Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendszeresen bántalmazta és az utcán vonszolta volt barátnőjét egy férfi Borsodban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Kapcsolati erőszak bűntette miatt emelt vádat a Miskolci Járási Ügyészség egy 43 éves férfi ellen, aki „nem tudta feldolgozni a szakítást”, ezért hónapokon keresztül bántalmazta volt élettársát.

Az ügyészség beszámolója szerint a nő az őt ért rendszeres bántalmazás miatt szakított barátjával, a férfi el is  költözött a borsodi kistelepülésen található lakásból, ezután azonban többször felkereste lakóhelyén volt barátnőjét, akivel minden esetben veszekedni kezdett, majd bántalmazta – ököllel a fejét ütlegelte, felpofozta, lábon és hasba rúgta.

A férfi augusztusban egy este ismét megérkezett a nő lakásába, kérlelve, hogy béküljenek ki. A nő ezt elutasította, ezért volt barátja indulatossá vált, szidalmazta, tenyérrel arcon, majd ököllel gyomron ütötte. A nő menekülni próbált, kiszaladt a lakásból, a férfi viszont utolérte, és olyan erővel ütötte meg a fején, hogy a nő földre esett. A férfi a karjánál fogva megragadta, és a járdán három háznyi távolságon keresztül a földön vonszolta, miközben a nő próbált szabadulni a szorításból, sikertelenül. A bántalmazásnak az vetett véget, hogy megérkezett a férfi fia, aki kiszabadította a nőt.

A nő a fején és mindkét térdén zúzódásos és horzsolásos sérüléseket szenvedett el. Az ügyészség a büntetlen előéletű férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott pártfogó felügyelet elrendelésével.

A borsodi eset nem egyedülálló, a nők elleni erőszak rendszerszintű probléma Magyarországon. Mint azt a fenti eset is mutatja, amennyiben a nőnek sikerül is kilépnie a bántalmazó kapcsolatból, a férfi sok esetben folytatja a zaklatást és bántalmazást (erre soha nem lehet indok a szakítás feldolgozhatatlansága), aminek segítség híján könnyen tragédia lehet a vége. Ebben az esetben is csak a szerencsén múlt, hogy volt, aki közbelépett, és sajnos az sem mindig magától értetődő, hogy a hatóság megfelelően intézkedik, valamint, hogy a bíróság elég komolyan veszi annak a lehetőségét, hogy a bántalmazás megismétlődhet, sőt gyilkosságba torkollhat.

Az úgynevezett intézményi árulás egyik nagy port kavart esete a közelmúltban annak a kemecsei nőnek az esete volt, akit bár korábban bántalmazott és elrabolt volt barátja, ami miatt a nő feljelentést is tett, a férfi addig fenyegette, amíg vissza nem vonta azt.

Így hiába került már korábban a súlyos bántalmazás a hatóság látóterébe, a férfi szabadlábon maradt, a következő bántalmazás alkalmával pedig kitépte volt barátnője mindkét szemét, valamint többször megszúrta, majd az árokparton magára hagyta.

Szintén a napokban került nyilvánosságra annak a nőnek a bántalmazási ügye is, akit tavaly augusztusban gyermekei szeme láttára dobott fejbe egy téglával a férje. Az ütés azután érte a nőt, hogy a férfi kirángatta az utcára, és arra akarta kényszeríteni, hogy hagyja el a házat, a nő azonban magához próbálta hívni az udvaron álló két gyermekét. Csak a szerencsén múlt, hogy nem tört be a nő koponyája, a férfit mindezek ellenére 29 ezer forintra büntette a bíróság. Kérdéses, hogy egy pénzbüntetés mennyire hatékonyan előzheti meg az újabb bántalmazást, ami könnyen a gyerekeket is érintheti.

De érdemes megemlíteni annak a nőnek az esetét is, aki védett házba menekült az őt és lányát bántalmazó férje elől, a férfi azonban ezt követően is folyamatosan zaklatta feleségét, erőszakossága miatt nem szakadt meg közöttük a kapcsolat teljesen. Az egyik üzenetváltásuk során a nő véletlenül megosztott egy olyan dokumentumot, amiből a férfi rájött, hogy hol tartózkodnak.

A bántalmazó férfi ezért nem sokkal később egy társával közösen autóval felkereste a védett otthont, ahová éppen akkor érkeztek meg, amikor a nő óvodába vitte volna a kislányát.

A férfi felszólította a nőt, hogy szálljon be az autóba, és együtt vigyék el óvodába a gyermeküket. A nő a gyermeke épségét féltve beszállt a kocsiba, ahol azonban egykori párja megragadta a haját és közölte, hogy Kaposvárra fognak menni valamint fojtogatni és fenyegetni kezdte őt, hogy bántalmazni fogja a családtagjait, ha nem teszi azt, amit kér. A nő végül Kaposvárra ment a férfival, aki a megérkezésük után szexuálisan bántalmazta.

A sor hosszasan folytatható, az esetek pedig sorozatosan rámutatnak az áldozatvédelem működésképtelenségére.

Az EU Alapjogi Ügynökségének reprezentatív kutatása szerint Magyarországon több mint 1 millió 124 ezer nő ellen követtek el 15 éves kora óta fizikai és/vagy szexuális erőszakot. Az országban jelenleg is több mint 223 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben partnere fizikailag és/vagy szexuálisan bántalmazza.

Idén a sajtóba bekerült hírek szerint már öt nőt és három gyereket gyilkolt meg közeli hozzátartozója, egy nőt pedig kollégája késelt meg, mert visszautasította a férfi közeledését. Az áldozatok száma minden bizonnyal tovább fog nőni az év végéig, a bántalmazások sora pedig végeláthatatlan, nagy részük nem kerül a nyilvánosság elé. A nők és gyerekek elleni erőszak rendszerszintű problémáját a kormánynak kell felszámolnia -és eszköze is volna rá – a Varga Judit igazságügyi miniszter által kihirdetett áldozatsegítés éve óta eltelt két évben azonban semmilyen érdemi lépés nem történt.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.