Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Láthatáson, álmukban ölte meg két lányát egy aszódi férfi, majd magával is végezni próbált

Egy 14 és egy 16 éves lány holttestét találták meg csütörtök este egy aszódi társasház egyik lakásában – írja rendőrségi közlemény alapján a Telex. A lányokkal feltételezhetően apjuk végzett, aki tettét követően öngyilkosságot kísérelt meg.

A lányok május 20-án érkeztek Aszódon élő édesapjukhoz láthatásra, aki nagy valószínűséggel még aznap éjszaka, álmukban végzett velük. Ezután a Heves megyei Adács település mellett egy mozdony elé lépve próbálta meg saját életét is kioltani. Az öngyilkossági kísérletet túlélte, a helyszínről mentőhelikopter szállította kórházba, iratok nélkül. A 46 éves férf jelenleg nincs kihallgatható állapotban, rendőrök őrzik.

A két holttestet egy héttel a gyilkosság feltételezett időpontja után azért találták meg a rendőrség emberei, mert a szomszéd furcsa szagit érzett kiáramlani a lakásból és hívta őket. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya több emberen elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, szakértők bevonásával folytatja le a további eljárást.

Nem ez az első eset, hogy a láthatáson történt tragédia. Alig két hete Hetes településen végzett fiával majd saját magával egy férfi.

A 2019 decemberében történt győri gyerekgyilkosság az egész országot megrázta, mikor egy győri férfi megfojtotta 13 éves nevelt lányát és 10 éves fiát, majd felakasztotta magát. A gyerekek láthatáson voltak apjuknál, nem sokkal azután, hogy az feltételes szabadlábra került börtönbüntetéséből. A férfit emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt ítélték el, miután 2016 májusában feleségét többször fejen ütötte kalapáccsal, majd egy szikével megvágta a nő arcát, nyakát és mellkasát, amit végignéztek az akkor 3, 7 és 10 éves gyerekeik.

2021 szeptemberében Dunakeszin egy 54 éves férfi vadászpuskával kivégezteanyósát, volt párját és saját gyermekét, majd önmagával is végzett. A családját kivégző férfinél a gyilkosságot megelőzően szintén láthatáson volt gyermeke.

2019-ben Varga Judit igazságügyi miniszter a győri kettős gyerekgyilkosság után jelölte ki 2020-at az áldozatsegítés évének. Az igazságügyi miniszter azonban ahelyett, hogy érdemi intézményi szabályozással segítette volna az áldozatok felépülését, vagy a nők elleni erőszak megelőzését, 2021-ben belebegtetett törvényjavaslatával nőjogi szervezetek szerint csak újabb eszközt adott a bántalmazók kezébe. A szabályozás értelmében már az egyik szülő kérésére is elrendelheti a bíróság a gyerek közös felügyeletét a válásnál.

A kizárólag az egyik szülő kérelmére – és a másik tiltakozása ellenére is – elrendelhető közös szülői felügyelet nem pusztán nem védi meg a családon belüli erőszak áldozatait, hanem éppen ellenkezőleg: újabb eszközt ad a bántalmazók kezébe arra, hogy a szétválást követően is fenntartsák a bántalmazást, hatalmat tudjanak gyakorolni volt partnerük felett a közös gyerek(ek)en keresztül, és a nem bántalmazó szülő és gyermekei hétköznapi életvitelét ellehetetlenítsék.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata:  06 80 80 80 81(szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

via. Telex