Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A svédek és a finnek hivatalosan is jelentkeztek a NATO-ba, Erdogan azonnal blokkolt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ahogy arról eddig is lehetett tudni, Törökország nem örül Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelmének. Erdoğan elnök szerint a skandináv országok „terrorista szervezetek vendégházai”. Erdoğannak elsősorban az fáj, hogy Svédország támogatta a Kurd Munkáspárt (PKK) szíriai szárnyát, a YPG-t, és jelenleg is hat kurd származású politikus ül a svéd parlamentben, négy különböző párt színeiben.

Most viszont egy, a Deutsche Welle-nek (DW) nyilatkozó diplomáciai forrás arról is tájékoztatta a portált, hogy Ankara vétózta a svéd és finn csatlakozásról szóló előzetes egyeztetések megindítását.

Helsinki és Stockholm szerdán adták be hivatalos jelentkezésüket az Észak-atlanti Szerződés Szövetségéhez, és annak rendje-módja szerint meg is indultak volna az első tárgyalások a tagfelvétel menetéről, azonban Törökország még aznap vétóval állította le az egész folyamatot.

A DW NATO-forrásai azt is közölték, hogy ez a probléma aligha valószínű, hogy a szövetség diplomatáinak szintjén megoldható lenne, sokkal inkább magasabb szintű tárgyalásoktól várják annak megoldását.

Egy-egy új csatlakozó felvételéhez mind a 30 NATO-tagállam jóváhagyása szükséges a szervezet alapszabálya szerint. Ankarán kívül minden más tagállam támogatja a skandináv államok felvételét, bár Szijjártó Péter magyar külügyminiszter korábban elmondta, hogy szerinte tekintettel kell lenni a Törökország által jelzett „érzékenységekre” is.

A többi NATO-tagállam képviselői szerint sikerülhet majd meggyőzni Törökországot, és a szokásos 12 helyett mindössze 6 hónap alatt taggá válhat Svédország és Finnország.

Ha ez megtörténik, akkor az Ukrajna részeinek egyoldalú bekebelezéséhez, majd az ország lerohanásához vezető különösen agresszív putyini orosz külpolitika meglehetősen nehéz helyzetbe lavírozta magát. Ha Ukrajna megtámadásának a NATO keleti bővülésének megakadályozása volt a célja, úgy jelen állás szerint eddig annyit sikerült elérnie Moszkvának, hogy két, adott esetben jelentős erőket lekötni képes, erős gazdasággal rendelkező országot is az Észak-atlanti szövetség karjaiba lökött, és saját maga nyitott egy mintegy másfélezer kilométeres közös határt a NATO-val.