Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány elutasította a vasutasok egyszeri juttatásának kifizetését, mert háború van

Ez a cikk több mint 1 éves.

Elutasította az egyik legjelentősebb vasutas szakszervezet egyszeri juttatásról szóló igényét a kormány, írja a Népszava. A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) százezer forintot kért a MÁV-csoport minden dolgozójának, de a kormány a háborúra és a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva elutasította a kérést.

Az érdekvédelmi szervezetek a szombati Vasutasnap apropóján keresték meg a kabinetet, hogy a magas infláció miatt elégedetlen dolgozóknak némi többletjuttatást kérjenek.

Nem jártak sikerrel.

A MÁV vezetése ezért a cégnél működő szakszervezetekkel megállapodott arról, hogy az év végén kifizeti a tervezett 350 ezer forintos juttatás egy részét. A megállapodást szerdán este írták alá, így 230 ezer forintot már most megkapnak a dolgozók.

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezete vezetője hozzátette, hogy reményeik szerint nem csak az eredeti megállapodásból fennmaradt 120 ezer forintra számíthatnak év végén a közlekedési cég dolgozói, hiszen majdnem kétezer álláshely betöltetlen a MÁV-csoportnál. Így az ezekre a munkahelyekre ki nem fizetett bérekből marad annyi, hogy a munkások átlagosan további 150 ezer forint körüli összeget kapjanak év végén.

Az államnak sem a vasutasokkal, sem pedig a mozdonyvezetőkkel nem felhőtlen a viszonya. Míg utóbbiak március 10-én csak azért álltak el a sztrájkolási szándékuktól, mert kitört az ukrajnai háború, a vasutasok már 2020 februárjában munkabeszüntetésre készültek. A sztrájk akkor elmaradt, mert a koronavírus-járvány világjárvánnyá fejlődése előtt pár nappal 10 százalékos béremelésről szóló ígéretet kaptak a dolgozók.

A vasutasok körében meglehetős elkeseredettség uralkodik. Legalábbis erről árulkodik a Vasutaszok Szakszervezete májusban közzétett nyílt levele, amelyben a szakszervezet azért fordult a pénzügyminisztériumhoz és az akkor még létező innovációs minisztériumhoz, mert úgy látta, ezrek megélhetése forog kockán az elszabadult energiaárak miatt. A szakszervezet a levélben leszögezte, hogy a vontatási energia árának minden elképzelést túlszárnyaló, a tavalyihoz képest ötszörös drágulása 2022-ben különösen nagy, akár teljesíthetetlen kihívás elé állítja a vasútvállalatokat.

A VSZ pontosan egy évvel ezelőtt, a Vasutasnap előtt is megkereste a kormányt. Akkor azt a kérést fogalmazták meg, hogy jobb munkakörülményeket és nagyobb béreket juttasson a dolgozóknak. Máskülönben, állapította meg a szakszervezet, rövid időn belül teljesen eltűnhetnek a vasúti dolgozók.

(Népszava, Mérce)
Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt