Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezektől a szektoroktól vonná el a kormány az extraprofitot

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nagy Márton  gazdaságfejlesztési miniszter szerint a háborús vészhelyzetre és az inflációra reagálva egy válság álló gazdaságot kell építeni.

Ismertette, a kormány célja, hogy idén a 4,9%-os, jövőre pedig 3,5%-os GDP arányos költségvetési hiány alakuljon ki.

A miniszter hozzátette, a minisztériumok költségvetését is csökkenteni kell, illetve csak a piaci beruházásokat fogják ezentúl támogatni. Nagy Márton számításai szerint a piaci beruházások 60%-ban a bevételek pedig 40%-ban járulnak hozzá a kitűzött hiánycél eléréséhez.

Kifejtette, az extraprofit különadók a jelenlegi ágazati különadóktól függetlenül lesznek érvényben. A miniszter hozzátette , hogy a rezsi és honvédelmi alap finanszírozására, illetve a költségvetési hiány csökkentése érdekében pontosan milyen szektorokból és pontosan mennyi „extraprofitot” fognak elvonni :

  • A bankszektorból 250 milliárd extraprofitot, illetve a tranzakciós illeték kibővítésére 50 milliárd  forintot vonnak el évente, amely összesen 300 milliárd forint.
  • A biztosítói szektorban 50 milliárd forintot vonna el a kormány,
  • az energiaszektorban 300 milliárdot (ebben főleg a Mol érintett),
  • a kiskereskedelmi szektorban 60 milliárdot,
  • telekommunikációs cégektől 40 milliárdot,
  • a légitársaságoktól 30 milliárdot,
  • míg a gyógyszercégektől 20 milliárdot (a gyógyszertárakat nem érinti a különadó).

Hozzátette, a biztosítóknál azért van extraprofit, mert Covid-időszakban növekednek a biztosítói díjbevételek, a telekommunikációs cégeknél pedig azért, mert az emberek sokat interneteztek a járvány alatt. Az energiaszektorban azért van extraprofit, mert a szénhidrogének kitermelése növeli a profitot, de az üzemanyag-finomításon a Mol is extraprofitot termel, a többi szektorban az volt az érv, hogy növekedtek a profitok.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila