Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miért kérjük számon egy politikusnőn, ha gyermeket vár?

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nemrég a magyar sajtót körbejárta a hír, miszerint Donáth Anna gyermeket vár, melyet a politikus a mai napon Facebook-oldalán meg is erősített. Ezt megelőzően azonban a Blikk már-már leleplezőcikk hangvétellel számolt be róla, hogy Donáth „tabuként kezeli” a terhességet, pedig a lap információi szerint „jelentkeztek rajta a várandósság jelei, a korábban energikus politikus feltűnően sokszor volt fáradt és hajtotta álomra a fejét a kampányautóban két település között”.

Azonban itt nem is az a lényeges kérdés, hogy a Momentum elnöke tényleg babát vár-e, hanem hogy egyáltalán mi köze van ehhez bárkinek? Semmi nem alapozza meg ugyanis, hogy a média számon kérje a politikust, miért nem akarja megosztani a terhességével kapcsolatos információkat a nyilvánosság előtt.

Megszokhattuk már, hogy közszereplők rendszeresen teszik közzé családi életüket az interneten, akár a gyermekvállalással kapcsolatban, akár más, közügyeket távolról sem érintő témákban. Ehhez természetesen minden joguk megvan, a felelős családapa, vagy családanya képében pedig előszeretettel tetszelegnek a politikusok saját közösségi médiájukon. Ám az, hogy egy újság abból csináljon hírt, hogy egy közszereplő saját családalapítási terveit diszkrécióval kezeli, talán egy egészen más felfogásról árulkodik. Ez ugyanis nem tartozik a közügyekhez, nem korrupciós pénzek elköltéséről, és nem is erkölcsileg megkérdőjelezhető viselkedésről van szó.

A gyermekvállalás egy nő szabad döntése, ahogy az is, hogy ezt meg kívánja-e osztani a nyilvánossággal, vagy sem, még akkor is, ha éppen közszereplőről van szó.

Úgy néz ki, a Blikknek és más újságoknak, akik hasonlóan számoltak be a hírről éppen ezt a tényt nem sikerült megugraniuk, mikor Donáth Anna terhességéről közöltek információkat. Az is érthető, hogy a Momentum politikusa nem feltétlenül akarja megosztani magánéletének minden részletét a sajtóval, hiszen a kormánypárti lakájmédia évek óta az ellenzék teljes lejáratásán dolgozik, gyakran dehumanizáló hangnemet megütve.

Nem Donáth volt az egyetlen, akinek a gyermekvállalásával kapcsolatos hírek szárnyra kaptak a kormánypárti sajtóban. Pozsonyi Ádám több szempontból is vállalhatatlan publicisztikája a 888-on Bősz Anett terhességéről, mely az „Anett mégis ellik” címet viseli, azt találta problémának, hogy a politikus korábban kritizálta a Fidesz-KDNP családtámogatási rendszerét, mely csak a tehetősek gyermekvállalását segíti előre. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az azóta már eltávolított cikkel a kormánypárti média újabb mélységekbe süllyedt, mikor ilyen hangnemben beszélt egy nőről és születendő gyermekéről.

Nem tudom, hogy a cikk szerzője szerint mennyire összeegyeztethető a szöveg hangvétele a kormány családbarát üzeneteivel, de az biztos, hogy semmi joga sincs egyetlen sajtóorgánumnak sem számon kérni a nőket, hogy miért vállalnak gyerek, ha nem értenek egyet a jelenlegi rendszerrel. A tengeren túlon zajló események tükrében talán most különösen fontos még egyszer elmondani, hogy a gyermekvállalás nem politikai döntés.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton