Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába vádolják szexuális erőszakkal, miniszter válhatott Damien Abadból az új francia kormányban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ahogyan azt korábban mi is megírtuk, az áprilisi elnökválasztáson újraválasztott Emmanuel Macron május 16-án új kormányt nevezett ki a régóta köztisztviselőként tevékenykedő Élisabeth Borne vezetésével. Az alig egy hete felálló kormányban számos politikán kívülről érkezett új arc található, akinek a kinevezése miatt komoly bírálat érte Borne-t.

Pap Ndiaye oktatás-és ifjúságügyi minisztert például élesen támadta a szélsőjobb, mivel a félig szenegáli származású történész többször beszélt a francia államot rendszerszerűen átjáró rasszizmusról. Az elnökválasztáson a második helyen végző Marine Le Pen például hátborzongatónak nevezte, hogy Ndiaye-ből kormánytag lehetett, mivel szerinte a történsz a francia univerzalizmussal szemben az etnikai alapú identitást, és a „woke” világnézetet testesíti meg .

Le Pen kritikája már csak azért is nehezen értelmezhető, mert Pap Ndiaye ismert arról, hogy más antiraszista véleményformálókhoz képest mérsékeltebb hangvételt üt meg, kritikus az olyan kifejezésekkel, mint a „fehér privilégium”, és úgy véli, hogy azok a politikák, amelyek negatív következményei hatványozottan érintenek egyes kisebbségeket, azok nem arra vezethetők vissza, hogy a francia állam aktívan rasszista lenne.

Azonban a fogyatékkal élők ügyeiért felelős Damien Abad körül az elmúlt napokban egy olyan botrány kezd kialakulni, ami súlyosabb és komolyan vehetőbb, mint a szélsőjobb hőbörgése egy viszonylag baloldali oktatásügyi miniszter kinevezésénél.

Abad kinevezése már csak azért is volt nem mindennapi húzás Emmanuel Macron részéről, mert a Nemzetgyűlésben a Lyon-központú Auvergne-Rhône-Alpes régióban található Ain megyét képviselő politikus egészen idén május 19-ig az ellenzéki jobbközép Republikánusok (Les Républicains) parlamenti frakcióját vezette. Azonban az elnökválasztás (amin saját pártjának jelölte, Valérie Pécresse alig 4,8 százalékos eredménnyel vérzett el) két fordulója között  Abad határozottan kiállt a hivatalban lévő elnök újraválasztása mellett, szemben más pártársaival, akiknek kevésbé akaródzott felsorakozniuk a szavazótáboruk mérsékeltebb felét szinten teljesen felszívó Macron mögött.

Hivatalba lépése után két nappal azonban kiderült, hogy korábban két nő is nemi erőszakkal vádolta meg Damien Abadot, akiből ennek ellenére is miniszter válhatott a Borne-kormányban. A két esetről a kormánypárt vezetőit is értesítették, az egyik áldozat korábban feljelentést is tett. Abad mindkét nővel kapcsolatban tagadja az erőszak vádját.

Ahogyan azt a Le Monde napilap is megírta, a korábban számos befolyásos politikushoz köthető botrányt is napvilágra hozó oknyomozó portál, a Mediapart információ szerint május 13-án egy 41 éves nő (akinek kérésére a nevét Chloéra változtatták az üggyel kapcsolatos jelentésben) azzal fordult az Observatoire des violences sexistes et sexuelles en politique nevű platformhoz, hogy 2010-ben Abad szexuális erőszakot követett el ellene. Az obszervatóriumot idén februárban hozták létre a politikai életben megnyilvánuló szexizmus és abúzus ellen fellépni kívánó #MeTooPolitique kollektíva tagjai, akik az áldozatokat kívánják segíteni.

Chloé vallomásából kiderült, hogy néhány hónapnyi internetes beszélgetés után személyesen találkozott egy párizsi kocsmában az akkor éppen európai parlamenti képviselőként és Rhône-Alpes régiós tanácsnokaként tevékenykedő Abaddal, akit egy közös ismerősük esküvőjén ismert meg pár hónappal korábban. Elmondása szerint a politikus pezsgővel kínálta őt, amiből mindössze egyetlen pohárral ivott, de az ital elfogyasztása után képszakadás állt be nála, és csak másnap tért magához egy hotelszobában, ahol alsóneműben feküdt az ágyban Abad mellett. Chloé szerint elképzelhető, hogy valamilyen tudatmódosító került az italába, mivel korábban sosem volt rá ilyen hatással egyetlen pohár pezsgőtől. Mint azt elmondta, a jobboldali politikus az esetet követően még éveken át rendszeresen próbálta őt találkozóra invitálni a Facebookon keresztül.

Egy magára Margaux-ként hivatkozó nő pedig azzal fordult az Observatoire des violences sexistes et sexuelles en politique-hoz, hogy miután 2009-ben megismerkedett Abadddal korábbi pártja, a Le Nouveau Centre ifjúsági szervezetében, a politikus üzeneteken keresztül zaklatta őt, találkozót és meztelen képeket követelve tőle. Amikor Abad –aki a Nouveau Centre-ban betöltött pozíciójából kifolyólag hierarchiában is felette állt a párt aktivistájaként dolgozó Margaux-nak – sokadik kérésre megtörtént a találkozó, akkor Margaux elmondása szerint Damien Abad az akarata ellenére vette őt rá különböző szexuális aktusokra, és nem volt hajlandó az együttlét megszakítására akkor sem, amikor a húszas éveiben járó nő arra határozottan, több alkalommal is megkérte őt.

Az állítása szerint erőszakot elszenvedő nő, néhány hónappal később szembesítette Abadot az általa okozott traumával, de a politikus csupán annyit reagált, hogy sajnálja, ha rosszul érezte magát és egy újabb találkozóra hívta párttársát.

Margaux sok gondolkodás után végül 2017-ben –amikor Abad a Republikánusok elnökjelöltjének, az újabban egy korrupciós ügyben a rá kiszabott börtönbüntetés elkerülésén munkálkodó François Fillon kampányának szóvivője lett –fordult a rendőrséghez. A nyomozás során Abad tagadta, hogy együttlétük (amelyet ő kölcsönös beleegyezésen alapulónak írt le) során erőszakosan lépett volna fel Margaux-val szemben, és azt ismételgette, hogy nem emlékszik a kérdéses este részleteire.

Emellett arra hivatkozott, hogy a testi fogyatékossága (a politikus egy arthrogryposis nevű ritka betegséggel született, ami kihatással van a végtagjai működésére) miatt nem is tudta volna elkövetni azokat a cselekményeket, amellyel vádolják őt. A nyomozást végül anélkül zárták volna le, hogy kihallgatták volna a politikus párttársait, és olyan egészségügyi vizsgálat sem került elvégzésre, amely megállapíthatta volna, hogy Abad –aki gyakran beszél arról a nyilvánosságban, hogy betegsége nem akadályozza őt a legtöbb mindennapi tevékenység elvégzésében – valóban fizikailag képtelen volt-e erőszakot elkövetni partnere ellen.

Ami tovább súlyosbítja a helyzetet az az, hogy Observatoire des violences sexistes et sexuelles en politique már azelőtt szembesítette a macronista La République en Marche-ot és a Republikánusokat a Damien Abaddal szembesített vádakkal, hogy a politikust kinevezték volna miniszterré.

Ahogyan azt a #Metoopolitique kollektíva tagjai elmondták a Franceinfo nevű közmédiának, a zaklatás vádjával kapcsolatos dokumentumokat május 13-án elküldték a La République en Marche (LREM) vezető politikusainak, mint például Stanislas Guerini pártelnöknek, Christophe Castaner nemzetgyűlési frakcióvezetőnek vagy Bérangère Couillard frakció-szóvivőnek. Míg egykori pártja részéről Aurélien Pradié pártfőtitkárt értesítették arról, hogy ketten is szexuális erőszakkal vádolják Damien Abadot.

Az érintett politikusok mind tagadták, hogy előzetesen értesültek volna a zaklatás tényéről, Aurélien Pradié azonban hozzátette, hogy néhány éve már kérdőre vonta Abadot, miután nem megfelelően viselkedett több női kollégájával. A Libération nevű lap szerint egyébként a Republikánusok körében Abad közismert volt arról, hogy nem megfelelően viselkedik a női kollégáival, az újság szerint több jobboldali képviselő is figyelmeztette a République en Marche-ban politizáló kollégáikat Abad viselkedésére.

Damien Abad a felmerülő vádakat kategorikusan tagadja, és nyilvános megszólalásaiban azt hangsúlyozza, hogy az érintett nőkkel kölcsönös beleegyezésen való kapcsolatot létesített. Illetve ismételten azzal érvelt, hogy az arthrogryposisa miatt nem is tudott volna szexuális erőszakot elkövetni – arra a Mediapart cikke is felhívja a figyelmet, hogy a politikust erőszakkal vádoló nők úgy érezték, hogy Abad a velük folytatott kapcsolatban igyekezett visszaélni a betegségével.

A botrány kifejezetten kínos a jövő hónapi nemzetgyűlési választásokra készülő kormánynak, melynek vezetője, Élisabeth Borne miniszterelnök leszögezte, hogy korábban nem tudott az Abaddal szemben megfogalmazott vádakról. De kijelentette, hogy a politikusoknak nem jár semmiféle mentesség a szexuális bűncselekményeknek járó büntetések alól, és azt ígérte, hogy amennyiben a hatóságok újranyitják a nyomozást, akkor a kormány is „meg fogja tenni a megfelelő lépéseket”.

Egyébként nem Damien Abad az első miniszter  Emmanuel Macron 2017-es hivatalba lépése óta, akit szexuális zaklatással és erőszakkal vádolnak:

a rendpárti, a szélsőjobbra is rálicitáló nézeteiről ismerté vált Gérald Darmanin belügyminisztert több nő is vádolta meg szexuális erőszakkal, valamint azzal, hogy a belga határ melletti egykori iparváros, Tourcoing polgármestereként szexuális ellenszolgáltatásokat várt el egy nőtől, akinek lakásra és munkahelyre volt szüksége.

A most zajló választási kampányban már több olyan botrány is napvilágot látott, amely egy férfi politikus nőkkel szembeni megengedhetetlen viselkedéséhez köthető: a La République en Marche színeiben induló Jérôme Peyrat-nak azután kellett visszalépnie a képviselőjelöltségtől a nyugat-franciaországi Dordogne megyében, hogy kiderült, 2020-ban jogerősen 3 ezer eurós büntetésre ítélték, miután fizikailag bántalmazta a partnerét. A radikális baloldali La France Insoumise és több más baloldali párt szövetségében induló Taha Bouhafs-nak azután kell visszalépnie a jelöltségtől egy Lyon déli külvárosait magába foglaló választókerületben, hogy valaki szexuális erőszak vádjával bejelentést tett az újságíró-aktivista ellen a La France Insoumise azon szervénél, amely a szexuális bűncselekmények kivizsgálására jött létre.