Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A történelemben először baloldali elnököt választott Kolumbia

Ez a cikk több mint 1 éves.

„A mai nap az emberek számára ünnepnap. Hadd ünnepeljék a nép első győzelmét. A sok szenvedést tompítsa az öröm, amely ma elárasztja a haza szívét.”

– írta Twitter-bejegyzésében helyi idő szerint hétfő hajnalban Gustavo Petro, akit vasárnap a kolumbiai nép megválasztott elnökének.

Petro a szavazatok mintegy 99 százalékának összeszámlálásánál stabil három százalékos előnnyel rendelkezik, így ellenfele, az első fordulóban meglepetés-másodikként befutó jobboldali Rodolfo Hernández (47,3%) már biztosan nem lesz elnök.

Ahogyan arról korábbi elemzésünkben is írtunk, a választások körülményeit alakította, hogy a 2018-ban megválasztott előző kolumbiai elnök, Iván Duque hosszú évekig semmibe vette az ország polgárháborús helyzetén enyhíteni akaró kiegyezést a különböző gerillacsoportokkal, és ellehetetlenítette a békén dolgozó szervezeteket. Ám közel sem volt ilyen „határozott”, amikor az inflációs- és később a COVID-válsággal kellett szembenéznie. Válasza – régi politikai örökségéből fakadóan – gyakorlatilag mindenre az adóemelés és a fegyveres erőszak volt.

Elemzésünkben többek között feltártuk, hogy „a hatalmát minden eszközzel védő történelmi jobboldal politikája miatt Kolumbia mára oda jutott, hogy a társadalom peremére szorított, az olajipari terjeszkedés miatt még saját földjeiken is folyamatos, népirtásnak kitett őslakos indián népcsoportok, főként a naszák és a sionák az eltűnés szélére sodródtak. A 48 milliós lakosságú országban átlagosan 16 óránként megölnek egy nőt, és a szexuális agressziót elszenvedők 86%-a kislány vagy kamaszkorú. A népet sújtó adók és az infláció már a pandémia előtti időszakban is az elviselhetetlenségig emelkedtek, kirobbantva ezzel a 2019-es tömegtüntetéseket, amelyekre a hatalomnak az erőszakon túl semmilyen politikai válasza nem volt. A tavaly tavasszal megemelni próbált személyi jövedelemadó miatt az országon soha nem látott hevességű tömegdemonstrációk söpörtek végig. A tüntetések során a karhatalom több alkalommal is éles lőszerrel a tömegbe lőtt. Egyes jogvédők szerint a lázadás megtorlása 75 életet követelt, 89 ember pedig eltűnt.”

Az új elnök 17 évesen csatlakozott az Április 19-e Mozgalomhoz, az azóta politikai párttá (M-19 Demokratikus Mozgalom) szelídült forradalmi szocialista-bolivarista gerillaszervezethez. Petro képviselőként és polgármesterként is szigorúan igyekezett fellépni a fegyvertartás szigorításának érdekében, bírálta a félkatonai szervezeteket, valamint felszólalt a szolidáris gazdaságon alapuló társadalomért, támogatta az LMBT-közösséget és védte a nők reproduktív jogait. A 2018-as elnökválasztáson alulmaradt Iván Duque-val szemben.

Petro a Történelmi Paktum nevű baloldali többségű koalíció jelöltjeként nyert elnöki széket, Kolumbia válságát a gazdag rétegek megadóztatásával és a fosszilis energiahordozóktól a zöldebb jövő felé való elmozdulással igyekezne megoldani. Csökkentené az ország fő kiviteli cikkeinek számító, ám a társadalmat nagyban roncsoló kőolaj és földgáz termelését, és a kieső bevétel helyébe a turisztikai szektor fejlesztéséből befolyó bevételeket tenné.

Ahogyan arra a Bogota Post kolumbiai hírportál emlékeztetett, a választási nap Kolumbia számára „az elsők napja volt”. Nemcsak az első baloldali elnököt választották meg ugyanis, de először választottak afro-kolumbiai nőt az alelnöki posztra is. Petro jelöltje, Francia Márquez, ismert szociális és környezetvédelmi aktivista, aki egyenes stílusával a választók azon széles rétegeihez szólt, akik korábban úgy érezték, hogy nincs képviseletük.