Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gelencsér Ferenc korábbi budavári alpolgármester ismertebb párttársait legyőzve lett a Momentum új elnöke

Ez a cikk több mint 1 éves.

Tisztújító kongresszust tartott a mai napon a Momentum Mozgalom. Az Országgyűlésbe először idén bejutó – és rögtön tízfős frakciót alapító – pártot Fekete-Győr András tavaly őszi lemondása után átmenetileg Orosz Anna vezette, őt Donáth Anna váltotta a poszton, ám az EP-képviselő nem indult a mostani tisztújításon, mivel gyereket vár (amellyel kapcsolatban a Blikk és számos más újság is igen ízléstelen cikkeket jelentetett meg).

A kétéves mandátummal járó elnöki posztra három jelentkező is akadt. Egyrészt ott volt Budapest átláthatóságért, részvételiségért, innovációért és fenntartható fejlődésért felelős főpolgármester-helyettese, Kerpel-Fronius Gábor, aki a 2019-es önkormányzati választásokon a párt színeiben az ellenzéki előválasztáson a főpolgármester-jelöltségért is ringbe szállt, de  csak a harmadik helyet csípte meg az ellenzék háziversenyén 37 százalékot elérő DK-s Kálmán Olga és a 49 százalékkal az előválasztást, ősszel pedig a főpolgármesteri voksolást is megnyerő párbeszédes Karácsony Gergellyel szemben.

A második ismertebb induló a Momentum elnöki tisztségéért az a Hajnal Miklós volt, aki 2017-es alapítása óta fontos szerepet tölt be a pártban és az idei országgyűlési választásokon a rendszerváltás óta rendre a jobboldal jelöltjeit támogató XII. kerületet (és a II. kerület egy részét) magába foglaló 3-as számú egyéni választókerületben szerzett egyéni mandátumot. Ellenfele Fürjes Balázs Budapest és fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár volt, akit azután indítottak a kormánypártok, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy döntött, nem indul el a körzetben, ahol 2018-ban egyéni mandátumot szerzett.

Hiába a két, viszonylag ismertebb induló, a küldöttgyűlés végül az országos politikába csak idén belépő Gelencsér Ferencnek szavazott bizalmat, így a következő két évben ő vezetheti a liberális pártot.

Gelencsér 2019 és 2022 között volt Budapest I. kerületének alpolgármestere a hagyományosan erősen jobbra tendáló kerület 16 évig regnáló fideszes polgármesterét, Nagy Gábor Tamást szoros küzdelemben legyőző párbeszédes V. Naszályi Márta mellett. A tavaly őszi előválasztáson  a korábban pénzügyi elemzőként és a Balassi Intézet brüsszeli gyakornokaként tevékenykedő politikus az egyéni indulással is megpróbálkozott az I. és az V. kerület mellett a VIII. és IX. kerület Nagykörúton belül eső részeit is magába foglaló 1-es számú fővárosi választókerületben, de csupán 40 százalékot szerzett az összes többi nagyobb ellenzéki párt által támogatott Csárdi Antallal szemben, aki LMP-s színekben 2018 óta képviseli ezt a belvárosi körzetet. Így a momentumos politikus –akinek az édesapja annak idején részt vett a Magyar Demokrata Fórum megalapításában – végül listáról került be az Országgyűlésbe.

Gelencsér Ferenc az indulási bejelentő Facebook-bejegyzésében arról beszélt, hogy egy olyan országért kíván dolgozni, „ahol az állam nem szól bele abba, hogy kit szerethetek, nem akarja megmondani, hogy miben higgyek és nem akarja helyettem eldönteni, hogy mitől leszek magyar” és „a lehetőség mindenki számára adott és nem attól függ, hogy az ember hova születik., illetve „ahol a politika nem egyének meggazdagodását jelenti, hanem egy teljes nemzet gyarapodását”. Gelencsér azt is ígérte, hogy pártelnökként a „céltalan orbánozás” helyett azzal foglalkozna, hogy megismertesse a választópolgárokkal a Momentum elképzeléseit az országot érintő problémák megoldásával kapcsolatban.

Nem a Momentum az egyetlen ellenzéki párt, ahol vezetőváltásra kerül sor a választási kudarc után.

Korábban mi is megírtuk, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem indul újra a Párbeszéd társelnöki pozíciójáért és Tordai Bence második kerületi országgyűlési képviselőt (és jelenlegi párbeszédes frakcióvezetőt) ajánlja maga helyett a párt élére. Az MSZP férfi társelnöke, Tóth Bertalan szintén nem indul újra a szocialisták őszi tisztújításán, Ujhelyi István EP-képviselő már be is jelentette, hogy szívesen vezetné a szebb napokat is megélt pártot. Ezzel szemben a Jobbik  tagsága újabb két évre bizalmat szavazott Jakab Péternek, akivel szemben a pártból azóta kilépett Stummer János indult sikertelenül az elnöki pozícióért.

Lapunknak eljuttatott közleménye szerint a Momentum küldöttgyűlése nem csak a pártelnök személyéről, de az elnökség további hat tagjának személyéről is ma dönt.

Frissítés (19:21): A Momentum közleménye alapján az elnökségbe a következő politikusok kerültek be:

  • Cseh Katalin a Momentum Európai Parlamenti képviselője
  •  Ilyés Márton közgazdász, a Momentum jelenlegi alelnöke
  •  Kele János közgazdász, politológus, sportújságíró
  •  Kerpel-Fronius Gábor Budapest főpolgármester-helyettese,
  •  Mihálik Edvin szegedi önkormányzati képviselő, Szeged zöld tanácsnoka
  •  Paróczai Anikó közgazdász, kispesti önkormányzati képviselő, a Horizont Női politikusképző alapítója