Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Hiába vagyok meleg és egyedülálló, a fiamnak jó szülője tudok lenni”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mészáros György egyedülállóként jelentkezett az örökbefogadásra. A közel egy évig tartó folyamat során az állami hivatalok párszor fennakadtak azon, hogy egy meleg férfi akar apa lenni, de végül megadták az engedélyt. Kisfiát, az akkor 4 éves Dávidot 2017 őszén hozta haza.

A kisfiú „paramétereivel” (nem újszülött, roma származású és beszédproblémákkal küzdött) a hivatal nem talált olyan heteroszexuális párt, aki befogadta volna, így került sorra György. Ha ő nem fogadta volna örökbe, Dávid külföldre került volna.

Ez ma már valószínűleg nem történhetne meg így: Varga Judit ősszel nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében gyermeket ezentúl csak házastársak fogadhatnak örökbe, egyedülállók csak kivételes, „különös méltánylást érdemlő” esetekben. A különös méltányosságot csak a családpolitikáért felelős miniszter, Novák Katalin személyes hozzájárulásával állapíthatja meg a gyámhatóság.

A nyilvánvalóan diszkriminatív törvényjavaslat ellen számos civil szervezet tiltakozott, mivel szerintük a szabályozás egyértelműen azt célozza, hogy az azonos nemű párok, akik a hatályos törvények értelmében nem köthetnek egymással házasságot, ne fogadhassanak örökbe gyermeket. Ezt egyébként már egy korábbi jogszabály-módosítás is szinte lehetetlenné tette: Kásler Miklós EMMI miniszter még október elején nyújtotta be azt a rendeletet, amelynek értelmében egyedülálló személy vagy nem házasságban élő pár csak akkor fogadhatott örökbe gyermeket, ha a hatóság az egész ország területén nem talált olyan házaspárt, aki vállalná a gyermeket.

Ugyancsak diszkriminatívan kezeli a szivárványcsaládok kérdések az Alaptörvény szintén a múlt év végén végbevitt, szintén Varga Judit által benyújtott kilencedik módosítása, mely szerint „az anya nő, az apa férfi”, illetve „Magyarország védi a gyermekek születési megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést”. Ez a kitétel ugyanis tovább növeli az LMBTQI közösségen belüli egyik leginkább kiszolgáltatott csoport, a transz emberek megbélyegzését, ellehetetlenítheti az iskolai érzékenyítő programokat és ezáltal csökkenti a homofóbia, a transzfóbia és az iskolai bántalmazás megelőzésének lehetőségét az oktatásban.

„A gyerekeket pont a diszkriminációtól kell védeni” – állítja Mészáros György. „Pont attól kell védeni, hogy egy ellenséges környezetet alakítsunk ki. Az én kisfiamat pedig attól kell védeni, hogy az osztálytársai így álljanak hozzá – hogy ez valami különleges, hogy valami deviáns, valami nem normális dolog.”

Dávid és György egy család alkot, és ez a család számára „a legjobb, ami létezhet.” Kettejük történetének részletei a fenti videóból kiderülnek.

A videót Rajzák Kinga készítette.

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!

Címlapkép: Mészáros György és örökbefogadott kisfia. Részlet a Mérce videójából.