Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely nem indul újra a Párbeszéd társelnöki pozíciójáért, Tordai Bencét javasolja a zöld párt élére

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az atv.hu információi szerint Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely nem kíván újraindulni a Párbeszédben betöltött társelnöki pozíciójáért a zöld párt legkésőbb nyár elején esedékes tisztújításán.

A fővárost 2019 óta vezető politikus –aki az előválasztáson az MSZP és az LMP támogatását is élvezvén 27 százalékot ért el az első fordulóban, ám végül visszalépett Márki-Zay Péter javára – Szabó Tímeával közösen 2014. június 15-e óta vezeti a Lehet Más a Politikából (LMP) a 2014-es választásokon az Együtt- A korszakváltók pártjával való együttműködést szorgalmazó tagok kiválása után megalakuló pártot. Elődje a pártvezetői poszton Jávor Benedek egykori LMP-s frakcióvezető és párbeszédes EP-képviselő volt.

Karácsony Gergely nemcsak a pártvezéri visszavonulását erősítette meg az ATV-nek, hanem azt is, hogy maga helyett Tordai Bencét ajánlja, aki 2018 óta ül az Országgyűlésben és az idei választáson a Budapest II. és III. kerületének nagy részét magába foglaló 4-es számú választókerületben aratott győzelmet.

Ezt az értesülést maga Tordai is megerősítette, azonban még gondolkodik azon, hogy elvállalja-e a posztot

A vasárnapi voksoláson súlyos vereséget elkönyvelő ellenzéki pártok eredményváróján a pártvezetők közül feltűnően kevesen, mindössze Donáth Anna és Karácsony Gergely álltak fel a színpadra Márki-Zay Péter beszéde után. Erre utalva Budapest főpolgármestere azzal kezdte mondandóját:

„Ha a ma este úgy alakult volna, ahogy reméltük, akkor ma sokkal többen lennénk ezen a színpadon.”

„Nemcsak, hogy itt vagyunk, hanem itt is maradunk, és amit elkezdtünk közösen csinálni, azt végig kell csinálnunk.  Küzdenünk kell, tudva azt, hogy a magyar történelemben mindig voltak zsákutcák, amikor valójában hátrafelé mentünk a történelemben, és úgy tűnik, hogy ma nem tudtuk meggyőzni a honfitársaink többségét arról, hogy nem arra van az előre, ahova mutogat a kormányoldal” – folytatta Karácsony.

A főpolgármester beszéde végén Budapest szerepéről beszélt, ahol többségében továbbra is ellenzéki egyéni győzelmek születtek.

„Meg kell őriznünk a hazánkból azt, ami megmaradt. Megmaradt például a nemzetnek egy fővárosa, amely még mindig a szabadság szigete ebben a hazában. Bár én azt szeretném, ha mindenhol az emberek tudnának és mernének szabadon gondolkodni, mint ahogy Budapesten talán ezt megtehetik, de úgy tűnik, hogy ma este a nemzet fővárosára maradt, hogy vigye tovább a szabadság és a szolidaritás zászlaját” – zárta mondandóját Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely döntését a választási vereség mellett indokolhatja az is, hogy Budapest vezetésére és a 2024 őszén esedékes önkormányzati megmérettetésre kíván öszpontosítani. A főpolgármestersége előtt Budapest XIV. kerületét is vezető politikus korábban egyébként úgy nyilatkozott, hogy „én nem vagyok jó pártvezető” és nem is különösebben élvezte, hogy az egyik legismertebb ellenzéki politikusként neki kellett vezetnie a pártját, amely az egyéni választókerületekben elér eredményeinek köszönhetően a korábbinál kettővel nagyobb, hétfős frakciót alapíthat majd a hamarosan felálló Országgyűlésben.

Címlapkép: Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter sajtótájékoztatója a Kossuth téren 2021. október 8-án. Fotó: Bogatin Bence/Mérce