Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Óvodában betiltott szivárvány és pedagógus öncenzúra, avagy ma egyéves a homofób törvény

Ez a cikk több mint 1 éves.

2021 június tizenötödikén szavazta meg a Parlament a „gyermekvédelmi” törvényt, ami összemosta az LMBTQI közösséget a pedofília kérdéskörével, ami tovább növelte az LMBTQI közösség elleni erőszakot és negatív megkülönböztetést az országban, és nehezítette a szexuális felvilágosítást az oktatási intézményekben. A törvény kapcsán számtalan felkeresést kapott a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálat, amelyek közül a legsúlyosabb eseteket egy sajtóközleményben szedték össze.

A homofób törvény normalizálta az LMBTQI emberek elleni erőszakot, több áldozat is arról számolt be a szervezetnek, hogy bántalmazójuk azzal igazolta tettét, hogy „már a törvény is az ő oldalukon áll”.

„Volt olyan azonos nemű pár, aki arról számolt be, hogy hosszas sértegetés után az elkövető meg is ütötte őket, másokat tojással dobáltak meg, mert puszival búcsúztak el egymástól. Más arról számolt be, hogy a szomszédja lökdöste őt, miközben bántó megjegyzéseket tett. Két transz személyt is nemi identitásuk miatt bocsátottak el munkahelyükről, egy transz embertől pedig egy hotelszoba kivételét tagadták meg”

– olvashatjuk a közleményben.

Az örökbefogadási procedúrát is megnehezítette a „gyermekvédelmi” törvény, ami nemcsak, a szivárványcsaládokat, hanem az egyedülálló örökbefogadókat is sújtja. Az egynemű párok számára pedig az új törvény nem a gyermekeik védelmét, hanem a családjukból való kiszakítás félelmét hozta el mindennapjaikba.

„Szivárványcsaládok aggódnak amiatt, vajon elvehetik-e gyermeküket tőlük, mások az iránt érdeklődtek, megfoghatják-e a párjuk kezét, vagy hogy megbüntethetik-e őket közösségi média posztjaik miatt.”

Az oktatási intézményekre külön kitér a törvény, ugyanis a kormány szerint az iskolákban az „LMBTQI lobbi” népszerűsíti a homoszexualitást, így a törvény kivette a tanárok és iskolai szakemberek kezéből a szexuális felvilágosítás lehetőségét, ugyanis az a „szülő feladata”.

A törvénynek köszönhetően egyfajta boszorkányüldözés folyik az iskolákban és óvodákban, aminek köszönhetően egy óvodában megtiltották, hogy szivárvány lehessen a jele a gyerekeknek, de egy szivárványszínűre festett kerítésben is az „LMBTQI lobbit” látják az aggódó szülők.

„Egy tanár  aggódva kereste fel a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatát, mivel attól tartott, hogy ha bármilyen LMBTQI téma felmerül a tanóráin, akkor azonnal törvényt sért, ha ezekről beszélget a diákokkal.”

A kormány a propaganda törvényre hivatkozva a választásokkal egy időben tartotta meg a „gyermekvédelmi” népszavazását is, ami a várakozásaikkal ellentétben érvénytelen lett. A civil aktivisták munkájának és az ellenzéki pártok buzdításának köszönhetően 1,7 millió választópolgár szavazott tudatosan érvénytelenül a homofób népszavazáson.

„Ez is azt mutatja, hogy hiába harsognak a kormány homofób és transzfób szólamai a kormányhoz lojális média minden szócsövéből és megafonjából, nagyon sokan szeretnének egy olyan Magyarországon élni, ahol mindenki megfoghatja a párja kezét az utcán és élhet szabadon az identitásától függetlenül.”

Mindezek ellenére sem szüntette meg a törvényt az újból hatalomra kerülő kormány, Orbán Viktor győzelme utáni sajtótájékoztatóján azt ki is emelte, hogy igaz a népszavazás érvénytelennek bizonyult, de mégis azoknak a hangjára és szavazatára hallgat, akik érvényesen és nemmel szavaztak a népszavazáson, így a törvény marad.

„A magyar LMBTQI közösség egy nagyon érzelmekkel teli és hullámzó éven van túl. Hatalmas tüntetésekkel és egy érvénytelen népszavazással mutatta meg a magyar társadalom, hogy nem kér a kirekesztésből. Az elmúlt időszak rengeteg LMBTQI személyt késztetett arra, hogy előbújjon, sok cég és intézmény igyekszik befogadóvá válni, és ezt nyíltan felvállalni. Ezek olyan fejlemények, amelyek reményt adnak a munkánkhoz”

– nyilatkozta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

A homofób törvény azonban nemcsak az LMBTQI közösségnek okozott sok gondot, hanem Magyarország kormányának is, ugyanis tavaly uniós jogsértési eljárás indult az ország ellen a törvény miatt, de az Európai Bizottság levélben is megkereste Varga Juditot a törvény kapcsán, ami a Bizottság szerint szembemegy az EU lényegével.

Címlapkép: Lukács András