakoltatásokat.

Az AVM aktivistája azonban nemcsak a kormányzati politikával szemben fogalmazott meg kritikát, de azt is felháborítónak nevezte, hogy az elviekben baloldali  nézeteket valló Demokratikus Koalíció politikusa, Cserdiné Németh Angéla vezette Rákospalotán (Budapest XV. kerülete) utcára tehetnek egy kisgyerekes anyukát, a kilakoltatást megakadályozni próbáló aktivistákkal szemben pedig a rendőrség sokkolót vet be.

A mai tüntetésen a Mércén is rendszeresen publikáló filozófus, Tamás Gáspár Miklós beszéde is felolvasásra került. TGM szerint az egyik legfontosabb kérdés, hogy a hatalom miért gyűlöli azokat a szabadfoglalkozású dolgozókat, akiket különösen súlyosan érint a kata rendszerének átalakítása. A filozófus szerint a válasz erre a kérdésre az, hogy a kormányzat nem képes elviselni, hogy ezek a szabadúszók – felettesektől, bürokratáktól függetlenül dolgozók – megteremthetik maguknak a saját boldogságukat, melybe a kormány gyűlöletkeltése sem tud belerontani.

Tamás Gáspár Miklós szerint nem is szabad túl sokat foglalkoznunk ezzel a kormánnyal, amely csak egyszerű bábja egy olyan rendszernek, melyet maga sem ért. Helyette inkább fordítsuk figyelmünket az elnyomottakra és kizsákmányoltakra, a háborúkat, klímaválságot és gazdasági kríziseket okozó társadalmi-gazdasági rendszerre.

A Kétfarkú Kutya Párt tüntetése az Erzsébet hídon 2022. július 22-én. Forrás: Mérce/ Bernáth Lackó

Czédly Mariann, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmányának tagja beszédében sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szakszervezetek nem vettek részt a mai megmozduláson, miközben elengedhetetlen lenne, hogy a különböző ágazatok kifejezzék a szolidaritásukat egymás irányában. Czédly szerint a tanárokat már csak azért is érinti érzékenyen a kata-törvény, mert a közoktatási szféra alacsony fizetése miatt rengeteg pedagógus kényszerül másod vagy akár harmadállás vállalására és a katázására.

Emellett a PDSZ tagja fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy amikor idén a pedagógusok sztrájkkal próbáltak fellépni az oktatási rendszer kivéreztetése ellen, akkor számos katás szülő mutatta ki azzal a szolidaritását, hogy nem vitte iskolába gyermekét, ezért most a tanárokon a sor, hogy kiálljanak értük.

Puzsér Róbert beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán-kormány egy feudális társadalmi berendezkedés kiépítésén munkálkodik, melyben a publicista szerint álladó cinkostársa a látszatdemokráciát legitimáló parlamenti ellenzék. A 2019-es választáson a Sétáló Budapest jelöltjeként a főpolgármester-választáson is elinduló Puzsér itt külön kiemelte Gyurcsány Ferenc felelősségét Orbán hatalomban tartásában.

A Kétfarkú Kutya Párt tüntetése az Erzsébet hídon 2022. július 22-én. Forrás: Mérce/ Juhász Vanessza

Elmondta azt is, hogy azért jött ma el, hogy kiálljon a kormány által sanyargatott dolgozókért és a Kutya Párt társelnökeiért, Kovács Gergőért és Döme Zsuzsannáért,

akiket egy korábbi tüntetés alkalmával a rendőrség őrizetbe vett, arra hivatkozva, hogy a főváros XII. kerületében önkormányzati képviselőként tevékenykedő Kovácsnál marihuánát találtak, míg a IX. kerület alpolgármesteri tisztségét betöltő Döme a hatóságok közleménye alapján „akadályozta” párttársa letartóztatását.

Puzsér beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy nem elég csak néhány százan összegyűlni „tüntikézni” egy hídon, ha változást akarnak elérni, akkor valódi, több tízezres utcai mozgósításra lenne szükség az ellenzéki tábor részéről.

Az eseményről készült élő közvetítésünket erre a linkre kattintva lehet megtekinteni

Kiemelt kép: A Kétfarkú Kutya Párt tüntetése az Erzsébet hídon 2022. július 22-én. Forrás: Mérce