Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Százezernél is több amerikai katona állomásozhat a következő időszakban Európában

Ez a cikk több mint 1 éves.

Százezer katonát állomásoztathat Európában az Egyesült Államok, de ez a szám tartósan növekedhet, ha  Oroszország eszkalálja a jelenlegi feszült helyzetet, és fenyegeti Finnországot, Svédországot vagy bármely NATO szövetséges államot – írja a CNN. A létszám hadgyakorlatok idején is átlépheti a mostani terveket, illetve az USA további bázisokat is létesíthet.

A terveket a NATO katonai vezetők csütörtöki találkozóján mérlegelik, innen a szövetség védelmi minisztereinek jövő havi találkozójára viszik a javaslatot, majd a tagországok vezetőinek június végére tervezett madridi csúcsán dönthetnek róla. A tervezet beleillik a háború kitörése óta kialakult amerikai létszámnövelő tendenciába,

az orosz aggresszió előtt 60 ezer USA katona állomásozott a kontinensen.

Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke áprilisban elmondta, Amerika állandó bázisokat hozna létre Kelet-Európában, ám ezeken nem állandó, hanem rotációs jelleggel állomásoznának az amerikai katonák.

Mivel Svédország és Finnország készen áll arra, hogy csatlakozzon a NATO-hoz, amerikai tisztviselők nem hiszik, hogy további erőkre lesz szükség, hacsak Oroszország hirtelen nem jelent fenyegetést a két északi országra nézve.

A két tagország csatlakozását egyelőre Erdogan, török elnök blokkolta, de ha sikerül meggyőzni az ankarai vezetést a skandináv államok csatlakozásáról, akkor a két északi ország az egyébként szokásos egy éves csatlakozási folyamat helyett akár már fél év alatt a katonai szövetség teljes értékű tagjaivá válhatnak.

A katonai szövetségről szóló cikkeink itt olvashatóak.

via Portfolio

Címlapkép: US Army, ABC News, Facebook