Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csütörtök óta tüntetnek Kolumbiában a kormány és a tőkés berendezkedés miatti csökkenő életszínvonal ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután csütörtökre, rengeteg más szervezettel, civilekkel, jogvédőkkel, környezetvédő és nőjogi csoportokkal karöltve három év után ismét általános sztrájkot hirdettek a szakszervezetek, emberek százezrei, talán milliói vonultak Bogota és más városok utcáira Kolumbiában – írja a Bogota Post.

A tiltakozók a tőkés berendezkedésből fakadó társadalmi problémák és a kormányzattal való elégedetlenség miatt tüntettek, a kormány távozását követelve.

A többnyire békés tüntetések mellett több helyen is összecsaptak a tiltakozók a kivezényelt rohamrendőrökkel, többek között az Universidad Nacional – Nemzeti Egyetem közelében, valamint a bogotai repülőtérhez vezető úton csatároztak javarészt diákok a hatóságokkal.

Az egyik tiltakozó úgy nyilatkozott,

„forradalmat akarunk teremteni Kolumbiában. És hogy teljes Kolumbia álljon egységbe. Mert itt hiányzik az egység, és ezért támadják mindig a fiatalokat, mondván vandálok. De nem értik, hogy ez a harc mindenkiért folyik. A nyugdíjakért, a gyerekeik munkájáért, mindenért. A népért.”

A véleményt egy helyi újságíró is osztotta:

„Először is a caquetá-i gyerekek lebombázásáért [nyolc gyerek halt meg a kolumbiai hadsereg támadásában, mikor egy bűnözői csoportot próbáltak likvidálni], másodszor a munkaügyi reform miatt, harmadszor azért vagyunk itt, mert soha nem volt egy méltó szerződésem az országban.”

A tüntetők emellett attól tartanak, hogy a kormányzat nem tudja garantálni, hogy nem újul ki a polgárháborús helyzet a FARC nevű kormány- és rendszerellenes szervezettel, ahogy a rendfenntartó szervek brutális, erőszakos fellépését is elítélik.

Az éjszaka során pedig több városban folytatódtak a tüntetések, a helyi tüntetőszokásoknak megfelelően az emberek lábasokat és fedőket vertek különböző eszközökkel, hogy így csapjanak zajt, a tiltakozók pedig Ivan Duque elnök házát is meglátogatták.

A kolumbiai rezsim az Amerikai Egyesült Államok közeli szövetségese, ennek megfelelően a nemzetközi nagytőkét szolgálja ki a társadalom széles rétegeinek érdekével szemben, a jelenlegi tüntetéseknek pedig ez az alapvető kiváltó oka, még ha vannak más ügyek is – például a lebombázott gyerekek – melyek közfelháborodást váltanak ki.

Duque elnök elutasítottsága a társadalomban 69 százalék, és a nép igen elégedetlen a megélhetési költségek növekedése miatt, miközben a bérek stagnálnak, az országban emelték az ÁFÁ-t, és az üzemanyag ára is növekedett, valamint az egészségügyi rendszer is problémáktól szenved.

Ezzel párhuzamosan a kormány csökkentette volna a fiatalok minimálbérét, miközben növelte volna a nyugdíjhozzájárulást. A tüntetők azt sem nézik jó szemmel, hogy a kormány igen mostohán bánik az őslakosokkal, és miközben 135 őslakost gyilkoltak meg az elnök augusztusi hatalomra kerülése óta, az érdekvédelmi szervezetek szerint a kormánynak nincs jó megoldása a problémára, és folyamatosan növekedik a jogvédők ellen elkövetett támadások száma is.

A diákság pedig amiatt is elégedetlen, hogy noha az előző vezetés, mely a jelenlegit támogatja, tavaly az oktatás finanszírozásának növelését ígérte, úgy látják, ezt nem tartották be.

via Bogota Post