Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A mai spontán tüntetés után holnap újra utcára vonulnak a kata-károsultak

Ez a cikk több mint 1 éves.

Lezárták a Margit hidat a Parlamentben éppen tárgyalás alatt álló kata-módosító ellen tüntetők. A több száz, legfeljebb ezer fős tömeg a Kossuth térről érkezett a Jászai Mari térre, ahol teljes szélességében elállják a hídról a pesti oldalra levezető útszakaszt.

Frissítés 19:00:

Mára ugyan befejeződtek a tüntetések, de ez korántsem jelenti a végét a katások ellenállásának. Holnap este hatkor újabb tüntetésre kerül majd sor, ezúttal nem spontán, hanem a Momentum szervezésében, ahol ismét kiállnak a kata-károsultak mellett.

Az eseményt ITT tekinthetik meg.

Frissítés 14:45:

A Margit hídnál nem fordult át intézkedésbe a többszöri figyelmeztetés, az utat elzáró tüntetők a Momentumtól kölcsön kapott megafonban beszélnek a felháborodottságukról. De felszólalt Jámbor András, országgyűlési képviselő is, időnként pedig a Parlamentben folyó vitát hangosítják ki.

Élő közvetítésünk lejjebb!

Az Erzsébet hídnál elsősorban Wolt futárok állják el az utat, a rendőrök tudosítónk ottlétekkor nem végeztek intézkedést, de egyre nagyobb erőkkel jelentek meg a híd lábánál. A demonstrálók innen a Margit hídhoz mentek át.

Szegeden is tüntetést szerveznek 16:00 órára a Rákóczi térre, „a vármegyei főispánság elé”.

Képeink az Erzsébet hídtól:

Tüntetés az Erzsébet-hídnál a kata-módosító ellen. Fotó: Mérce/Lehoczki Noémi

Frissítés 12:50:

Többedik alkalommal szólították fel a Margit híd pesti oldalát lezáró tüntetőket a helyszín elhagyására, az egyre nagyobb létszámban kiérkező rendőrök. A 444 beszámolója szerint a Margit hídon demonstrálók közül egy embert kiemeltek és elvittek már a karhatalom emberei, miután az leült egy rendőrautó elé és leköpte azt.

Eközben az Erzsébet hidat is részlegesen lezárta egy, elsősorban biciklisfutárokból álló demonstráló csoport.

egyre több rendőr érkezik a margit-hídhoz. Tüntetés a kata szabályainak módosítása ellen 2022. július 12-én. Fotó: Juhász-Boylan Kincső/Mérce

Frissítés 12:00:

A tüntetők leengedik a hídon ragadt nagyjából 50 autót, akik dudálással köszönik meg ezt a demonstrálóknak és fejezik ki szolidaritásukat. A lezárás az autók leengedése után fennmarad, újabb kocsikat már nem engednek fel a hídra.

Miután az autók elhagyták a hidat, a tüntetők sorfala ismét összezárt.

Egy kisebb összetűzés volt egy taxi sofőrje és egy ügyvéd talárt viselő férfit, aki a fuvarozót arról kérte számon, hogy miért nem vesz részt a tüntetésen, vagy legalább miért nem fejezi ki a szolidaritását.

Képeink a helyszínről:

Tüntetés a kata szabályainak módosítása ellen 2022. július 12-én. Fotó: Juhász-Boylan Kincső/Mérce

Hadházy Ákos a Mérce élő közvetítésének nézőit arra hívta fel, hogy csatlakozzanak a hídfőnél tüntetőkhöz, mert szerinte ha nagyobb tömeg vesz részt a demonstráción, annál kisebb az esélye a retorzióknak.

Tüntetés a kata szabályainak módosítása ellen 2022. július 12-én. Fotó: Juhász-Boylan Kincső/Mérce

A törvénytervezet tárgyalásának megkezdésével egyidőben indultak el a tüntetők a Kossuth térről a Margit hídhoz.

Tüntetés a kata szabályainak módosítása ellen 2022. július 12-én. Fotó: Juhász-Boylan Kincső/Mérce

A lezárt Margit híd.

Élő bejelentkezésünk a helyszínről:

Kedden délelőtt 10-re tüntetést szerveztek az Országház elé a kisadózók tételes adójának (kata) drasztikus reformja miatt. A parlamenti napirend szerint épp ekkor került sor annak a kormánypárti törvényjavaslatnak az általános vitájára, amely szerint szeptember 1-től csak az lehetne katás vállalkozó, akinek kizárólag magánszemélyektől származik bevétele (az egyetlen kivételt  a taxisok jelentik, akik mentességet kaptak.)

Mindez azt jelenti, hogy a több mint 450 ezer jelenlegi katás adózó többsége kénytelen lesz a költségesebb adózást választani, és bizonyára többen fognak majd feketézni.

A javaslatról tegnap az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságában folyt előzetes vita, erről itt írtunk bővebben

Kiemelt kép: Tüntetés az Erzsébet-hídnál a kata-módosító ellen. Fotó: Mérce/Lehoczki Noémi