Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A vendéglátást tönkretették a Covid alatt, most ezt is elveszik tőlünk?” – élettörténetek a kata gyásznapján

Ez a cikk több mint 1 éves.

Délelőtt tíz órakor egy spontán tüntetés szerveződött a Kossuth téren a kata módosítása ellen, ahol több mint ezren gyűltek össze. A tüntetést nem egy politikai aktivista, hanem egy programozó szervezte, akinek megélhetését sok társával egyetemben közvetlenül érinti a ma megszavazott módosító. A tüntetést a Mérce élőben közvetítette.

Kint 400 ezer vállalkozó, bent 135 „bátor” ember

A korai órákban még csak pár százan voltak a Kossuth téren, de szépen növekedett a tüntetők száma, kicsivel több mint ezer emberre. Több képviselő is nyilatkozott a kata módosításával kapcsolatban: Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője és Jámbor András, a Párbeszéd országgyűlési képviselője is kiemelte, hogy a kata módosítása igazából nem fog megoldást jelenteni a visszaélésekkel, sőt a feketegazdaság irányába fogja eltolni a munkavállalókat. Arról nem is beszélve, hogy szerinte a szeptember elsejei bevezetése a módosításnak több szempontból is sérti az alkotmányos jogokat.

Fotó: Dián Ákos

Mindkét politikus szerint az igazi „nyereséget” az adók szempontjából a globális minimumadó megszavazása jelentené, azonban ebben a tekintetben egyértelmű a kormány álláspontja, a multinacionális cégek érdekeit védi a magyar kisvállalkozókkal szemben.

Jámbor András szerint a kata ily módon történő módosítása egyfajta „bosszú” is lehet a Fidesz részéről azok felé, akik valószínűleg nem rájuk szavaztak, viszont azt is kiemelte, hogy ez a döntés elsősorban a középosztály „gerincét törné el”, ami a Fidesz eddigi politikájával egyenesen szembemegy.

Nem túlzás tehát azt mondani, hogy mind a tüntetők, mind az ellenzéki politikusok értetlenül állnak a kata-módosítás előtt.

„Álljatok fel a sávra, különben lófasz értelme nem lesz!”

Nem hosszú ideje álltak a Parlament előtt a tüntetők, amikor egy csoport „Zárjuk le a Margit hidat” skandálására megindultak a tüntetők a Jászai Mari tér felé.

A menetelés közben egy marketing területen dolgozó fiatalember elég őszintén elmondta véleményét a módosítással kapcsolatban.

„Ezzel a döntéssel telibe vertek minket rendesen, így a nyár közepén, ami méltatlan, de inkább geci.”

A hídhoz érve a közel ezerfős tömeg eltorlaszolta a híd pesti oldalát, aminek köszönhetően több autós és egy villamos is a Duna felett rekedt. Eleinte elég foghíjas volt a lezárás, de az egyik hangadó gyorsan reagált a helyzetre:

„Álljatok fel a sávra, különben lófasz értelme nem lesz!”

Tüntetők gyülekeznek a Jászain | Fotó: Dián Ákos

A hölgy színházi improvizációs színész és angol tanár, aki azt mondta szerkesztőségünknek, hogy ez a hídlezárás az egyetlen módja annak, hogy tudassák a kormánnyal az üzenetüket:

„Ennyire hirtelen dologra ennyire hirtelen választ, mert ha ez nem működik, akkor semmi. Ezek csak az erőből értenek. Ez itt az erő nyelve, de a szolidaritásé is.”

Nem sokkal a híd lezárása után kettéoszlott a tömeg egy része, a biciklis futárok az Erzsébet hídhoz mentek, hogy ott is megállítsák a forgalmat, amit sikerre is vittek a woltos és foodpandás ételfutárok.

Fotó: Mérce

Később, három óra környékén a futárok visszacsatlakoztak a Margit hídnál tüntető tömeghez, majd dudálva végigmentek az Erzsébet körúton, így demonstrálva a módosítás ellen.

A tüntetők egy idő után leengedték a hídon ragadt autósokat és buszokat, akik közül sokan dudálással jelezték szolidaritásukat a megélhetésükért demonstráló vállalkozókkal.

A rendőrség kétszer is megpróbálta feloszlatni a tüntetőket, sikertelenül.

Fotó: Dián Ákos

Akárcsak a Covid idején, most is a vendéglátósokon csattan az ostor

A tüntetésen több vendéglátós és ételfutár is felszólalt, történeteik nagyrészt egybevágtak: a Covid alatt a kormány „az út szélén hagyta a vendéglátósokat”, most pedig a maradék megélhetésüket is elveszi tőlük.

Fotó: Dián Ákos

Volt olyan futár és vendéglátós, aki a kata miatt költözött haza külföldről, annak reményében, hogy itt is tud egy stabil megélhetést felépíteni. Volt, aki a jövőjét erre az adózási rendszerre építette fel, szeptembertől ennek a jövőnek inthet búcsút.

„Én dolgoztam alkalmazottként sokáig, és nekem nem adatott meg, hogy bárki is alám tett volna valamit, nincsen protekcióm. De futárként, katásként meg tudtam teremteni azt az egzisztenciát, amire a jövőmet építhettem. Csak magunkra számíthatunk, mert a kormányt nem érdekli a mi jövőnk”

– szólalt fel egy fiatal hölgy.

A megkérdezett futárok nem tudják, hogy az őket alkalmazó nagy cégek hogyan fogják megoldani ezt a problémát, egyelőre azt se tudták megmondani, hogy milyen alternatívájuk lesz a kata helyett.

A kormány oldaláról a visszaélésekre való utalgatás volt a hangsúlyos a kata kapcsán, viszont az itt összegyűltek mind arról beszéltek, hogy tisztességes adófizetők, sőt a kata tette lehetővé számukra az igazságos munkavégzést és a „kifehérített” munkát.

Fotó: Dián Ákos

Több tüntető is arról beszélt, hogy kata miatt hagyta abba a feketemunkát, és a rendszernek hála, átláthatóvá vált a keresete.

„Mit kell fehéríteni azon, ha elektronikusan számlázol? Mindent lát a NAV, miről beszélünk? Elkaszálják az életünket azért, mert az elköltött milliárdokat most vissza kell hozni. Azért jöttünk ki, hogy védjük az életünket, a családjainkat.”

Sokan pedig az igazságtalanul bejelentett munka vagy a munkaidőkkel való mutyizás elől menekülve lettek katások.

„Évekig alkalmazott voltam, és minimálbérre voltam bejelentve, és amikor 2 órára jelentettek be, az rendben volt? Legálisan vállalkozó lettem, mindent legálisan csinálok és most tönkretesznek, kizsigerelnek.”

Az értelmiséget is egyértelműen megrövidíti ez a döntés

A haknigazdaság dolgozói mellett számtalan értelmiségi dolgozó is részt vett a tüntetésen, tanárok, pszichológusok, művészek és képzőművészek.

„Nem dühös vagyok, hanem elkeseredett. Én most az egész könyv- és gyermekkönyv-szakma nevében beszélek hozzátok. Mindannyian katás vállalkozók vagyunk: fordítók, illusztrátorok, írók. Az értelmiségieket, és a művészeket nagyon nagy mértékben érinti ez a döntés. És sajnos csak azt tudom feltenni kérdésnek, hogy érdemes-e írni, érdemes-e történeteket mesélni még a gyerekeknek ebben az országban?”

– számolt be egy könyvkiadásban dolgozó tüntető.

Egy másik tüntető szerint ez a döntés azokat bünteti, akiknek eddig nem kellett félnie attól, hogy véleményük vagy szókimondásuk miatt ne kaptak volna állást, legyen szó írókról, újságírókról vagy művészekről.

„Hat évig tanultam az egyetem, hogy angol-történelem tanár legyek, és azt gondoltam, hogy katáskent dolgozok 10-20 évet, és utána majd azt tudok dolgozni, amit szeretnék, de most ezt is elvették tőlem”

– szólalt fel egy tanár.

De nem ő volt az egyetlen oktatásban dolgozó, aki katásként volt vállalkozó. Több olyan tüntetővel is beszéltünk, akik nyugdíj mellett, vagy főállású tanári munkájuk mellett voltak vállalkozók, hogy biztosítsák saját megélhetésüket, ami a módosítással most veszélybe került.

„Elegünk van abból, hogy a kormány mindig bedob közénk egy bombát. Én nem fogom elhagyni ezt az országot, nem csináltam semmi rosszat, nyugodtan akarok élni és nem attól rettegni, hogy mikor jön egy módosító, ami ellehetetleníti az életünket.”

De ügyvédek is képviseltették magukat a tüntetésen – talárban és rövidnadrágban –, akik hangsúlyozták, hogy ők nem a megélhetésük miatt vannak most itt, hanem szolidaritásban azokért, akiknek szeptember elsejétől kiveszi a kormány a kenyeret a szájukból.

Nyugdíj, nyugdíjasok és a kata

Fiatalok mellett nyugdíjasok is nagy számban jelen voltak mint katások és mint a tüntetés támogatói, többen is gyerekeik, unokáik képviseletében szólaltak fel a módosítás ellen. Mind azt hangoztatták, hogy ez nem csak a fiatalok harca, és a nyugdíjasoknak ki kell jönnie tüntetni.

„80 éves vagyok, és 1956. október 23-án karöltve mentünk végig a városon kétszázezren az elnyomás ellen. Hol van az a kétszázezer magyar most, hol vagytok? Hiányoztok innen!”

– beszélt forradalmi hangulatban egy idős úriember.

Fotó: Dián Ákos

Egy másik nyugdíjas hölgy arról számolt be, hogy mind a 35 hetes terhes lánya, mind a férje katás vállalkozók, és nemrég kezdtek bele egy BT-be, amiből csak két év múlva tudnak szabadulni, és ő most azért van itt, hogy értük kiálljon, ugyanis a lánya reggel még – cukrászként – sütötte a tortákat a kecskemétieknek.

Itt érdemes arról is szót ejteni, hogy a katás foglalkozások között szép számmal találunk szakmákat, mint például sminkes, körmös vagy fodrász, ahol felülreprezentáltak a nők, és a kata egy olyan foglalkoztatási módot jelentett számukra, ami anyaság mellett vagy akár terhesen egy rugalmas és viszonylag biztonságos jövedelemforrást jelentett.

A nyugdíjazás szempontjából is fontos a kata módosítása, ugyanis az 50 ezer forintos kata mindösszesen 9 hónapnyi munkaviszonyt jelentett 12 helyett. Ezt a célt szolgálta a 75 ezer forintos verzió, ami szintén megszűnik szeptembertől.

„Azért váltottam a 75 ezres katára, mert már csak 3 év volt vissza a nyugdíjamig, ha visszalöknek az 50 ezres katára, ami csak 9 hónapot számít, akkor még 5 évet kell dolgoznom a nyugdíjig.”

– részletezte helyzetét egy elkeseredett volt pedagógus.

Egy rokkantnyugdíjas is felszólalt, aki ugyan nem katás, de arra hívta fel a figyelmét az egybegyűlteknek, hogy a mostani időkben fontos a szolidaritás, legyen szó az orvosok, az ápolók, a tanárok, a rokkantak vagy most a katások helyzetéről.

Senki sem jár jól

A mai tüntetés jól bemutatta, hogy azzal, hogy a Fidesz most megszavazta a kata módosítását, azzal igazából senki sem járt jól.

A Fidesz meggyengíti az általa fontosnak tartott középosztályt, elidegeníti a szavazóinak egy jelentős részét, miközben közel félmillió magyar adófizető megélhetését teszi kockára, akik közül többen nagy eséllyel térnek majd vissza a feketegazdaságba, ami ellen a kata – bár számos probléma van vele, ahogy arról ebben a Mérce-cikkben is írtunk – egy élhető alternatívát kínált.

A kata módosítása a mai napon megmutatta, hogy a kormány a multik helyett ténylegesen saját polgárait rövidítené inkább meg a költségvetésben tett űr kitöltésének érdekében. És az is biztos, hogy rég haragított már magára a kormány egy ilyen sokszínű társadalmi csoportot, a fodrászoktól kezdve, a pszichológusokon át, a vízvezeték-szerelőkön keresztül egészen a futárokig.

Kérdés, hogy ezt a döntését a kormánynak ismét csak a magyar polgárok fogják megfizetni, vagy a döntéshozók is?