Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Addig, amíg csak a katások vannak itt, nem lesz semmi”

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egy nappal azt követően szervezett tüntetést a Momentum a Kossuth térre a „kata-károsultaknak”, hogy a fideszes kétharmad kedden megszavazott egy villámgyorsan előterjesztett törvényt, amelynek köszönhetően ugyanennek az adózói körnek a többsége szeptembertől ki fog szorulni a kisadózói kategóriából. Így közvetlenül több százezer embernek vált bizonytalanná a helyzete, pláne az egyre súlyosbodó inflációs és energiaválság közepette. Tegnap már több száz elégedetlen tüntető órákra lezárta a Margit-hidat, és részben az Erzsébet hidat is, ma pedig az Országház előtt több felszólaló beszélt a mintegy két-háromezer főt számláló tömeg előtt.

A tüntetésen színpadra állók névsorát már napközben nyilvánosságra hozta az eseményt szervező Momentum. A felszólalók összetételét számos kritika is érte, amelyek lényege többnyire az volt, hogy a katások egy jelentős részét képező, ám a főként fővárosi értelmiségiek részvételével zajló kormányellenes tüntetésekről rendre hiányzó fizikai munkások nem képviseltették magukat a szónokok között.

PEDIG A TÜNTETŐK KÖZT SZÉP SZÁMMAL KÉPVISELTETTÉK MAGUKAT, AHOGY A TEGNAPI NAP FOLYAMÁN IS, ÉTELFUTÁROK | FOTÓ: DIÁN ÁKOS

Ezt halványan orvosolandó egy futár levelének tolmácsolásával kezdődött a rendezvény, aki azért nem személyesen ment fel a színpadra, mert félt a munkahelyi retorzióktól. Az ismeretlen katás a levél szerint eredetileg 24 éves angol-magyar szakos tanár, aki régóta tanítani szeretett volna, azonban a szakmai gyakorlata alatt szerzett keserű egzisztenciális tapasztalatai eltántorították a tanári pályától, és kénytelen volt ehelyett katásként dolgozni. Mint írta, fogalma sincs, mit fog csinálni szeptembertől, ráadásul egyik munkahelyén sem emelkedett a fizetése két éve.

Azt is kiszámolta, hogy legoptimistább becslései szerint is 40 százalék bevétellel rövidíti őt meg a kormány a mostani szigorítással.

Tompa Andrea író beszédét úgy kezdte, hogy „kata-rajongó honfitársak”-ként köszöntötte a megjelent tömeget. Elmondta, véleménye szerint a kata tönkretétele valójában nemcsak a közvetlenül érintett félmillió katás munkaviszonyait változtatja meg gyökeresen, mert a katások szolgáltatásait az egész ország lakossága élvezhette. Tompa Andrea kritizálta a kormánynak azt a kifogását a katával szemben, amely szerint sok adózó visszaél a katázással – szerinte ez az állítás „kriminalizálja” az összes érintettet.

Tompa Andrea a kata-törvény módosítása elleni tüntetésen 2022. július 13-án. Fotó: Dián Ákos

„Ti, kedves csaló katázó adózók”, szólította meg a közönséget az író. Szerinte a kata bedarálásával „agyoncsapták” a kreatív ipart, ami nem olyan meglepő annak fényében, hogy az elmúlt évtizedben a NER mindent megtett a független művészet ellen.

Nem tartja elfogadhatónak azt az indoklást, hogy a kivételezettek, például a taxis katások „közvetlen a lakosságnak szolgáltatnak”, hiszen ez még megannyi katásra is igaz. Szerinte egymás ellen fordítja a vállalkozókat ez a kivételezés. Példaként említette, hogy az új szabályozás megosztja a fodrászokat is, attól függően, hogy valaki fodrászműhelyben dolgozik vagy a filmiparban fodrászkodik.

A Diétás Magyar Múzsa főszerkesztője, a katás ügyvédként maga is érintett Ésik Sándor külön üdvözölte a téren jelen levő futárokat, majd arról beszélt, hogy „jól értesült ügyvédként” több közszereplőhöz hasonlóan látott ő is egy anyagot a Pénzügyminisztériumtól, amely szerint a kata-visszaélések miatt a költségvetést 2-300 milliárd forint kár éri évente. Szerinte ha a kormány ezt a kárt szeretné enyhíteni, akkor kb. 40-50 ezer forinttal kéne többet elvennie az adófizetőktől. Úgy fogalmazott, „az is sok lenne, de elég. Fájdalmas lenne, de kifizetném, és szerintem ti is”. Ehhez képest az, ami most bevezetnek, 3-6-szoros adóemelést jelent egyik napról a másikra – mondta. A kormány szerinte nem megoldani akarja a problémát, hanem vissza akarja hozni a feketegazdaságot.

Ésik Sándor a kata-törvény módosítása elleni tüntetésen 2022. július 13-án. Fotó: Dián Ákos

„Most azt mondja a kormány a 450 ezer katásnak és családjuknak, hogy csaljatok újra! Jöjjön vissza az a világ, amikor megint kockás füzetben kell vezetni a bevételeinket, nincs számlánk, mert kénytelenek vagyunk elkerülni az adót.”

A következő felszólaló Para-Kovács Imre újságíró volt, aki a tüntetés legironikusabb beszédét tartotta. Először emlékeztetett, hogy április 3-án a nép megválasztotta „a fasiszta geci kormányt”, az nem a semmiből jött, majd azt mondta, a Fidesz „téeszesítette” a gazdaságot.

Para-Kovács Imre a kata-törvény módosítása elleni tüntetésen 2022. július 13-án. Fotó: Dián Ákos

Felidézte, hogy az Orbán-kormány elsőszámú ellenségei egy időben a filozófusok voltak, és ironikusan megjegyezte, hogy a Kínai Kommunista Párt és Finkelstein segítségével építenek hazánkban kereszténydemokráciát. Szerinte ebben az országban „nyugodt, fasiszta időszakok” váltogatják a rövid idejű népirtások időszakait. Az is baj, hogy amikor a katásokat „basztatják”, akkor nem jönnek az ápolók, és fordítva, az újságíró szerint viszont az „akadémikusok” tüntetésére sajnos nem megy senki.

A spontán módon a keddi tüntetés egyik vezéralakjává avanzsált Szabó-Szontágh Luca improvizációs színésznek sikerült a legtöbb érzelmet kiváltania a hallgatóságból. Azt mondta, hogy három érzés kavarog most benne: együttérez, kétségbe van esve, és iszonyatosan dühös. Emellett „alig várta”, hogy a „gyermektelen nő”, és a „független színházi ember” mellett újabb bélyeget ragasszon a hatalom a homlokára: azt, hogy „katás”.

Szabó-Szontágh Luca a kata-törvény módosítása elleni tüntetésen 2022. július 13-án. Fotó: Dián Ákos

Hosszú felsorolásba kezdett: együtt érez több más diszkriminált csoport mellett például a pedagógusokkal, a civil szervezetekkel, a CEU-sokkal, a bírákkal, a szociális munkásokkal, a rendvédelmi dolgozókkal, romákkal, a munkásokkal, kisgazdálkodókkal és „mindenkivel, aki megfürödne a Balatonon egy szabadstrandon”.

De most – mint mondta – együttérzést is vár mindenkitől, aki nem katás.

„Azért mert kétségbeejtő, ami velünk történik, mert nem tudom, hogy mire megy el az az adó, amit többletteherként be kell fizetnem.”

Szerinte az elmúlt években sem lett jobb a befizetett adóktól a pedagógusoknak, és nem lett jobb az egészségügy sem.

„Az a bajom, hogy nem tudom, hogy ki, és mennyiért fog velem szeptember 1-jétől szerződni. Nem tudom, hogy szeptember végén ki tudom-e fizetni a fogorvost, hogy meg tudom-e szereltetni a kazánt. Ez a bajom.”

– mondta rendkívül indulatosan.

Szabó-Szontágh azt szeretné, hogy a szélesebb nyilvánosság is értse meg, hogy a létbizonytalanságba esés most a katások baja. Szerinte az állam feladata nem ez lenne, hanem, hogy biztonságot teremtsen.

„Eldöntötték, basszák meg, hogy nincs jövőnk!”

– kiáltotta dühösen.

Majd arról beszélt, hogy nemcsak a közvetlen érintetteknek, hanem szélesebb rétegeknek kellene összefognia: „Amíg nem az lesz, hogy itt nem csak a katások állnak, addig nem lesz semmi. Én az elmúlt 12 évben ott voltam mindenhol (a kormányellenes tüntetéseken – a szerk.). Úgy szeretném kérni, hogy gyertek ti is, mert erőnk közösen van. Ne engedjünk el az ügyünket, kevés időnk van hátra” – mondta.

Gelencsér Ferenc Momentum-elnök az este egyetlen politikus-felszólalója azzal kezdte beszédét, hogy megjegyezte, sokan vannak és ez jó, többen mint tegnap. Szerinte nem igaz az, amit a fideszes szavazók állítanak, hogy a kormánypárti politikusok „lehet, hogy lopnak, de legalább tudnak kormányozni”. Mindenki tudja, hogy lopnak – állapította meg a pártelnök. „De a nagyobb baj, hogy „a jövőnket is el akarják lopni”.

Budapest, 2022. július 13.
Gelencsér Ferenc, a Momentum Mozgalom elnöke felszólal pártja tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten, a Kossuth téren 2022. július 13-án.
MTI/Balogh Zoltán

A Momentum elnöke szerint a kormány azt hazudta, hogy csak ők tudják fenntartani a békét, megóvni a magyar gazdaságot stb. „most mégis azzal kell szembesülnünk, hogy a kormány nem védi meg a magyarokat a válságtól”. Gelencsér Ferenc szerint a kormány nemhogy nem véd a válságtól, hanem előidézi azt. Nem tetszik neki, hogy a válság alatt a Ryanairrel veszekedtek, visszatartották az EU-s forrásokat, súlyos megélhetési válságot és elszabaduló forintárfolyamot okoztak. A katás törvénymódosítás meglátása szerint a tisztességes katás vállalkozók tönkretétele. Ez nem fékezi meg az inflációt, sőt, a válság árát a vállalkozókon szedné be. Kritizálta, hogy nem folytattak érdemi társadalmi vitát a katáról, „mert félnek a néptől”.

„Nem érdekli őket, hogy mi van veletek, hogy miből fogtok megélni”,

– tette hozzá. A Momentum vezetője szerint a kormánytagok maguk sem értik magát a törvényt, ezért nyomták át olyan hamar. „Azért a víz az úr”, idézte Petőfit. Végül felszólította Novák Katalint, hogy küldje vissza a törvényt, amivel megmutathatná, hogy valóban „a magyar családok oldalán áll”. „Ne írd alá, Kata!” – kiáltotta Gelencsér Ferenc. De mivel „nem vagyunk naivak”, folytatta, rendkívüli parlamenti ülést és módosító javaslatot kezdeményeznek a katás törvényről, amennyiben Novák Katalin nem tesz semmit az ügyben. A parlamenti ülés idejére a Kossuth térre hívta az engedetlenkedő katás tömeget.

Budapest, 2022. július 13.
Résztvevõk a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten, a Kossuth téren 2022. július 13-án.
MTI/Balogh Zoltán

A Kossuth téri beszédek zárultával a tüntetők spontán vonulásba kezdtek. A háromezres tömeg a Nyugati térre vonult, amelyet helyszíni tudósítóink szerint minden irányból elzártak a forgalom elől a demonstrálók. Ezt követően a tüntetők átvonultak az Oktogonra, mindeközben a rendőrség egyelőre nem avatkozott közbe. Végül a Hősök tere felét vették az irányt, a végállomás pedig vélhetően a Lendvay Fidesz-székház lesz.

Élő videós közvetítésünket az este folyamán itt lehet továbbra is követni:

Címlapkép: Tüntetés a kata-törvény módosítása ellen 2022. július 13-án. Fotó: Dián Ákos