Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A humanitárius segítségnyújtás érdekében elhalasztják a mozdonyvezetők a 10-én kezdődő sztrájkjukat

Ez a cikk több mint 2 éves.

Március 10-én vette volna kezdetét a mozdonyvezetők határozatlan idejű sztrájkja, azonban a háborús helyzet fokozódása és menekültek számának növekedése miatt a Mozdonyvezetők Szakszervezete ma este bejelentette, hogy elhalasztják a sztrájkot.

„Az orosz-ukrán helyzetre, és a háborús menekültek növekvő számára tekintettel, a humanitárius célú segítségnyújtás érdekében –a Munkáltatóval fenntartva a sztrájk követelések teljesítéséről szól folyamatos tárgyalásokat – a Mozdonyvezetők Szakszervezete – eláll a március 10-étől kezdődő sztrájk megtartásától” – olvashatjuk a szakszervezet oldalán.

A MOSZ korábban már bejelentette, hogy a háborús helyzet miatt a sztrájk idején biztosítani fogják az akadálytalan vasúti közlekedést a menekülteket szállító vonatok és menekülteket segítők számára, azonban úgy tűnik, hogy a helyzet súlyossága miatt a szakszervezet jobbnak látta, ha a sztrájkot elhalasztják, annak ellenére is, hogy a bíróság első és másodfokon is jogerősnek ítélte a a sztrájkot.

A mozdonyvezetők sztrájkját hosszú és eddig sikertelen bértárgyalások előzték meg a Máv-Volán Nemzeti Közlekedési Vállalattal. A minimálbér-emelésre és az inflációra hivatkozva további béremelést követelnek a MÁV-Volán csoporthoz tartozó szakszervezetek a bértorlódásból fakadó bérfeszültség rendezésére.

A szakszervezetek szerint a 200 ezer forintra korrigált minimálbér a cégcsoportnál 2021-ben megkötött 10 százalékos emelésről szóló bérmegállapodást olyan mértékben írja felül, hogy az a bérrendszer totális összeomláshoz vezethet.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő reggeli Facebook-posztjában arról számolt be, hogy ma reggelig 178 894 ember érkezett Magyarországra Ukrajnából az öt határátkelőhely valamelyikén. A mai napig a katasztrófavédelem 3252 embernek biztosított szállást, köztük 1780 gyermeknek.

Később Soltész Miklós államtitkár arról nyilatkozott, hogy már több mint 2 millió ember menekült el Ukrajnából, ebből több mint 200 ezer menekült érkezett Magyarországra, és ez a szám a jövőben csak tovább fog növekedni:

„Ma léptük át a kétmilliós nagyon szomorú mérföldkövet, kétmillió ember már elhagyta Ukrajna területét. Lehetetlen megjósolni, hogy hova eszkalálódik ez a helyzet, de mi mindannyian reménykedünk abban, hogy ez egy viszonylag rövid lefolyású krízishelyzet lesz, és a felek békét kötnek egymással. Amennyiben ez mégsem így alakulna, a UNHCR az Ukrajnával szomszédos kormányok mindegyikét, köztük Magyarországot is minden eszközével kész támogatni abban, hogy a megfelelő eszközökkel tudják kezelni ezt a menekültválságot” – részletezte a helyzet komolyságát Soltész.

Az ATV információi szerint legtöbben Kijevből. A menekültek legnagyobb része Nyugat-Európa felé utazik tovább, de vannak, akik Budapesten keresztül harmadik országbeli rokonaikhoz készülnek.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila