Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Láthatáson, álmukban ölte meg két lányát egy aszódi férfi, majd magával is végezni próbált

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egy 14 és egy 16 éves lány holttestét találták meg csütörtök este egy aszódi társasház egyik lakásában – írja rendőrségi közlemény alapján a Telex. A lányokkal feltételezhetően apjuk végzett, aki tettét követően öngyilkosságot kísérelt meg.

A lányok május 20-án érkeztek Aszódon élő édesapjukhoz láthatásra, aki nagy valószínűséggel még aznap éjszaka, álmukban végzett velük. Ezután a Heves megyei Adács település mellett egy mozdony elé lépve próbálta meg saját életét is kioltani. Az öngyilkossági kísérletet túlélte, a helyszínről mentőhelikopter szállította kórházba, iratok nélkül. A 46 éves férf jelenleg nincs kihallgatható állapotban, rendőrök őrzik.

A két holttestet egy héttel a gyilkosság feltételezett időpontja után azért találták meg a rendőrség emberei, mert a szomszéd furcsa szagit érzett kiáramlani a lakásból és hívta őket. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya több emberen elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, szakértők bevonásával folytatja le a további eljárást.

Nem ez az első eset, hogy a láthatáson történt tragédia. Alig két hete Hetes településen végzett fiával majd saját magával egy férfi.

A 2019 decemberében történt győri gyerekgyilkosság az egész országot megrázta, mikor egy győri férfi megfojtotta 13 éves nevelt lányát és 10 éves fiát, majd felakasztotta magát. A gyerekek láthatáson voltak apjuknál, nem sokkal azután, hogy az feltételes szabadlábra került börtönbüntetéséből. A férfit emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt ítélték el, miután 2016 májusában feleségét többször fejen ütötte kalapáccsal, majd egy szikével megvágta a nő arcát, nyakát és mellkasát, amit végignéztek az akkor 3, 7 és 10 éves gyerekeik.

2021 szeptemberében Dunakeszin egy 54 éves férfi vadászpuskával kivégezteanyósát, volt párját és saját gyermekét, majd önmagával is végzett. A családját kivégző férfinél a gyilkosságot megelőzően szintén láthatáson volt gyermeke.

2019-ben Varga Judit igazságügyi miniszter a győri kettős gyerekgyilkosság után jelölte ki 2020-at az áldozatsegítés évének. Az igazságügyi miniszter azonban ahelyett, hogy érdemi intézményi szabályozással segítette volna az áldozatok felépülését, vagy a nők elleni erőszak megelőzését, 2021-ben belebegtetett törvényjavaslatával nőjogi szervezetek szerint csak újabb eszközt adott a bántalmazók kezébe. A szabályozás értelmében már az egyik szülő kérésére is elrendelheti a bíróság a gyerek közös felügyeletét a válásnál.

A kizárólag az egyik szülő kérelmére – és a másik tiltakozása ellenére is – elrendelhető közös szülői felügyelet nem pusztán nem védi meg a családon belüli erőszak áldozatait, hanem éppen ellenkezőleg: újabb eszközt ad a bántalmazók kezébe arra, hogy a szétválást követően is fenntartsák a bántalmazást, hatalmat tudjanak gyakorolni volt partnerük felett a közös gyerek(ek)en keresztül, és a nem bántalmazó szülő és gyermekei hétköznapi életvitelét ellehetetlenítsék.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata:  06 80 80 80 81(szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

via. Telex