Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzék az extraprofitadóról: Ez így még kevés lesz. Újra itt a netadó.

Ez a cikk több mint 1 éves.

Sorra jelennek meg az ellenzéki pártok reakciói a kormány tegnap ismertetett „extraprofitadó” tervére. Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor szerdán bejelentette a kormány úgy határozott a háborús veszélyhelyzeti különleges jogrend első napján, hogy két különleges alapot hoz létre, egyrészt a drasztikus áremelkedések miatti megélhetési nehézségek ellensúlyozására, másrészt a honvédség fejlesztésének céljából – ezeket az alapokat pedig egyes „extraprofitot” termelő szektorok megadóztatásával töltené fel. További részleteket Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter tegnapi kormányinfójából tudtunk meg.

Párbeszéd: az extraprofitadó-bevételeket szociális biztonságra és klímavédelemre fordítsák!

A Párbeszéd nevében Tor dai Bence, frakcióvezető fejtette ki a párt álláspontját. Közleményükben megjegyzik, régóta javasolják, hogy az igazságos közteherviselés jegyében nagyobb mértékben adóztassák meg a multinacionális és nagyvállalatokat, „ezekről számos javaslatot nyújtottunk be a parlamentnek az elmúlt években”. De szükségesnek látjék a nagy magánvagyonok-, a luxusfogyasztás-, a spekulációs tőkemozgások-, az arctalan magántőkealapok -, az állami közbeszerzések NER-es nyerteseinek, a környezetszennyező nagyvállalatok megadóztatását is.

„Egyetértünk a felesleges, pazarló állami beruházások felfüggesztésével, de nem elég azok átütemezése, hanem le kell állítani a Paks2 beruházást, a Budapest-Belgrád vasútvonal és a Fudan elitegyetem kínai hitelből kínai cégekkel való építését, a Fertő-tavi pusztítást, a Városliget beépítésének folytatását!”

-írják, hozzátéve, szerintük ezeket a forrásokat klímavédelemre és szociális biztonságra kell fordítani. Így a klímavédelem keretében társasházi lakások, családi házak energiahatékonysági felújítására, zöldenergia előállítás bővítésére, a szociális biztonság keretében a dübörgő infláció sújtotta alacsony keresetűek kompenzálására, pedagógusok, egészségügyi-, szociális, kulturális és egyéb dolgozók bérfejlesztésére.

MSZP: ez így még kevés lesz!

A Magyar Szocialista Párttól Dr. Tóth Bertalan, a párt társelnöke és frakcióvezetője tett közzé bejegyzést a Facebook-oldalán. Ebben a miniszterelnök bejelentését helyesnek nevezi, de hozzáteszi, a bankok tulajdonosai a Fidesz-kormánynak köszönhetően százmilliárdokat tettek zsebre az elmúlt években, Európa egyik legalacsonyabb adókulcsával adózva, évek óta hordják ki a multicégek az alacsony bérek miatti extraprofitot.

„Épp itt volt az ideje hogy kivegyék a részüket a közös terhek viseléséből”

-írja Tóth, aki szerint ez azonban még kevés lesz. Elvárják hogy a NER oligarchái se maradjanak ki az extraprofit után adóztatásból, így Mészáros, Garancsi, Szíjj és a többi haszonélvező is kivehetné a részét a közös terhek viseléséből.

„Azt javasoljuk továbbá, hogy a bevételből az energiaárak és a honvédelem finanszírozása mellett a szakmunkás minimálbérig csökkentsék a fizetéseket terhelő adókat, hogy ki tudják fizetni az emberek a brutálisan megdrágult élelmiszereket, az alapvető élelmiszerek ÁFA-kulcsát vigyék le 5%-ra, a leginkább rászorulók részére pedig vezessék be az élelmiszerkupont”

– jegyzi meg, ezen kívül még azt akarják, hogy azon gyermeket nevelő családok, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a létminimum szintjét, az egyszülős családok, az alacsony nyugdíjban részesülő nyugdíjasok, a súlyos fogyatékossággal élők, a szociális segélyből élő munkanélküliek, a hajléktalanok, a szociális ösztöndíjban részesülő felsőfokú tanulmányokat végzők kapjanak olyan, havonta 20 ezer forint értékű támogatást, amit csak alapvető élelmiszerekre lehet elkölteni!

„Ha Romániában ezt meg tudják csinálni, akkor a folyton dicsekvő Fidesz-kormánynak sem okozhat nehézséget!”

LMP: Zöldenergia, energiahatékonyság és béremelés a közszférában

Ungár Péter az LMP frakcióvezetője szintén a Facebook-posztban reagált Orbán Viktor tegnapi bejelentésére. Ebben megjegyzi, pártja támogatja, hogy az extraprofitot realizáló nagy multicégek nagyobb terhet vállaljanak a válság költségeiből. Ugyanakkor álláspontjuk szerint a két bejelentett alap mellett „mindenképpen létre kellett volna hozni egy fenntarthatósági alapot is, amibe a szennyező és a fosszilis energiák értékesítésén nyerészkedő vállalatok fizetnének be”, és amelyből épületszigetelési és megújuló energia fejlesztéseket lehetne finanszírozni.

„Mert az energiaválságra az energiafüggetlenség a megoldás, arra pedig csak a zöldenergián és az energiahatékonyságon keresztül vezet az út.”

Ahogy annak a kimondását is hiányolták a kormányfőtől, hogy a közszférában mielőbbi béremelésre van szükség, de erre szerintük láthatóan továbbra sincs szándék, ezért „újba bebizonyosodott, hogy ez a kormány a saját munkavállalóit nem megvédi, hanem cserbenhagyja”.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter  a tegnapi kormányinfón ismertette az extraprofit adóval célzott szektorokat és a beszedendő összegeket:

  • A bankszektorból 250 milliárd extraprofitot, illetve a tranzakciós illeték kibővítésére 50 milliárd  forintot vonnak el évente, amely összesen 300 milliárd forint.
  • A biztosítói szektorban 50 milliárd forintot vonna el a kormány,
  • az energiaszektorban 300 milliárdot (ebben főleg a Mol érintett),
  • a kiskereskedelmi szektorban 60 milliárdot,
  • telekommunikációs cégektől 40 milliárdot,
  • a légitársaságoktól 30 milliárdot,
  • míg a gyógyszercégektől 20 milliárdot (a gyógyszertárakat nem érinti a különadó).

Jakab Péter: Ma megint drágul minden.

A Jobbik elnöke a közösségi média oldalán a drágulás okairól úgy fogalmaz, azok mögött éppen a miniszterelnök tegnapi bejelentése áll.

„Orbán bejelentette, hogy különadókat vet ki a bankokra, meg az áruházakra.

A forint a bejelentés hírére azonnal bezuhant, vagyis drágul minden.

Arról nem beszélve, hogy a különadókat a bankok is meg az áruházak is rá fogják terhelni a melósokra, a nyugdíjasokra. Vagyis még tovább drágul minden”

– írja, hozzátéve, szerinte ami most zajlik Magyarországon, az nem a Soros-terv, meg hasonló kamuválság. „Ez most egy igazi”. A pártelnök úgy véli, a kormánynak lövése nincs hogy „a nagyotmondáson meg a keménykedésen kívül” mit is kéne tenni.

„Pedig világos. A saját pénzügyminiszterük mondta el 2010 előtt: csökkenteni kell az áfát. A Jobbik is ezt követeli: legyen áfamentes az alapvető élelmiszer, a kormány pedig különadók helyett arról gondoskodjon, hogy a kedvezményt ne a kereskedők, hanem a vásárlók tehessék zsebre. Így lehet megfékezni az inflációt, a drágulást. Egyvalami kéne hozzá: egy működőképes kormány. Nincs.”

Momentum: a multik még sosem „nyelték le” az adókat.

Fekete-Győr András, a Momentum nevében reagálva kiemeli, az Orbán-kormány 12 év alatt tönkreverte a forintot, kiürítette a kasszát.

„A gazdasági problémákra egyetlen „megoldást” ismer, a különadóba csomagolt adóemelést.”

Ez szerinte kiszámíthatatlanságot és újabb áremeléseket fog jelenteni. Hozzáteszi, pártja ezért is akarja bevezetni az eurót, ami „kiszámíthatóságot és biztonságot jelentene az emberek és a vállalkozások számára”. Úgy véli, a multik még sosem „nyelték le” az adókat, a sor végén az emberek állnak, ők fogják megfizetni az elrontott orbáni adóemelés árát.

 „Ha a Fidesz extraprofitot keres, nézzen körül a saját rokonai, barátai és üzletfelei köreiben. Az Orbán-rendszer elsősorban a saját arisztokráciájának juttatott extraprofitot a magyar adófizetők pénzéből – de még mindig nem Mészáros Lőrincet vagy Szíjj Lászlót akarják nagyobb áldozatvállalásra kényszeríteni, hanem a telefonszámlát befizető, kenyeret vásárló, autót tankoló embereket.”

A Momentum ezért aktualizált formában ismét az Országgyűlés elé terjeszti azt a Fidesz által 2020-ban már lesöpört törvényjavaslatot, amely hozzájárulásra kötelezné az Orbán-rendszer fő kedvezményezettjeit is – írja Fekete-Győr, aki szerint azért van bajban az Orbán-kormány, mert „a korrupt, jogállamiságot hírből sem ismerő kormányzását nem akarják az uniós adófizetők tovább finanszírozni”.

DK: 100 ezer forintos támogatás az infláció által leginkább érintetteknek

Varju László, a DK országgyűlési képviselője videó bejelentkezésben ismertette pártja javaslatait az infláció kezelésére.Szerinte mára nincs olyan ember az országban, aki ne szörnyülködne az infláción és az élelmiszerárakon.

„A törvénytelen Orbán-kormány elvesztette az irányítást a forint és az árak felett, erre reagál most a megszorító intézkedésekkel és új adókkal. A DK szerint azonban nem újabb megszorításokra van szükség, hanem arra, hogy a kormány ne az emberekkel fizettesse meg a Fidesz kormányzásának árát.”

A DK ezért egy országgyűlési határozat formájában átfogó javaslatcsomagot nyújt be a kormánynak az infláció ellensúlyozására, amelyben a következő intézkedések szerepelnek:

  • A kormány juttasson egyszeri, minimum 100 000 forint támogatást a gyereket nevelő családoknak, az átlagnál kisebb jövedelmű nyugdíjasoknak, az átlagjövedelemnél kevesebbet kereső közalkalmazottaknak és a súlyos fogyatékkal élőknek.
  • Teremtsék meg a költségvetési fedezetét a minden közlekedési eszközre érvényes, három hónapos, 1000 forintos tömegközlekedési bérlet bevezetésének.
  • Év végéig csökkentsék ideiglenesen 0%-ra, 2023. január 1-től pedig 5%-ra az ÁFÁ-t az alapvető élelmiszerek, a munkahelyi étkezés, a gyermekápolási termékek, a női higiéniai termékek, a napelemek és egyéb megújuló energia termékek, valamint a lakóépületek energetikai korszerűsítése esetében.
  • Csökkentsék a felére az üzemanyagokon lévő jövedéki adót 75 dolláros világpiaci kőolajár felett, a fűtőanyagok jövedéki adója pedig év végéig legyen 0%.

Jámbor András: Újra itt a netadó!

Jámbor András (volt főszerkesztőnk) a Párbeszéd frakció tagja, a Szikra Mozgalom politikusa Facebook-oldalán úgy fogalmazott:

„Újra itt a netadó!

A telekommunikációs szektorra kivetett adót, a roaming, az internet és a kábeltévé forgalmára vetik ki. Vajon milyen gyorsan fogják ezt a cégek áthárítani a mi fogyasztásunkra!? Vajon mennyivel fog megnőni az internetezés költsége!?”

A politikus itt a 2014. október 21-én Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által bejelentette kormányzati tervre gondol, amiben minden megkezdett gigabyte-nyi elektronikus adatforgalom után 150 forint adót vetettek volna ki a felhasználókra 2015-től.

A bejelentés óriási tiltakozást váltott ki, másnap délre a frissen létrejött Százezren az internetadó ellen Facebook-oldalt csaknem 90 ezren lájkolták.

A Netadó és a miatta kialakult több százezer fős tüntetési hullám történetét itt elolvashatja a nosztalgiázni vágyó olvasó.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor