Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rajtatok múlik, hogy megérjük az ötödik szülinapunkat!

Ez a cikk több mint 1 éves.

Októberben ünnepelné a Mérce az ötödik születésnapját, de pillanatnyilag úgy tűnik, hamarabb éljük fel a tartalékainkat. Nem ez az első alkalom, hogy kénytelenek vagyunk szembenézni a csőd veszélyével. De annak ellenére, hogy a fenyegetés lényegében a megalakulásunk óta kísért bennünket, erősen bízunk abban, hogy ezúttal is átugorjuk a szakadékot.

Ez a mutatvány évről-évre a Te segítségeddel sikerülhet, kedves Olvasó! A Ti támogatásokból ácsolt hídon jutottunk át eddig is a mélység felett, és bízunk benne, hogy ez ezúttal is sikerül. Most legkevesebb 5 millió forintra van szükségünk ahhoz, hogy év végéig tudjuk fizetni költségeinket, a béreket, és ne nulláról induljunk 2023-ban.

Megéri-e évről évről nekifutni ennek a próbatételnek? Érdemes-e baloldali újságírással bíbelődni ma Magyarországon? Szikárabban fogalmazva: kell-e a Mérce? Ezt a kérdést sokszor tettük fel magunknak az elmúlt év során. És arra jutottunk, hogy sosem volt nagyobb szükség szolidáris, baloldali, rendszerkritikus újságírásra, mint éppen ma.

Sosem volt nagyobb szükség arra, hogy az elnyomottak problémáit tegyük fontos ügyekké, hogy leleplezzük a globális kizsákmányolást, kérlelhetetlenül bíráljuk a kapitalizmust, és nemzetközi szolidaritást építsünk. Sosem volt nagyobb szükség arra, hogy beszéljünk arról, mi történik a munka frontján, és kiálljunk a dolgozók, a nők jogainak védelmében. Hogy valódi egyenlőséget követeljünk minden kisebbségnek, így a romáknak, a fogyatékos embereknek és az LMBTQ közösségek tagjainak.

Sosem volt nagyobb szükség arra, hogy valódi képviseletet, valódi emancipációt harcoljunk ki a legkiszolgáltatottabbaknak is. Hogy megmutassuk a gazdasági és politikai hatalom álszentségét, racionalitásnak álcázott zsarnokságát, a tőkés berendezkedés munkánkat és magánéletünket is meghatározó haszonelvű logikáját. A klímaváltozás szörnyű következményeire vetítve, lényegében azt, hogyan lopják el a jövőnket a politikusok és a nagytőke. Sosem volt nagyobb szükség arra, hogy megmutassuk azt is, hogyan lehet szembeszállni mindezzel, és más elveken működő rendszereket építeni.

Joggal kérdezheted, kedves Olvasó, ha ilyen nagy szükség van ránk, hogyan lehetséges, hogy évről-évre a csőd közelébe kerülünk? Ezt a kérdést is feltettük magunknak, és arra jutottunk, hogy eddig nem végeztük el azt a munkát, amely valóban hosszabb távon is fenntartható lappá tenné a Mércét. Tavaly döbbentünk rá, hogy ez így nem mehet tovább, és azóta arra összpontosítunk, hogy megerősítsük a Mérce alapjait. Ha ez sikerül, akkor úgy tudunk növekedni, bővülni, hogy közben nem emésztjük fel a tartalékainkat. Ehhez pedig időre van szükségünk.

Ezért vettük elő újra a bajométert, hogy láthatóvá tegyük: bajban vagyunk, és a folytatás csak Veletek lehetséges.

Magyarországon az utóbbi években folyamatosan zsugorodott a szabad, független sajtó. A Mérce sem volt mindig, és nem is szükségszerű, hogy létezzen.

Tudjuk, ez az újság addig működhet, amíg létezik a közösség, amely hisz benne.

Bízunk benne, hogy a Ti segítségetekkel az idén is átugorhatjuk a szakadékot. Azt reméljük, hogy augusztus közepéig sikerül összegyűjtenünk minimum 5 millió forintot, és az ötödik szülinapunkon egy erősebb és jobb lap, a Mérce biztosabb jövőjére koccinthatunk!